Η Ιταλία περνά στην εποχή Σαλβίνι

Του Γιώργου Καπόπουλου

Πριν από έναν χρόνο, ο Σαλβίνι και η Λέγκα αναδείχθηκαν ήσσων κυβερνητικός εταίρος στην κυβέρνηση Κόντε, όπου κυριαρχούσε το ετερόκλητο αντισυστηµικό-ριζοσπαστικό Κίνηµα των Πέντε Αστέρων. Ετσι η άνοδος της λαϊκιστικής ακροδεξιάς στην εξουσία στην Ιταλία έγινε µε όλες τις επιφάσεις και τα προσχήµατα µιας κανονικότητας που δεν άφησαν περιθώριο για ευρωπαϊκή κινητοποίηση όπως συνέβη στην περίπτωση της Αυστρίας.

Σήµερα ο Σαλβίνι, κυρίαρχος του παιχνιδιού όπως το επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών, δεν έχει κανένα λόγο να πάρει την ευθύνη µιας ρήξης µε τα Πέντε Αστέρια που θα οδηγούσε σε πτώση την κυβέρνηση Κόντε και τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Αντίθετα, έχει κάθε λόγο να κρατά τα Πέντε Αστέρια του Ντι Μάιο σε κατάσταση πολιτικής οµηρείας.

Πολιτικής οµηρείας καθώς οι επερχόµενες συγκρούσεις για επιλογή των προσώπων που θα ηγηθούν των ευρωπαϊκών θεσµικών οργάνων αλλά και η αποδοχή του διορισµού του νέου Ιταλού επιτρόπου επιβάλλουν στους Κόντε και Ντι Μάιο – Πέντε Αστέρια γραµµή εθνικής συναίνεσης για την υπεράσπιση της θέσης της χώρας στις ευρωπαϊκές ισορροπίες και συσχετισµούς. Ετσι η ακροδεξιά Λέγκα, για τους επόµενους µήνες τουλάχιστον, θα έχει και το άλλοθι της κανονικότητας από την ανοχή των Πέντε Αστέρων και ταυτόχρονα θα επιβάλει την ατζέντα της ως κύριο αν όχι αποκλειστικό σηµείο αναφοράς της κυβερνητικής διαχείρισης. Αν ο Σαλβίνι ισχυροποιεί συνεχώς τη θέση του στην κυβερνητική εξουσία χωρίς να χάνει το στίγµα µιας ευρωπαϊκής κανονικότητας έστω και του ελάχιστου κοινού παρονοµαστή, είναι φανερό ότι θα έχει κάθε λόγο να προβάλλει ως εγγυητής και πάροχος ευρωπαϊκής κανονικότητας εκτός συνόρων κατά προτεραιότητα µε τη στήριξη του Εθνικού Συναγερµού της Λεπέν στη Γαλλία.

Αν δεν συµβεί κάποιο ατύχηµα, µε την ελεγχόµενη σύγκρουση Ρώµης-Βρυξελλών να τίθεται εκτός ελέγχου µε επιβολή προστίµων στην Ιταλία από την Κοµισιόν για δηµοσιονοµικό εκτροχιασµό, η κανονικότητα του Σαλβίνι αργά αλλά σταθερά θα αποδραµατοποιεί τη δυναµική προς την εξουσία της Λεπέν

Πηγή: Έθνος