Η κακιά μας η στιγμή

Του Ιωάννη Δαμίγου

Η υποκρισία εξαντλείται αυθημερόν σε επικήδειους χαμένων πιλότων εν ώρα ειρήνης, σε καταδικασμένες πτήσεις λόγο παλαιότητας αεροσκαφών και νοοτροπίας. Βαπτίζονται από τους επιτήδειους και ανεύθυνους “ήρωες” αντί για θύματα, προς κάλυψη εγκληματικής αμέλειας. Ρίγη συγκίνησης ανά την επικράτεια, μεγάλα κούφια και αμετανόητα λόγια, αλλοίμονο στους γονείς!

Βαθμοί μετά θάνατον και υποσχέσεις πως δεν θα ξεχασθούν, ξανά. Σε μια χώρα που η μνήμη διαρκεί όσο η υποκριτικά λυπημένη φωνή της παρουσιάστριας του δελτίου της τηλεόρασης, χωρίς μαύρα πένθιμα ρούχα, αυτή την φορά!Όπως και η αντιηρωική αύξηση των νεκρών από covid 19, που αγγίζει τον μακάβριο αριθμό των τριάντα πέντε χιλιάδων.

Η βουβή εκτίμηση μιας χώρας, που δεν σκορπά ρίγη συγκίνησης, ούτε καν αναφορά έστω σαν στατιστική υπόμνηση. Εξαφάνιση αρνητικών καταστάσεων, με άμεση αποδοχή ακόμα και συγγενών. Εντυπωσιακή σιγή όλων, υπεύθυνων, αρχών και κοινού σε συνωμοτική σύμπραξη θαρρείς. Τέτοια και τόση η φριχτή υποτίμηση της ανθρώπινης ζωής, σε μια παρηκμασμένη κοινωνία, που ξεπερνά και αυτήν την έννοια της αδιαφορίας.

Ατύχημα η πτώση του απαρχαιωμένου αεροσκάφους, η “κακιά στιγμή” για τους δυο νέους πιλότους, που έχασαν την ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας. Ατύχημα διαρκείας η μαζική δολοφονία, λόγο “υποκείμενων ασθενειών”, τριάντα πέντε χιλιάδων συνανθρώπων μας και η “κακή τους τύχη”. Στην “ενημέρωση” επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή!Όταν σε αυτόν τον τόπο, ένας στους τέσσερις στην καλύτερη των περιπτώσεων πάσχει από σοβαρό νόσημα ψυχικής διαταραχής, ανάλογο ποσοστό, ανεπίσημα, εμφανίζεται με εκούσια συμπτώματα … “κωφάλαλου”, γιατί δεν ακούει και δεν μιλά πάραυτα, προσθέτοντας και το πάλι ανεπίσημο ποσοστό των ανόητων, ε οι υπόλοιποι μην προβάλουν και παράλογες απαιτήσεις! Καλά είμαστε και πάλι. 

Ας αντιληφθούμε όλοι μας, παλεύοντας καθημερινά με τις αντιξοότητες, πως ζούμε από τύχη, αποφεύγοντας μέχρι τώρα την “κακιά μας στιγμή”. Παραδομένοι στις “μοιραίες” επιλογές μας. Όταν δίνεις λαβές, κρατήσου από τις χειρολαβές κι όπου μας πάει. Βγάλτε πρόσκαιρα τις “αλυσίδες” από το μυαλό και περάστε τις στα λάστιχα, αλλιώς πρόστιμο! Μην αποκλειστείς πάλι στην Αττική οδό και ζητάς αποζημίωση. Για την “κακιά στιγμή” έχε μαζί σου νερό, μπισκότα και εφεδρική μπαταρία για το κινητό.