Η καλή Μέρκελ , ο κακός Σόιμπλε και ο Λούθηρος!

Φωτο: απο το ΑΠΕ

Του Νίκου Λακόπουλου

 

 

Διαβάζω στο «Αντίβαρο» ένα άρθρο του Βασίλειου Αδαμίδη που παρατηρεί ότι η Ελλάδα κι η Κύπρος ανήκουν στο Ελληνορθόδοξο τόξο, ενώ η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και – αλίμονο – η Ιρλανδία είναι στραμμένες στον Καθολικισμό. «Πέρα λοιπόν από το διαδεδομένο στερεότυπο «πλούσιος Βορράς – φτωχός Νότος», -γράφει – η παρατήρηση προκαλεί την εξέταση της θρησκευτικής διάστασης της οικονομικής κρίσης».
Το άρθρο κάνει αναφορά στον Μαξ Βέμπερ και την μελέτη του «Η Προτεσταντική Ηθική και το Πνεύμα του Καπιταλισμού» που συνέδεσε τον καλβινισμό και τον πουριτανισμό με τον καπιταλισμό. Η εργασία πρέπει να ασκείται με θρησκευτική ευλάβεια. Οι ηθικές – θρησκευτικές αρετές της επιμέλειας, της λιτότητας, της σύνεσης και της εγκράτειας, γίνονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του επιτυχημένου επιχειρηματία – αστού. Η σκληρή, συνεχής εργασία αποτελεί αυτοσκοπό και ευλογία.

«Το στερεότυπο «οι τεμπέληδες του Νότου που τρέφονται από τους εργατικούς του Βορρά», σηματοδοτεί την υποσυνείδητη πίστη στο ότι οι τελευταίοι ανήκουν στους εκλεκτούς του Θεού» γράφει ο Βασίλης Αδαμίδης. « Η εκλογή τους από την Θεία Πρόνοια αποδεικνύεται από την οικονομική κι επαγγελματική επιτυχία των κρατών τους. Αυτοί οφείλουν να κάνουν το παν ώστε να διατηρηθεί αυτή η κατάσταση. Η επίπλαστη αποστροφή προς τις απολαύσεις της ζωής, συμπυκνώνεται σε μία υποτιμητική αναφορά στις ‘παραλίες της Κύπρου’ ή στην άποψη ότι οι Μεσογειακοί λαοί ζουν μόνο για τις διασκεδάσεις (και μάλιστα με τη χρηματοδότηση των επιτυχημένων εκλεκτών)».

Αμυδρά θυμάμαι τον Βασίλη Φίλια να μας εισάγει στο πνεύμα του Μαξ Βέμπερ και δεν μπορώ να βρω τώρα τις σημειώσεις μου από τις παραδόσεις της Νομικής. Μπορώ να βρω το βιογραφικό του Σόιμπλε που θα πρέπει να …αποδείξει αν ο Μαξ Βέμπερ έχει δίκιο, όταν συνδέει την θρησκεία με την πολιτική.

Μια πρόχειρη σταχυολόγηση των δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με φέρνει μπροστά σε φράσεις όπως «ασυγχώρητα λάθη», «ανησυχία», «κίνδυνος», «καμιά ελπίδα»!

«Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το ευρώ». «Δεν υπάρχει εναλλακτική από την λιτότητα». «Καμία ελπίδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις». Ο δρόμος για την Ελλάδα θα παραμείνει δύσκολος». «Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει, υπό αξιόπιστες συνθήκες, η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν επιτρέπεται να αποτύχει αυτή η αποστολή εξαιτίας μας»

«Η Ελλάδα μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Έγιναν ασυγχώρητα λάθη από την ελληνική κυβέρνηση». «Η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δεν είναι μονόδρομος». «Η ρίζα του προβλήματος παραμένει η Ελλάδα». «Η Ελλάδα ζούσε επί δεκαετίες πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις». «Δεν συντρέχει λόγος σε πηγάδι, που δεν έχει πάτο, να ρίχνουμε χρήματα».

Τόσο ο Σόιμπλε, όσο και η Μέρκελ, ο Γιούνκερ ακόμα και Ντάισεμπλουμ που δεν είναι χριστιανοδημοκράτης είναι όλοι καθολικοί! Τι τύχη έχει ένας ορθόδοξος και μάλιστα κομμουνιστής (ή έστω αριστερός) που έκανε σύμφωνο συμβίωσης ανάμεσα σε τόσους οπαδούς του Λούθηρου και του Καλβίνου;

Ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, εβδομήντα δύο χρονών, ως νέος Μέτερνιχ, πιθανόν να μην εύχεται να πεθάνει ο Βαρουφάκης, όπως ήθελε ο πρόγονός του να συμβεί με τον Καποδίστρια. Ο δικηγόρος που εργάστηκε και ως εφοριακός, ανήκει σε ένα κόμμα -το CDU, (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση)- που πιστεύει στην ευθύνη των πολιτών απέναντι στον Θεό.

Ο Λούθηρος σε ένα πολεμικό ύμνο του μιλάει για το φρούριο του Θεού. Ελάχιστοι γνωρίζουν το μίσος του για τους Εβραίους τραπεζίτες όταν ζητά «να βάλουμε φωτιά στις Συναγωγές και στα σχολεία τους, να καταστραφούν και να ισοπεδωθούν και τα σπίτια τους και να καταργηθεί η άδεια κυκλοφορίας στους δημόσιους δρόμους».

Ο Σόιμπλε δεν φαίνεται να μισεί τους Εβραίους και δεν χάνει ευκαιρία να το λέει. Δεν είναι φιλοναζί. Απλώς μια από τις πάγιες θέσεις της «Ένωσης Νέων Γερμανίας» από την οποία προέκυψε ο Σόιμπλε είναι πως ο κατώτατος μισθός μειώνει τις θέσεις εργασίας.

Το κόμμα του υποστήριξε τις ΗΠΑ στον πόλεμο στο Ιράκ με περισσότερο πάθος από τον Ομπάμα που από τότε έβαλε στόχο να κλείσει το στρατόπεδο Γκουαντανάμο που ο Σόιμπλε θεωρεί απαραίτητο. Ίσως επειδή δεν έχει αντίρρηση σε υποκλοπές ή στο άνοιγμα των e-mail υπόπτων για τρομοκρατία, αφού το δόγμα του είναι ‘Νόμος και Τάξη».

Οι προληπτικές συλλήψεις για θέματα τρομοκρατίας στο εσωτερικό έγιναν πράξη όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και η χρησιμοποίηση του στρατιού για την τήρηση της τάξης ψηφίστηκε ως νόμος. Οι αντίπαλοί τον κατέταξαν στα «γεράκια» της γερμανικής πολιτικής σκηνής,

Η «πνευματική δύναμη πίσω από το σχέδιο της ευρωπαίκής νομισματικής ένωσης», όπως τον αποκάλεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης πιστεύει ότι το πρόβλημα είναι οι εθνικές κυβερνήσεις που θέλουν να φορτώσουν στην Ένωση τα εθνικά του προβλήματα. Η άποψη του για τους μετανάστες εκφράστηκε το ’99 με το σύνθημα μια εκστρατείας του κόμματος. «Ένταξη: ναι – διπλή υπηκοότητα: όχι”. Δηλαδή τους θέλουμε για να τους εκμεταλευτούμε. «Μας είναι χρήσιμοι».

Ο μακροβιότερος βουλευτής του γερμανικού κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως καλός Γερμανός πατριώτης και νομοταγής χριστιανοδημοκράτης. Δεν συμπαθεί τους ναζί. Απλώς πιστεύει ότι οι ομολογίες με βασανιστήρια κρατουμένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δίκη εναντίον τους. Δεν είναι ιμπεριαλιστής. Απλώς υποστήριξε τον πόλεμο στο Ιράκ με πάθος. Δεν παίζει το ρόλο του «κακού». Απλώς είναι κακός.

Ο Σόιμπλε δεν μισεί την Ελλάδα. Απλώς πιστεύει, όπως διδάσκει κι ο Λούθηρος πως «όλοι οι άνθρωποι είναι αμαρτωλοί και τους πρέπει καταδίκη. Η σωτηρία είναι δώρο που δεν το αξίζουν».