Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής και ένα ατιμώρητο έγκλημα

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

Την ώρα που δικαιολογημένα διατυπώνεται η καθολική ικανοποίηση της δημοκρατικής κοινής γνώμης για την καταδίκη από την Ελληνική Δικαιοσύνη του ναζιστικού – φασιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, αναπόφευκτα επανέρχεται στη μνήμη μας η ατιμωρησία ενός άλλου κολοσσιαίου εθνικού εγκλήματος, αυτού της προδοσίας της Κύπρου. 

Εθνικό όνειδος, μελανό και ανεξίτηλο στίγμα για την ελληνική ιστορία το γεγονός ότι αυτοί που ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους Ελλήνων Κυπρίων, για χιλιάδες αγνοούμενους, για χιλιάδες τραυματίες, για βιασμούς και για την κατοχή από την Τουρκία του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε δικάστηκαν, ούτε καταδικάστηκαν, ούτε τιμωρήθηκαν.

Και επειδή η αμνησία ή η ασθενής μνήμη είναι συνήθως πηγή παραχάραξης της αλήθειας και επικάλυψης πέπλου σιωπής για κολοσσιαία εθνικά εγκλήματα, ας θυμηθούμε με διάθεση γενναιόψυχης αυτοκριτικής πως η τεραστίων διαστάσεων εθνική προδοσία του 1974 αφέθηκε ατιμώρητη. Με απονομή μάλιστα κρατικών προνομίων,  όπως η περίπτωση του διατελέσαντος και «Προέδρου»  στη μεταπολίτευση Φαίδωνα Γκιζίκη και η προαγωγή πλείστων όσων αξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που διενήργησαν το βδελυρό έγκλημα της 15ης Ιουλίου.

Άξια λοιπόν επαίνου η Ελληνική Δικαιοσύνη για την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης. Οι λειτουργοί της τίμησαν τη δικαστική τήβεννο.  Και παρέδωσαν μάθημα δημοκρατικής ευαισθησίας, υψηλού ήθους και νομικού πολιτισμού διεθνώς. Ωστόσο τη μαύρη σκιά που βαραίνει τη δημοκρατική ιστορία και παράδοση της Ελλάδας, με την ατιμώρητη προδοσία του 1974, δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να τη ξεχνάμε. Η ρήση του Πρωθυπουργού της μεταπολίτευσης Κωνσταντίνου Καραμανλή ότι δεν προωθήθηκε η δίωξη των πρωταιτίων της προδοσίας της Κύπρου «δια να μην επηρεασθούν οι σχέσεις της Ελλάδος με τρίτες χώρες» εξακολουθεί να αποτελεί ένα θλιβερό και ασυγχώρητο ιστορικό άλλοθι. Αδύναμο να εξαγνίσει τις βαρύτατες και ασήκωτες ιστορικές ευθύνες.

Σημ: Για τους νοσταλγούς της αλήστου μνήμης χούντας των Αθηνών και της ομογάλακτης ΕΟΚΑ Β, τους «μαυροφορεμένους» ελαμίτες, δίδυμα αδελφάκια της Χρυσής Αυγής, τί θα πράξει η Κυπριακή πολιτεία; Θα τους ανεχθεί να παρουσιάζονται ως πάλλευκες περιστερές, ως υπερπατριώτες και υπερέλληνες;

Τέως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων