Η κοινωνία δεν κρατάει «ομπρέλα»

Του Τάκη Ψαρίδη

Αδιανόητη η συμπεριφορά των λεγόμενων «ομπρελιστών». Ο Τσίπρας πρότεινε την Ράνια Σβίγκου, μια αγωνίστρια έντιμη και ικανή με εξαιρετικό βιογραφικό που προέρχεται απ την «ομπρέλα», δείχνοντας έτσι ότι υπερβαίνει τις εσωκομματικές αντιπαλότητες. Εν τούτοις, οι «ομπρελιστές» καταψήφισαν την πρόταση Τσίπρα λέγοντας ότι «αιφνιδιάστηκαν» διότι δεν προηγήθηκε «διαβούλευση» μαζί τους.

Αλήθεια, γιατί να προηγηθεί «διαβούλευση» σαν να πρόκειται για συνεργασία με άλλο κόμμα; Για να μοιραστούν καρέκλες; Κρίμα, καθώς για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται πως λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα και πως η έννοια της «τάσης» χρησιμοποιείται σαν «ομπρέλα» ενός μηχανισμού παραγωγής στελεχών..

Από την άλλη, στην πρόταση Σβίγκου αντέδρασε και ο Π. Πολάκης επειδή η νέα γραμματέας ανήκει στην «Ομπρέλα». Αναμενόμενο να αντιδράσει ο λεβέντης κρητικός που θέτει υπεράνω όλων την λεβεντιά του και νιώθει ότι εκπροσωπεί ολόκληρο τον Σύριζα, τα όργανα του, τον πρόεδρο του, ίσως και την χώρα.

Η απάντηση του Τσίπρα ήταν αφοπλιστική.  «Δεν είσαι εσύ ο αυθεντικός εκφραστής των 172.000 μελών». «ο εκφραστής των απόψεων και των προτάσεών μου είμαι μόνο εγώ».

Οι επιλογές του Τσίπρα στέλνουν ένα μήνυμα ενότητας και αυτοσυγκράτησης προς τους ακραίους όλων των πλευρών. Ένα μήνυμα πως ο μοναδικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και το καθεστώς Μητσοτάκη. Ότι η κοινωνία βρίσκεται σε απόγνωση και δεν κρατάει «ομπρέλες» ούτε και χρειάζεται «λεβεντιές». Μια προοδευτική διακυβέρνηση χρειάζεται και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.