Σε ποιους απευθύνθηκαν τα συνέδρια των κομμάτων;

Του Χάρη Τσιόκα*

  Μετά το τέλος των συνεδρίων των κομμάτων, ένα  ερώτημα επανέρχεται αμείλικτα!Και αυτό σχετίζεται με τα περιεχόμενα της συμβολής τους για τον σχηματισμό της επόμενης διακυβέρνησης. 

  Δεν μπορεί πλέον να περάσει απαρατήρητο πως οι προκλήσεις για τη πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη χρήση των κατακτήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης επιφέρουν μεγάλες αλλαγές που αφορούν την παραγωγική βάση και την κοινωνική οργάνωση.

 Ούτε ότι η ΝΔ εκχώρησε μονομερώς την πρόσβαση  για τα προηγούμενα σε ολιγοπώλια  και αυτό συρρικνώνει  την παραγωγική  βάση διευρύνει και οξύνει ανισότητες.

Στα προηγούμενα πρέπει να προστεθούν και επιπτώσεις που δημιουργούν οι ψυχροπολεμικοί ανταγωνισμοί! 

Γεγονός που καθιστά επιβεβλημένο να μπει επί τάπητος το θέμα για τα περιεχόμενα της κυβερνητικής  πλειοψηφίας  που έχει ανάγκη η χώρα. 

Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής γίνεται πλέον διακριτό στα κοινωνικά ζητούμενα. 

 Η προγραμματική και πολιτική συμβολή στη διαμόρφωση του προοδευτικού προγράμματος διακυβέρνησης (alternative) γίνεται ο πήχης που αξιολογεί πλέον η κοινωνία από τα συνέδρια των κόμματων .

 2. Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία εξελίσσεται σε κορμό της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, καθίσταται  επιβεβλημένο όσο ποτέ άλλοτε να δυναμώσει την ατζέντα στα περιεχόμενα των όρων της πολιτικής και προγραμματικής ενότητας !

Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή με  Προοδευτική διακυβέρνηση.

 Γίνεται  αναγκαίο να μεταφερθεί η  συζήτηση για το παραγωγικό και κοινωνικό πρόγραμμα απο τα συστημικά κέντρα , στην κοινωνία.

3. Υπάρχει η βάση του διαλόγου για το προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης . Και αυτό  διατυπώθηκε  με σαφήνεια στις  αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Απομένει πέρα απο τους μικροκομματικούς βερμπαλισμούς να το κάνουν και τα άλλα κόμματα.

  Και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία,  γιατί έτσι καθίσταται διακριτό ποιοι και πώς προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης με συνοχή και ανάπτυξη.

  Το σημαντικό ομως , η «είδηση»της προοδευτικής πρότασης που έχει καταθέσει  ο ΣΥΡΙΖΑ  ΠΣ  , βρίσκεται στο ότι οι προγραμματικές θέσεις δεν περιορίζονται μόνο στη δίκαιη κατανομή του πλούτου αλλά ότι δίνουν έμφαση στην βιώσιμη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης, στην παραγωγή πλούτου.

 Και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι προσδιορίζονται με σαφήνεια ρήτρες πρόσβασης στους πόρους και τα μέσα υλοποίησης 

 Η Προοδευτική απάντηση στα προβλήματα που γεννά η νεοφιλελεύθερη πολιτική  της ΝΔ, και όχι απλά του Μητσοτάκη, καθιστά σαφές μεταξύ των άλλων πως ο κύριος προσανατολισμός αναφέρεται στη στήριξη συγκεκριμένα της παραγωγικής βάσης.

Δηλ. των μεσαίων στρωμάτων, του πρωτογενούς τομέα , των δυνάμεων της εργασίας & του precariato , της επιστήμης ,της τεχνολογίας ,του πολιτισμού της νεολαίας κτλ. Δυναμεις  που αποτελούν τον κορμό μιας Προοδευτικής διακυβέρνησης   

4. Το διακύβευμα για τα κόμματα έχει εξόχως Κοινωνική, πολιτική και προγραμματική βάση νομιμοποίησης : Προσδιορίζει τον πήχη που καλείται  ο προοδευτικός χώρος ,  να συμβάλει! 

Ασφαλώς αξιοποιώντας και τις παρακαταθήκες, τις εμπειρίες των διαδρομών του. 

 Τα συστημικά κέντρα δεν επιθυμούν μια τέτοια συζήτηση.

Ευνοούν και προβάλλουν διχαστικές -εμπαθείς-δηλώσεις  στελεχών που δεν αφορουν τα κοινωνικά προβλήματα αλλα ρίχνουν νερό στο μύλο της συντηρητικής παλινόρθωσης.

Θέλουν να οδηγήσουν επαμφοτερίζουσες ηγετικές ομάδες κομμάτων σε κυβερνητικα σχηματα που θα συνεχίσουν τις πολιτικές της ΝΔ 

Η πρόκληση γίνεται συγκεκριμένη. 

Σχετίζεται με τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης ,για να δίνει πρόσβαση χρηματοδοτικών εργαλείων και κινήτρων και στις παραγωγικές δυνάμεις ,να γίνονται ανταγωνιστικές , εξαγωγικές με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστών  στον παραγόμενο πλούτο .

Είναι η ώρα λοιπόν των δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο αντί να περιχαρακώνονται στην «ιδιοτέλεια».. περι ..ίσων αποστάσεων.. να συναντηθούν μέσα από μια ευγενή άμιλλα ανταγωνισμού στο προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα έχει την νομιμοποιητική αναφορά στην λαϊκή θέληση . 

5  Η κοινωνία έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή και αυτό προϋποθέτει κόκκινη γραμμή στα υπονοούμενα κομμάτων για κυβερνήσεις «ειδικού σκοπού», τεχνοκρατών  ή δήθεν «οικουμενικές» που υποκρύπτουν συνέχιση των πολιτικών  για τους λίγους με ευθεία συμμετοχή η ψήφο ανοχής της ΝΔ ,όπως επιθυμούν τα συστημικά κέντρα. 

Η έξοδος από την κρίση επιβάλει προοδευτική διακυβέρνηση  με κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα καθιστούν τη ΝΔ αντιπολίτευση! 

*Μέλος ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία