Η κυβέρνηση και οι χρήσιμες δημοσκοπήσεις

Του Παναγιώτη Τζανετή

 Χάρη στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση αντιλήφθηκε, με δίμηνη καθυστέρηση, πως το εμβολιαστικό της πρόγραμμα είναι τόσο «θαύμα» όσο ήταν κι ο αλγόριθμος του ΕΟΔΥ, οι χιλιάδες ΜΕΘ, τα self tests, το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού κι άλλες καινοτομίες. Όλα δείχνουν ότι είχαν πιστέψει την προπαγάνδα τους!

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν τις επιστημονικές έρευνες κι έδειξαν ότι πράγματι οδεύουμε προς φθινοπωρινό ποσοστό εμβολιασμού 55- 60%. Και το να  μας περιμένει η delta μέχρι το φθινόπωρο, είναι καλά…

Επί των εντελώς ανεμβολίαστων, θεωρείται ότι υπερβαίνουν το 40% όσοι είναι  «αποφασισμένοι» να μην προσέλθουν, πράγμα σχεδόν καταστροφικό για την προσδοκία συλλογικού τείχους ανοσίας (χρειάζεται πολύ άνω του 80% των ενηλίκων και τουλάχιστον το 75% του γενικού πληθυσμού). Ακόμη χειρότερη υπήρξε η πρόγνωση στις μεγάλες ηλικίες, πράγμα ευεξήγητο αφού όσοι εξ αυτών παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι, δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαιτέρως ενθουσιώδεις.

Οι μεγάλες ηλικίες που είναι οι υγειονομικά κρίσιμες προκειμένου να μην ξαναγεμίσουν  ΜΕΘ όπως του Αγρινίου, εμφανίζονται απρόσφορες. Οι ειδικευμένοι στο να «βελτιώνουν» αριθμούς υπέθεσαν ότι λογιστικά θα διαχειριστούν και την «πανδημοφοβία». Εστίασαν λοιπόν στους νέους, παρότι αυτοί είναι λιγότερο ευάλωτοι και δύσπιστοι. Σου λέει, αν μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε τα νούμερα, ας το κάνουμε έτσι! Κι αν χρειαστεί ας τα φουσκώσουμε ακόμη και με εφήβους, αρκεί να έχουν κάτι να ψελλίσουν τα δελτία ειδήσεων.

Για τους υπόλοιπους, που δεν πιάνει το καρότο, υπόσχεται πόνο! Πρόκειται για μια παράδοξη αναστροφή αφού σ’ αντίθεση με την πλατεία Νέας Σμύρνης και το έπος Χρυσοχοϊδη, τώρα πια το καρότο πάει στους πιτσιρικάδες και οι απειλές στους «ψεκασμένους» νοικοκυραίους. Κατά μία άποψη, αφού πουν πέντε-έξι χοντράδες ακόμη και τους φθάσει η πρώτη ανησυχητική δημοσκόπηση από τα γερόντια, θα το μαζέψουν. Και τότε προς τι τα σημερινά τριξίματα δοντιών; Στην slang διάλεκτο το λένε, νάχαμε να λέγαμε κι αμπέλια να κλαδεύαμε!

Η καγκελάριος και τα tests εισόδου

Πέραν των δημοσκοπήσεων, επηρεάζει σημαντικά και η κα Μέρκελ! Το Bloomberg και οι κατά Μητσοτάκη,  «υπερβολές» του, την εμφάνισαν οργισμένη με την ισότιμη αναγνώριση του Sputnik  στα ελληνικά σύνορα. Της εξηγήθηκε βέβαια, ότι περιμένουμε Ρώσους που αλλιώς θα πάνε Τουρκία και Σέρβους που λοξοκοιτάνε προς την πολύ φθηνότερη Αλβανία, ότι έχουμε υπογράψει ήδη σχετικές διακρατικές συνθήκες, ότι το «πράσινο» πιστοποιητικό μας επιτρέπει κάτι τέτοια αλλά εκείνη το έκλεισε απότομα με ένα «τότε πιθανώς, να το ξανασυζητήσουμε», δηλαδή είπα-ξείπα!

Η συνέχεια υπήρξε η προβλεπόμενη. Πάει το Σπούτνικ άκλαυτο κι ο Putin δήλωσε σχετικά: «Οι Ρώσοι πολίτες, φοβούνται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό – και κάνουν το σωστό, επειδή οι κανόνες αλλάζουν κάθε μέρα. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα: Στην αρχή χρειάζονταν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σήμερα θέλουν PCR test, την επόμενη ημέρα θα υπάρχουν άλλες απαιτήσεις -ακριβώς επειδή επιβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Οι Ρώσοι ορθόδοξοι αδελφοί μας ανέκαθεν μας έφερναν ως παράδειγμα!

Οι κκ επίτροποι Ρέιντερς, Μπρετόν και Κυριακίδου, κάλεσαν επισήμως τα κράτη – μέλη να μην αποκλίνουν από την κοινή ταξιδιωτική προσέγγιση. Συγκεκριμένα, τους ζήτησαν να διασφαλίσουν ότι οι εμβολιασμένοι δεν θα υφίστανται διακρίσεις και «δεν θα υποβάλλονται σε διαδικασίες τεστ και καραντίνας». Στο μεταξύ η Καγκελάριος είχε επιβάλει ήδη καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από Πορτογαλία και στην Γερμανία όταν λένε καραντίνα, το εννοούν. Ο μύθος του «πράσινου πιστοποιητικού» στο κάλαθο των αχρήστων…

Θεσπίστηκε έτσι το (-)PCR ακόμη και για εσωτερικό τουρισμό. Αυτό που χρειαζόταν τον Μάιο, προκειμένου να προστατευθούν τα νησιά από το υψηλό ιικό φορτίο της Αθήνας τίθεται με ενάμισι μήνα καθυστέρηση κι αφού τα νησιά έχουν απωλέσει πια το πλεονέκτημα. Όμως τώρα το ζητούν οι άλλοι ή καλύτερα η άλλη!

Υπήρξαν 100.000 υποψήφιοι των πανελληνίων που «υποχρεώθηκαν» να κάνουν δις self test, εκτιθέμενοι στον κίνδυνο της αναστάτωσης μέσα στις εξετάσεις από τα τόσα ψευδώς θετικά. Τώρα, το ίδιο κράτος-μπαγαπόντης τα απαρνείται για την ακτοπλοία. Έτσι κι αλλιώς, ελάχιστοι υποψήφιοι τους είχαν πάρει στα σοβαρά και εκ των υστέρων δικαιώθηκαν. Παλιά, αυτό το λέγανε αγωγή του Πολίτη!

Έντονη πίεση χρόνου

Το Σαββατιάτικο «χιλιάρι» αντιμετωπίστηκε ως πρώιμη έναρξη του Δ’ κύματος κι αποδόθηκε στην delta. Πιθανώς να ισχύει μόνο το πρώτο εκ των δύο, αν πάρουμε στα σοβαρά την επίσημη πληροφόρηση για 56 μόλις περιπτώσεις delta, εντοπισμένες κυρίως στο Ηράκλειο. Ο ολικός αριθμός είναι μικρός για να παράξει τέτοιο επιδημιολογικό αποτέλεσμα και επιπλέον η γεωγραφική κατανομή του είναι σχεδόν αμιγώς αθηναική (>60%).

Οπότε, είτε η delta υπάρχει εν αφθονία και στην Αθήνα, χωρίς να έχει εντοπισθεί, είτε η χαλάρωση των μέτρων με χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων δημιουργεί φαινόμενο Χιλής, παρά μάλιστα τον καύσωνα. Σε αυτή την περίπτωση το δέλτα κύμα πρόκειται να μπολιαστεί σύντομα και με την delta μετάλλαξη! Χρειάζονται διευκρινίσεις για το κατά πόσον το ελεγχόμενο γονιδιακά δείγμα από τα κρούσματα, είναι επαρκές, αντιπροσωπευτικό και αξιόπιστο.

Επί τα εκτός, είναι προσβλητικό ότι μας αντιμετωπίζει η Καγκελάριος ως ιδιοτελή και απείθαρχη νομαρχία, που συμπεριφέρεται ανεύθυνα απέναντι στην δημόσια υγεία. Ας στείλουμε επειγόντως τον κ Χ. Θεοχάρη για μια συνέντευξη στην DW. Επί τα εντός, οι αυτοεγκωμιασμοί, η συνεχής θριαμβολογία, η διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος βάσει δημοσκοπήσεων, οι συνεχείς ανακρίβειες και ωραιοποιήσεις, η κατάρρευση της δημόσιας εμπιστοσύνης αλλά και η ξένη πατρωνία δείχνουν ότι η μπάλα έχει πια χαθεί.

Χρειάζεται επειγόντως μια πολιτική πρωτοβουλία επανεκκίνησης στο θέμα του εμβολιασμού. Η απλή καταγραφή και ο σχολιασμός των κυβερνητικών ανοησιών, δεν αρκούν. Ο κ Τσίπρας κάλεσε τους Έλληνες «να κλείσουν την παρένθεση της παρακμής», με νίκη «έστω και με μία ψήφο!». Σωστό, αλλά μέχρι τότε;

ΑΠΟ ΤΟ TVXS