Η Μητσοτάκης ΑΕ και οι εταιρείες ενέργειας στη χώρα

Toυ Δημήτρη Χατζηνικόλα

Η εβδομάδα αυτή ήταν –ή θα έπρεπε να ήταν– άκρως διδακτική για όλους: η Μόσχα έδειξε να εννοεί τις απειλές της να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στις χώρες οι οποίες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τον τρόπο πληρωμής που η ίδια έχει υποδείξει μετά τις κυρώσεις της Δύσης. Το αποτέλεσμα ήταν νέα αύξηση στο φυσικό αέριο.

Και ο πόλεμος δεν δείχνει να πλησιάζει στο τέλος του. Το αντίθετο μάλιστα. Οι δύο πρώτες χώρες που θα πληρώσουν το μάρμαρο είναι η Πολωνία και η Βουλγαρία. Και οι δύο πρωταγωνιστούν ως χώρες υποδοχής και διαμετακόμισης της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία. Ενδεχομένως λοιπόν η διακοπή να έχει και αυτή την παράμετρο. Μαντέψτε τώρα ποιος έχει σειρά. Η απάντηση είναι εύκολη: η Ελλάδα.

Παράλληλα, Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το ακριβότερο καύσιμο (δηλαδή το φυσικό αέριο), με αποτέλεσμα την άμεση μείωση των λογαριασμών κατά 30% και στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ!

Την ίδια ώρα ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέβη στη Σκωτία, στα εκεί βασιλικά κτήματα, προκειμένου να αποκτήσει τεχνογνωσία από τον διάδοχο για την ανάδειξη των πρώην βασιλικών κτημάτων! Ξεπερνώντας κανείς το εξόφθαλμο μανατζάρισμα της βασιλείας, εύκολα θα αναφωνούσε «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν» για τον Κυριάκο!

Στη χώρα που πρωθυπουργεύει, το περίφημο target model που εισήγαγε ο κ. Χατζηδάκης το 2020 προβλέπει τη διαμόρφωση της τελικής τιμής του ρεύματος 100% από το περίφημο Χρηματιστήριο Ενέργειας! Για να έχετε μια τάξη μεγέθους, επόμενη ευρωπαϊκή χώρα είναι η Ελβετία με ποσοστό 38%!

Δηλαδή με δύο κινήσεις (την παύση της εξάρτησης της τελικής τιμής της MWh κατά 100% από το Χρηματιστήριο Ενέργειας και την αποσύνδεσή της από το ακριβότερο καύσιμο, που στην παρούσα χρονική στιγμή είναι το φυσικό αέριο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να μειώσει κατά 50% τους λογαριασμούς σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις με σχεδόν μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα! Ομως ο πρωθυπουργός προτιμά να περιμένει τις Βρυξέλλες αντί να πράττει το αυτονόητο. Τι ήταν όμως το OK σε Ισπανία και Πορτογαλία, αν όχι παρέμβαση; Περιμένει και τη ΡΑΕ, σας θυμίζω, να μας πει (επιτέλους) πόσα υπερκέρδη έχουν σωρεύσει οι εταιρείες παραγωγής και εμπορίας ενέργειας στη χώρα για να επιστρέψουν στους πολίτες ένα μέρος τους!

Σε απλά ελληνικά, ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν ντίλερ των εταιρειών αυτών που κάθε μέρα εγγράφουν υπερκέρδη σε βάρος της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των Ελλήνων πολιτών!

Και τα ΜΜΕ (κάποια εξ αυτών με κοινή ιδιοκτησία με τις εταιρείες αυτές!) πετούν αετό! Διαφθορά και διαπλοκή λέγονται, κάπου το έχουμε ξανακούσει και μας οδήγησε στη χρεοκοπία…

Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν ντίλερ των εταιρειών ενέργειας που κάθε μέρα εγγράφουν υπερκέρδη σε βάρος της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Και τα ΜΜΕ πετούν αετό!

ΑΠΟ ΤΟ DOCUMENTO