«Η Μνήμη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί»

ΝΑΤΑΣΣΑ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑ

Mια έκθεση για την Οκτωβριανή Επανάσταση

ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΑΛΟΣ

«Η Μνήμη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί» είναι ο τίτλος της μεγάλης εικαστικής έκθεσης που παρουσιάζουν το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Η έκθεση λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής», της Ανωτάτης Σχολή Καλών Τεχνών. Διάρκεια 12 Φεβρουαρίου – έως τις 14 Απριλίου.

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε την περασμένη Άνοιξη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αθήνα εμπλουτισμένη με έργα περισσότερων καλλιτεχνών. Συνοδεύεται από αναπαραγωγές έργων της συλλογής Κωστάκη του ΚΜΣΤ που σκιαγραφούν το σκηνικό της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας. Η τέχνη της ρωσικής πρωτοπορίας αποτελεί, εξάλλου, μέχρι σήμερα για τους καλλιτέχνες μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης, προβληματισμού και ερεθισμάτων, οδηγεί σε θετικούς ιστορικούς και πολιτισμικούς συνειρμούς, αφού υλοποιεί εξαιρετικά και υποδειγματικά ριζοσπαστικές καλλιτεχνικές και κοινωνικοπολιτικές ουτοπίες.

Η έκθεση «Η Μνήμη της Επανάστασης – Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί» δεν στοχεύει να υποκαταστήσει την αυστηρή ιστορική μελέτη, τις διαφορετικές αναγνώσεις, αντικρουόμενες ερμηνείες και αποτιμήσεις των ιστορικών. Αντίθετα, επικεντρώνεται σ’ έναν ξεχωριστό προβληματισμό με τις έννοιες της Ουτοπίας και της Επανάστασης, αλλά και τους πειραματισμούς των Ρώσων πρωτοπόρων καλλιτεχνών, να βρίσκονται στον πυρήνα της και να συγκροτούν το νοηματικό της άξονα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΡΑΝΤΖΑΣ

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις «μεταφέρουν» την έννοια της Επανάστασης δυναμικά στο παρόν, έρχονται να μιλήσουν για τη δυναμική και την αντοχή της στον χρόνο, σε μια κρίσιμη περίοδο μετάβασης, κρίσης και αναμονής, αμφισβήτησης και έκπτωσης των ιδεολογιών.

Την έκθεση πλαισιώνουν επίσης αντικείμενα (αφίσες και προτομές με τους ηγέτες της Οκτωβριανής Επανάστασης, φωτογραφίες, ζωγραφικοί πίνακες σοσιαλιστικού ρεαλισμού, κ.ά.) της συλλογής του Βασίλη Κωνσταντίνου, την οποία έχει παραχωρήσει στο ΚΜΣΤ. Η συλλογή έχει συγκροτηθεί μέσα από πολυάριθμα ταξίδια και πεισματικές αναζητήσεις του συλλέκτη στη μεγάλη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και λειτουργεί αναμνηστικά, αλλά και ως υπόμνηση μιας μεγάλης πολιτικής ιστορίας και ταυτόχρονα πιο προσωπικά, αφού αποκαλύπτει πολλές κρυφές ιστορίες της ατομικής διαχείρισης της ιστορίας.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Αλεξανδρίδης, Άγγελος ΑντωνόπουλοςΝίκος ΑρβανίτηςΑννίτα ΑργυροηλιοπούλουΜιχάλης ΑρφαράςΒασίλειος ΒασιλακάκηςΚωστής ΒελώνηςΜπάμπης ΒενετόπουλοςΑνδρέας ΒούσουραςΒασίλης Γεροδήμος, Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Μανώλης Γιανναδάκης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Κορνήλιος ΓραμμένοςΛυδία Δαμπασίνα, Γιώργος Διβάρης, Στέφανος Επιτρόπου, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Δημήτρης Ζουρούδης, Βασίλης ΖωγράφοςΑντιγόνη Καββαθά, Στέφανος Καμάρης, Δημήτρης Καρλαφτόπουλος, Γιάννης ΚαστρίτσηςΘεόφιλος Κατσιπάνος, Θοδωρής ΛάλοςΓιάννης Λασηθιωτάκης, Ανδρέας Λυμπεράτος, Αλέξανδρος ΜαγκανιώτηςΜιχάλης Μανουσάκης, Πάνος Ματθαίου, Ειρήνη Ματσούκη, Δημήτρης Μεράντζας, Τάσος ΜισούραςΜανώλης ΜπαμπούσηςΕμμανουήλ ΜπιτσάκηςΞενοφών ΜπήτσικαςΝικόλας Μπλιάτκας, Άλκης Μπούτλης, Νίκος ΠαπαδημητρίουΑντώνης ΠαπαδόπουλοςΛήδα Παπακωνσταντίνου, Αιμιλία Παπαφιλίππου, Λίλα Παπούλα, Αλίκη Παππά, Κωνσταντίνος ΠάτσιοςΝατάσσα Πουλαντζά, Γεωργία Σαγρή, Ξενής Σαχίνης, Χριστίνα Σγουρομύτη, Νίκος ΣεπετζόγλουΔήμητρα ΣιατερλήΓιάννης ΣκαλτσάςΆγγελος Σκούρτης, Μάριος ΣπηλιόπουλοςΣτεφανία ΣτρούζαΔημήτρης ΤάταρηςΝίκος ΤρανόςΒίκυ ΤσαλαματάΓιώργος Τσεριώνης, Κώστας Τσώλης, Πάνος ΧαραλάμπουςΓιώργος ΧαρβαλιάςΜανώλης Χάρος, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος, Διονύσης Χριστοφιλογιάννης, Έλλη Χρυσίδου, Θοδωρής Χρυσικός, Γιάννης Ψυχοπαίδης
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης – Επιμελητής του ΚΜΣΤ

  •  Η Χορωδία του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών θα παρουσιάσει τραγούδια της Σοβιετικής Ένωσης, από ρεπερτόριο της χορωδίας του κόκκινου στρατού στα Ρώσικα και τα Ελληνικά, καθώς και άλλων Ευρωπαϊκών επαναστατικών κινημάτων. Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από τη Διευθύντρια του ΚΜΣΤ Μαρία Τσαντσάνογλου και τον Ιστορικό της Τέχνης και Επιμελητή του ΚΜΣΤ Γιάννη Μπόλη.
    Την εκδήλωση των εγκαινίων θα χαιρετίσουν οι: Ρένα Δούρου, Περιφερειάρχης Αττικής Παναγιώτης Χαραλάμπους, Πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανις Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Διβάρης, Μέλος ΔΣ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών – Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής», Πειραιώς 256, Ρέντης
Εγκαίνια: Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 12 Φεβρουαρίου – έως τις 14 Απριλίου 2018
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 12.00 -20.00, Σάββατο: 11.00 -15.00
Πληροφορίες:  Τηλ.: 210 38 97155, www.asfa.gr | ΚΜΣΤ, τηλ.: 2310 589141 & 3, www.greekstatemuseum.com