Η νέα γκάφα Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

«Θέλω λοιπόν εδώ, από την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες. Η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει αυτήν τη συμφωνία. Είτε τώρα είτε στην επόμενη Βουλή”.

Το Βελλίδειο σείστηκε από παλαμάκια, αλλά η δήλωση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Θεσσαλονίκη αποτελεί μια πολιτική γκάφα, αφού προϋποθέτει είτε η συμφωνία να ψηφιστεί από αυτή την Βουλή -και θα καταψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία, είτε αν -έρθει στην επόμενη Βουλή- να καταψηφιστεί από τον Μητσοτάκη που θα πρέπει να βρίσκεται πάλι στην …αντιπολίτευση!

Υπάρχει όμως και η συνέχεια της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη: “Κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

Προφανώς αυτή η δήλωση είναι διαφορετική από τη δήλωση που έκανε στις 20 Ιουλίου πως “προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο”.

Πέρα από την αναστάτωση που θα προκαλέσει διεθνώς η δήλωση αυτή περιέχει μια αντίφαση. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πάλι στην αντιπολίτευση- όπως λέει- θα την καταψηφίσει, αλλά δεν θα μπορεί να την επαναδιαπραγματευθεί.

Αν είναι κυβέρνηση δεν θα την ακυρώσει -αυτό διευκρινίζει-, αλλά θα την επαναδιαπραγματευθεί. Αλλά τότε δεν θα την σεβαστεί “ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο”.

Προφανώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προσπάθεια να βγει από ένα αδιέξοδο στο οποίο μπήκε στο θέμα αυτό -που απειλεί με διάσπαση του κόμμα του- δεν διστάζει να αλλάζει θέσεις ανάλογα με το βήμα που βρίσκεται και να χάνει σε αξιοπιστία.

Πιθανόν η γκάφα αυτή να υποκρύπτει την επιθυμία του να λύσει αυτό το πρόβλημα ο Αλέξης Τσίπρας -και να μην μπορεί βέβαια να επαναδιαπραγματευθεί μια κυρωμένη από το κοινοβούλιο συμφωνία. Ή αν η καυτή πατάτα περάσει στην επόμενη Βουλή- να βρίσκεται πάλι στην αντιπολίτευση- ώστε να μπορεί -όπως είπε- να την καταψηφίσει και εκ του ασφαλούς πάλι.

“Kυρωμένη, όμως, συμφωνία παράγει διεθνή αποτελέσματα και δεν μπορεί να ανατραπεί» όπως λέει ο ίδιος. Το ερώτημα είναι τι σημαίνει η δήλωση πως “κι αν τελικά η συμφωνία που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφιστεί από την ελληνική Βουλή, τότε θα πρέπει η άλλη πλευρά να γνωρίζει ότι η διαπραγμάτευση ξεκινά από την αρχή».

Δηλαδή, αν καταψηφιστεί -οπότε δεν ισχύει, όπως προβλέπει η ίδια η συμφωνία- γιατί θα την ξαναφέρει στη Βουλή με νέα διαπραγμάτευση -από την αρχή. Με ποιο σκοπό;

Δύσκολο πράγμα η πολιτική, αλλά πιο δύσκολη η εξωτερική πολιτική. Ιδιαίτερα αν ασκείται για να σειστεί το Βελλίδειο.