Η πανδημία ροκανίζει τον δικομματισμό

Του Απόστολου Λουλουδάκη

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας ροκανίζει τον νέο δικομματισμό και επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην πολιτική συμπεριφορά του Ελληνικού λαού… Η αποσύνθεση τόσο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, παρά την σκανδαλώδη στήριξη της από τα ΜΜΕ όσο και της αξιωματικής συμπολίτευσης, της νεοφιλελεύθερης αριστεράς που μαστίζεται πλέον από κρίση ταυτότητας, καταγράφεται με καθαρό τρόπο.

Οι δημοσκόποι πλέον όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα στην υγεία, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα θα γίνονται ποιο προσεκτικοί. Δυο νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την τάση της ταυτόχρονης φθοράς Κυβέρνησης και Σύριζα καθώς και μια κινητικότητα του εκλογικού σώματος σε μετακινήσεις που σηματοδοτούν σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα της χώρας.

Η ΝΔ δεν είχε αντοχές στον χρόνο για να διατηρήσει τα πρόσκαιρα κέρδη που εμφανιζόταν στις αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις για την λαϊκίστικη Κυβέρνηση Μητσοτάκη, από τα ανοίγματα στον Σημιτισμό ως πολιτικό φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του από την δεκαετία του 1980 και που η ΝΔ το είχε αντιπολιτευθεί ως το οικοσύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά, ως το ανώτερο ιερατείο της διαπλοκής με αρχιερέα τον Σημίτη, ως το στρατηγείο της εθνικής μειοδοσίας και το παράρτημα της Γερμανικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Όλες οι προηγούμενες γενιές των στελεχών και των οπαδών της ΝΔ διαμόρφωσαν την πολιτική τους κουλτούρα και σκέψη μέσα από την σκληρή και άγονη αντιπαράθεση των πρωταγωνιστών ενός πρωτόγονου δικομματικού λαϊκισμού. Στις σημερινές συνθήκες ο Σημιτισμός ως προς το σκέλος της πολιτικής του φιλοσοφίας είναι το κυρίαρχο ρεύμα τόσο στην παράταξη της ΝΔ όσο και στο πολιτικό μόρφωμα που αντικατέστησε το παλιό κραταιό ΠΑΣΟΚ.

Ο σημερινός μνημονιακός Σύριζα που ταλαντεύεται πολιτικά μέσα σε ένα πραγματικό κυκεώνα, σε ένα ιδεολογικό αχταρμά που ξεκινάει από τις παρυφές της ακροδεξιάς που κληρονόμησε από τις κακές παρέες στην συγκυβέρνηση με τον Πάνο, από τον Juan Peron με την Εβίτα, από τον Ανδρέα με την Μιμή, μέχρι τον Μακρόν προσπαθεί να απαλλαχθεί από τα “” βαρίδια”” και τα ιδεολογικά κατάλοιπα της εποχής του κόμματος του 3% και να διατηρήσει μόνο την λέξη αριστερά για λόγους πολιτικού Marketing και για όσο καιρό ακόμη θα υπάρχει καταναλωτικό κοινό.

Εγκλωβισμένος στον κυβερνητισμό ως στόχο, θα αρχίσει σιγά σιγά να φυλλορροεί όσο θα απομακρύνει το ενδεχόμενο να αναπτύξει την δυναμική που θα του έδινε μια δεύτερη ευκαιρία. Έτσι η προσπάθεια της παρασιτικής ολιγαρχίας να αντικατασταθεί ο παλιός δικομματισμός από δύο απολίτικους διαχειριστικούς μηχανισμούς χωρίς ιδεολογική συγκρότηση, με αποστολή την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που έχουν ενσωματωθεί στα τρία μνημόνια και ειδικά στο τρίτο που είχε ψηφιστεί από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία πέφτει στο κενό.

Τα πρώτα σημάδια αποσύνθεσης και αποδόμησης του σχεδιασμού της πολιτικής συγκρότησης του συστημικού μπλοκ που επεδίωκε το καθεστώς της χρεοδουλοπαροικίας, της συμμαχίας της εγχώριας ολιγαρχίας με την Τρόικα είναι εμφανή. Οι μετατοπισεις προς το ΜεΡΑ25 και στο ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι τυχαίες, σηματοδοτούν μια τάση επαναδιάταξης και ανασυγκρότησης της ευρύτερης κεντροαριστεράς έξω από την περιοχή της παραδοσιακής αριστεράς και ανατροπής του πολιτικού σκηνικού, μετά από την πλήρη αποτυχία της τυχοδιωκτικής συγκόλλησης στο μετωπικό σχήμα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, των διαφόρων ομάδων που ταλαντεύονται στο πολιτικό εκκρεμές δεκαετίες τώρα χωρίς στρατηγικό σχέδιο και αναφορές σε κοινωνικά στρώματα και που κατέχονται από το σύνδρομο της προσωπικής ανέλιξης επαγγελματιών της πολιτικής.

Εκτός από τα δημοσκοπικά ευρήματα, μέσα στον λαό και ειδικά στην νεολαία φαίνεται καθαρά η σταθερή άνοδος και αυξητική επιρροή του Μέρα 25 που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κοινοβουλευτική παρουσία του κόμματος, στην επιβεβαίωση των προβλέψεων του γραμματέα του για τις εξελίξεις στην οικονομία, που στο πεδίο της επιστημονικής συγκρότησης και κατανόησης των δομικών κρίσεων του συστήματος η ποιοτική διαφορά με όλους τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς είναι τεράστια.

Επίσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οργανωτική ανασυγκρότηση του φορέα εν μέσω πανδημίας, μετά την δημοκρατική εκλογή των οργάνων του και την αναβάθμιση των δομών λειτουργίας, με στόχο την δημιουργία ενός δυναμικού προοδευτικού πόλου της Δημοκρατικής παράταξης, της σύγχρονης αριστεράς και την προετοιμασία του συνεδρίου τον Μάη του 2021.

Ακόμη και οι πιο δύσπιστοι άκουσαν από το στόμα του ίδιου του γραμματέα ότι το Μέρα 25 ήλθε για να μείνει είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στην ολιγαρχία και στην εγχώρια διαπλοκή. Το θέμα της επικοινωνίας με τους πολίτες είναι το μεγάλο ζητούμενο το επόμενο διάστημα και φαίνεται ότι υπάρχει αρκετή πρόοδος και σε αυτό το επίπεδο.

Οι εξελίξεις που με μεγάλη ταχύτητα θα τρέξουν τους επόμενους μήνες επιβάλλουν να είμαστε έτοιμοι και οργανωμένοι, σε διαρκή ετοιμότητα και επαφή με την κοινωνία των πολιτών για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις από τον τυφώνα που μας απειλεί. Ο βασικός πολιτικός σχεδιασμός των δανειστών και της εγχώριας ολιγαρχίας είναι η μετάβαση στο πέμπτο μνημόνιο που θα είναι η τελική βολή στην Ελλάδα και στον λαό.

Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τους επόμενους μήνες διότι οι ρυθμοί των γεγονότων που παράγει η πολύπλευρη κρίση ξεπερνούν τις εύθραυστες αντοχές του πολιτικού μνημονιακού τόξου. Στο κυβερνητικό σχήμα, πάρα την φαινομενική σταθερότητα που παρουσιάζει σήμερα η κατάσταση μυρίζει πυρίτιδα.

Οι εσωτερικές συγκρούσεις στην συντηρητική παράταξη που έχουν ιδεολογικό και ιστορικό βάθος, προσωρινά γίνονται στα παρασκήνια αλλά είναι θέμα χρόνου η όξυνση των πολιτικών αντιθέσεων και η αντίδραση στον Σημιτικό εκφυλισμό της ΝΔ και ειδικά στα εθνικά θέματα που μεγάλα τμήματα της συντηρητικής δεξιάς θα βρεθούν σύντομα στα κάγκελα..