Η παράσταση του Κασσελάκη τελειώνει και η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό: το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε τον κύκλο του, αλλά οι ψηφοφόροι του είναι κάπου εδώ ως πολίτες χωρίς κόμμα

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τον ΣΥΡΙΖΑ στο11% και το ΚΚΕ στο 8,9 -όπως κατέγραψε νέα δημοσκόπηση της GPO- και το ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ12,1% το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι απλά στην τρίτη θέση, αλλά κινδυνεύει να γίνει τέταρτο κόμμα!

Η εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη στην πορεία του Πολυτεχνείου με ελάχιστα στελέχη δίπλα του και τη Νεολαία του Κόμματος να αρνείται να τον ακολουθήσει ήταν αποκαλυπτική. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε, περπάτησε πενήντα μέτρα και αποχώρησε από την πορεία!

Την ίδια μέρα στελέχη της Νεολαίας ανακοίνωσαν ότι φεύγουν από το κόμμα μιλώντας για “τις καταστροφικές επιλογές τού υπεράνω αμφισβήτησης Α. Τσίπρα που οδήγησαν στη διπλή εκλογική συντριβή του Μαΐου-Ιουνίου 2023” και για τον “ξεπεσμό του ΣΥΡΙΖΑ” με την εκλογή Κασσελάκη και “τη μεταμόρφωση ενός κόμματος της Αριστεράς σε ένα μεταπολιτικό, λαϊκιστικό κόμμα χωρίς εσωκομματική δημοκρατία και χωρίς αριστερό προγραμματικό λόγο”.

“Η ανάδειξη ενός παντελώς άγνωστου και παντελώς άσχετου με την Αριστερά, την ιδεολογία της και την κουλτούρα της, προσώπου στη θέση του Προέδρου, επειδή είναι πολύ νέος, όμορφος, άφθαρτος και δεν φέρει κανένα βάρος σχετικό με την επώδυνη διακυβέρνηση, μόνο και μόνο επειδή τάζει ότι θα νικήσει τον Μητσοτάκη, έδειξε πόσο ανοχύρωτο κατέληξε να είναι το κόμμα”.

Μια δημοσκόπηση της Opinion Poll για λογαριασμό του Action 24 δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 12,9% ο ΣΥΡΙΖΑ στο 11,9% με την πιθανότητα να φτάσει στο 16% το πρώτο κόμμα και 14,7 ο δεύτερος.

Το πιο ενδιαφέρον όμως είναι πως στην ερώτηση «θα ψηφίζατε ένα κόμμα με καθαρό αριστερό προσανατολισμό που θα δημιουργούνταν από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;» το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει Ναι η Μάλλον Ναι.

Στο ερώτημα αν «πιστεύετε ότι με τον Στέφανο Κασσελάκη, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει σε ανοδική τροχιά ή θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις» οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πώς θα συνεχίσει να χάνει δυνάμεις (50%) και μόνο το 39% πιστεύει ότι θα μπει σε ανοδική τροχιά.

Ως εδώ ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ζήσε με την ανάμνησή του” σχολιάζει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου στο κείμενο αποχώρησής του καθώς ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης με την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει πως «θα συμμετάσχω στην κοινή προσπάθεια να δοθεί απάντηση στο πολιτικό κενό πού υπάρχει».

Ακατάλληλος ο Κασσελάκης

Η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πολύ χαμηλή και το ερώτημα είναι -αν φτάσει στις ευρωεκλογές υπό την ηγεσία και δεν γίνουν ανατροπές στο συνέδριο τι θα κάνει αν δεν πιάσει το 17-18% που ο ίδιος βάζει ως πήχη με τη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Προφανώς η κινητοποίηση του Αλέξη Τσίπρα με αλλεπάλληλες συναντήσεις στις οποίες εκφράζει την ανησυχία του για την ενότητα του κόμματος αφορά τον κίνδυνο να μην είναι πια το κόμμα του αξιωματική αντιπολίτευση και να βρεθεί στις ευρωεκλογές με μονοψήφιο ποσοστό.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον Γαβριήλ Σακκελαρίδη δημόσια, αν και δεν έχει κάποιο ρόλο στο κόμμα, τον Πάνο Ηλιόπουλο και τον Δημήτρη Τεμπονέρα. Τι κοινό έχουν αυτοί οι τρεις -που δεν εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο του Κασσελάκη -δηλαδή του Πολάκη- με τη Ομπρέλα;

Aνήκουν στο “νέο κύμα” για το οποίο μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας όταν παραιτήθηκε με την σαφή παραδοχή πως ο κύκλος του παλιού ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε και ο ίδιος “παραμερίζει” για να περάσουν οι νέοι.

Μάλλον το νέο κύμα δεν το εκφράζει ο Στέφανος Κασσελάκης και η παραμονή του στην ηγεσία οδηγεί στην διάλυση του κόμματος καθώς πληθαίνουν οι φωνές για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα.

Ενδιαφέρον έχει πως οι 47 της Ομπρέλας που αποχώρησαν από την Κεντρική Επιτροπή δεν βιάζονται να κάνουν κόμμα και δεν στρέφονται εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά της Ομάδας Κασσελάκη που φαίνεται να θέλει ένα κόμμα μικρότερο, αλλά υπό τον έλεγχό της.

Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και το νέο σκηνικό

Η αποχώρηση της Ομάδας Αχτσιόγλου και η συνάντηση της με την Ομπρέλα και όσους αποχωρούν κατά μόνας ή ως “κόμματα” σαν αυτό του Πέτρου Κόκκαλη θα είναι καθοριστική για τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία:

Το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ -που είχε ψηφίσει Κασσελάκη- βλέπει θετικά ένα κόμμα με καθαρό αριστερό προσανατολισμό από τα στελέχη που αποχωρούν -που ανάλογα με τις συμμαχίες που θα το διαμορφώσουν μπορεί να αποσπάσει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την ανένταχτη αριστερά και την αποχή.

Προφανώς οι 150.000 ψηφοφόροι που ψήφισαν αρχικά τον Στέφανο Κασσελάκη σε ποσοστό 46% δεν θα ξαναβρεθούν στο ίδιο κόμμα και το ερώτημα είναι αν ο σημερινός πρόεδρος θα εκλεγόταν πρόεδρος αν γινόταν τώρα εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη- ήδη τρίτο κόμμα, ίσως και τέταρτο, κινδυνεύει να είναι πέμπτο… ή έκτο κόμμα -αν υπάρχει. Το ταξίδι του Κασσελάκη στην Ελλάδα φαίνεται πως τελειώνει εδώ.

Το άλλο ερώτημα είναι αν θα τεθεί θέμα προέδρου στο συνέδριο ή μετά τις ευρωεκλογές όταν θα αποδειχθεί -όπως φαίνεται- ότι ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν θα νικήσει ποτέ τον Μητσοτάκη, αλλά διέλυσε ένα κόμμα που με 17-18% ήταν ένα μεγάλο κόμμα με κυβερνητική προοπτική.

Ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι ζητούν κόμμα

Λίγους μήνες πριν οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως μπορούσε με βάση το 31,5% που πήρε στις προηγούμενες εκλογές να είναι πρώτο κόμμα και τώρα ο πρόεδρός του θεωρεί επιτυχία να πιάσει στις ευρωεκλογές το 17%.

Το κόμμα μπορεί να διασπαστεί, να χάσει ψήφους, αλλά δεν μπορεί να εξαερωθεί. Κάπου εκεί έξω είναι ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ κι αναζητούν μια πολιτική έκφραση που δεν μπορεί να προσφέρει η φαιδρότητα του Στέφανου Κασσελάκη, ούτε το κόμμα του Ανδρουλάκη και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από αυτή την πλευρά η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από την πολιτική ζωή καθώς είναι υπό αμφισβήτηση μπορεί να είναι προϋπόθεσε για νέες εξελίξεις -καθώς τα κόμματα αρωσταίνουν και πεθαίνουν, αλλά οι παρατάξεις μένουν και οι ψηφοφόροι τους μπορεί να είναι πολιτικά ανέστιοι περιμένοντας πώς κάτι θα συμβεί.