Η παταγώδης πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, με «άρρωστη» ανα-λογική

Του Ανδρέα Τολακόπουλου

Το άρθρο μπορεί να ληφθεί και ως χιούμορ.

Πώς μία εξήγηση είναι πρακτικά απλή και αυτονόητη.

Είμαι ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος και μαθηματικός και μελετώ τα εκλογικά συστήματα, με διάφορες δημοσιεύσεις κλπ, για πάνω από 50 έτη.

Η απλή αναλογική στην Ελλάδα ενταφιάστηκε πριν εφαρμοστεί, αλλά αποτέλεσε την αφορμή για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ως της κυβέρνησης για πρώτη φορά αριστερά.

Οι οργανωμένες και «πειραγμένες» δημοσκοπήσεις που αναλαμβάνονται εργολαβικά από το συντηρητικό κατεστημένο της διαπλοκής και της προπαγάνδας, επιτελούν έναν απόλυτα διαμορφωτικό, αλλά άκρως καθοριστικό ρόλο και συνεχίζουν την ίδια συνταγή, όπου προσπαθούν να «τρομοκρατούν και να συμμορφώνουν τους ήδη φοβισμένους υπηκόους τους».

Η πρώτη γενική δήλωση του προέδρου Α. Τσίπρα, για τις δημοτικές εκλογές του 2019, γέμισε αισιοδοξία σε πολλούς οπαδούς του, που ήταν σχετικοί, γιατί, όπως τόνισε, θα λαμβάνονται σωστές και άδολες αποφάσεις για τα απλά τοπικά ζητήματα, με το συντονισμό του δημάρχου, που θα εκλέγεται «ανεξάρτητα» και εκτός συνδυασμών, μέσα από κοινό διακριτό πίνακα.

Στην αρχή, οι αρμόδιοι υπουργοί εσωτερικών (Ν. Βούτσης από 1/2015 μέχρι 8/2015, Π. Κουρουμπλής από 23/9/2015 μέχρι 5/11/2016) δεν πρόλαβαν, λόγω μνημονίων κλπ, να εκπονήσουν σχέδιο νόμου, οπότε:

Ανέλαβε αριστίνδην ο βουλευτής επικρατείας Π. Σκουρλέτης) από 5/11/2016 μέχρι 29/8/2018.

Με την παρουσίαση, όμως, στη διαβούλευση, του σχεδίου Κλεισθένης 1 (που ακόμα περιμένουμε τον 2! και μόνον αυτό δείχνει προχειρότητα), γκρεμίστηκαν όλες οι προσδοκίες πολλών, που διαμαρτυρήθηκαν γιατί είδαν μία πιστή αντιγραφή του «Καλλικράτη», (ν. 3852/7/6/2010), ενός διαχρονικού, μέχρι τότε, νόμου, αλλά δεν μπορείς να εφαρμόσεις μία νέα πολιτική, με τη φιλοσοφία ξένου προς αυτήν νόμου!

Προτιμήθηκε το ίδιο ακριβώς δαιδαλώδες σύστημα, ίσως για να μην διαταράξουμε τη διαφαινόμενη προσέγγιση στον ΣΥΡΙΖΑ, του συντάκτη του Καλλικράτη (Ι. Ραγκούση).

Η διαφορά περιορίστηκε επιφανειακά μόνο στην εξάλειψη του μπόνους του πρώτου συνδυασμού!, αλλά παρέμειναν, επαυξημένα και πολλά άλλα δεινά, όπως η αύξηση του αριθμού των υποψηφίων, ώστε να καλύπτονται όλες οι θέσεις, υποχρεωτικά, αλλά και προαιρετικά μέχρι το τριπλάσιο του αριθμού τους (για τους αγάδες και λεφτάδες, που έχουν και πληρώνουν παράβολα για τους νεροκουβαλητές), η υποχρεωτική ποσόστωση των δύο φύλων στο 40%, που ακυρώνει, εξ υποθέσεως, την ισοτιμία κλπ.

Μεγάλη αναταραχή, γιατί διαφαίνονταν η βέβαιη πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, που επαληθεύτηκε ότι δεν θα εξέλεγε σχεδόν κανέναν δήμαρχο πανελλαδικά, ούτε δημοτικό σύμβουλο, ενώ μπορούσε να δοθεί η ευκαιρία να εκλέξει τους περισσότερους..

Η αδυναμία του ήταν πασίγνωστη, ότι δεν διέθετε πολλούς έμπειρους και αναγνωρίσιμους αυτοδιοικητικούς υποψήφιους και φυσικά τα οικονομικά, για τη συγκρότηση του πολυπρόσωπου, αλλά υποχρεωτικού συνδυασμού, που μάλιστα διογκώνονταν.

Δεν έχει αξία να ανακαλύψεις τον τροχό, χιλιάδες χρόνια μετά την εφεύρεσή του, αλλά να βρίσκεις τρόπο να τον κινήσεις σωστά, για να παράγεις έργο! Απειρία και ερασιτεχνισμός.

Πετάει ο γάιδαρος; Πετάει και μάλιστα φορτωμένος!

Έτσι, ο νόμος ν. 4555, (Κλεισθένης 1), δημοσιεύτηκε, στις 19/7/2018 , αλλά όμως, διέλαθε, μαζί του, χωρίς διαβούλευση και μία ανεξήγητη τροπολογία της τελευταίας στιγμής από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που μόνον δύο επανεξελέγησαν!), με την οποία μετατέθηκε η ημερομηνία των δημοτικών, λίγο πριν από τις εθνικές!! , που θα αποτελούσε αρνητικό ψυχολογικό πρόκριμα για τις εθνικές, αλλά κυρίως γιατί θα ήταν δεδομένη η αποτυχία στις δημοτικές, η οποία θα είχε προβλεφθεί κι από τις δήθεν αξιόπιστες δημοσκοπήσεις.

Τα υπόλοιπα κόμματα έκαναν το κορόιδο (βλέπε δηλώσεις του υπεύθυνου στρατηγικού σχεδιασμού Τ. Θεοδωρικάκου), παρόλο που ήταν αντισυνταγματική η μεταφορά της ημερομηνίας, γιατί γίνονταν και επιμήκυνση της δεδομένης θητείας κλπ.. Άκρα του τάφου σιωπή, όμως, στην αντιπολίτευση, που έτριβε τα χέρια της και μάλιστα συνιστούσε να χαμηλώσουν οι τόνοι!

Οι πειραγμένες δημοσκοπήσεις φούντωναν και ήταν βέβαιη η «επαλήθευση» που θα δημιουργούσε το ψυχολογικό κλίμα ηττοπάθειας για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Και πάνω στη γκάφα και στον πανικό, συνέβη και η τραγωδία στο ΜΑΤΙ (23/7/2018).

Ακολούθησε η παραίτηση του υπουργού και η αντικατάσταση από εξωκοινοβουλευτικό (Α. Χαρίτση), στις 29/8/2018, που, παρά τις πιέσεις, δεν προνόησε ή δεν κατάλαβε, ή δεν «θέλησε» να κάνει κι αυτός την ανώδυνη σχετική τροποποίηση μόνο δύο άρθρων!, όπως φαίνεται στη συνημμένη πρόταση. Τόσο απλά.

Τάχα ότι είναι αργά, ενώ είχαμε ακόμα 9 μήνες, καθόσον και ο νόμος Καλλικράτη ν. 3852 (7/6/2010) προηγήθηκε εκείνων των εκλογών (7/11/2010), μόνον 5 μήνες νωρίτερα.

Τουλάχιστον, αν όχι να τροποποιήσει το νόμο, αλλά έστω, να επαναφέρει την ημερομηνία!!

Αυτές είναι οι διαφορές έμπειρης τακτικής και στρατηγικής, μεταξύ των κομμάτων.

Στη συνέχεια, η Ν.Δ. είχε την «τόλμη» να τροποποιήσει τον ν. Κλεισθένη 1, μετά τις εκλογές!!, αλλά ώσπου να καταπέσει ως αντισυνταγματική η τροποποίηση, είχε ήδη εφαρμοσθεί!

Όπως έγινε με τις τηλεοπτικές άδειες, που καθυστερούσαν, με το σταυρό στο χέρι, για να βρεθεί νόμιμος ο αριθμός και στο τέλος ήρθαν όλα μπούμερανγκ!

Το έγκλημα, όμως, ήταν διαρκές και η ζημιά που επήλθε στη συνέχεια ήταν τεράστια γιατί αποδυναμώθηκε αυτόματα η αγωνιστικότητα και η συσπείρωση στο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της χαλάρωσης και της αδιαφορίας στις δημοτικές (αφού δεν διέθετε υποψήφιους), ώστε, τελικά, να είναι απροπόνητος για τις εθνικές που θα ακολουθούσαν.

Τελικά, οι δημοτικές (μαζί με τις ευρωεκλογές) έγιναν στις 2/6/2019 και 9/6/2019..

Ο Πρόεδρος, πικραμένος και χολωμένος από τα αποτελέσματα, τις γκρίνιες, τις ομπρέλες, τις συνιστώσες των μνηστήρων κλπ, δήλωσε ότι θα πάει γρήγορα σε εκλογές και η αντιπολίτευση με τα ΜΜΕ τις έδεσε σερί κορδόνι και τις απαιτούσε κάθε στιγμή επίμονα, χαρακτηρίζοντάς τον ασυνεπή, αφού το υποσχέθηκε κλπ, οπότε αναγκάστηκε, σε μια βδομάδα στις 18/6/2019 (καθυστέρησε λίγο με τους κώδικες) να τα βροντήξει και να προκηρύξει εκλογές για τις 7/7/2019!.

Ήταν η πρώτη σπίθα να συμβούν τα ακατανόητα. Καταποντίστηκε ένα κόμμα που δεν καταχράστηκε ούτε ένα ευρώ και κυριάρχησε ένα άλλο που μας έβαλε στα μνημόνια!

Ακόμη και η θεία δίκη (νόμος της ισορροπίας της φύσης, η Νέμεση) δεν μπόρεσε να σταματήσει τις αλυσιδωτές εξελίξεις, προς τον κατήφορο.

Η Ν.Δ. αναπτέρωσε τις δυνάμεις της και εκμεταλλεύτηκε τα πάντα, με πρώτο το ψυχολογικό αβαντάζ, αλλά και το μαξιλάρι που της άφησαν ως προίκα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε άδοξα, την κυβέρνηση κι επειδή συγκράτησε περίπου τα ποσοστά του, διάλεξε την αναμονή, αγνοώντας τα βασικά ότι, πάντα, από το πρώτο βράδυ των εκλογών, τα ποσοστά του ηττημένου μειώνονται δραματικά και χωρίς εκλογές.

Η Ν.Δ. , παρά τις διαβεβαιώσεις για ολιγομελή κυβέρνηση, έκανε το αντίθετο.

Άδειασε όλο σχεδόν το ΠΑΣΟΚ από τα στελέχη του, δίνοντάς τους θέσεις.

Σχημάτισε υπουργικό συμβούλιο μαμούθ στα χρονικά με αμέτρητους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, ημέτερους γραμματείς, προέδρους οργανισμών και χιλιάδες μετακλητούς δημιουργώντας το επιτελικό κράτος, που άρχισε να αποκτά ρίζες εξουσίας, με τον έλεγχο της ΕΥΠ και όλα τα ΜΜΕ, σκορπώντας φόβο και δέος.

Ώσπου ενέκυψε η πανδημία και άρχισαν οι ευρωπαϊκές παροχές, που δόθηκαν απλόχερα.

Ο κόσμος (ιδίως οι νέοι) παλάβωσε από τη συνεχή καραντίνα, διεθνώς κι ένιωθε ως μόνο προστάτη του την εκάστοτε παρούσα μαμά κυβέρνηση με τα συσσίτια κλπ..

Παρουσιάστηκε και η κλιματική κρίση, με την εγκληματικότητα να κυριαρχεί και τρομάζει ο κόσμος και σήμερα, μήπως αρχίσει νέος κύκλος κορωνοιού και μας αποτελειώσει

Άρχισε να χάνεται η μπάλα, αλλά και το γήπεδο.

Όλα τα γεγονότα (ακόμα και τραγικά, όπως οι χιλιάδες νεκροί, οι υποκλοπές, τα Τέμπη, τα δάνειά τους,  η σκανδαλώδης υποστήριξη όλων των καναλιών), περνούσαν αδιάφορα!

Επαληθεύτηκε ήδη το χρονικό του προαναγγελθέντος αργού θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ..

Πολιτικά, ο κόσμος τα είχε χαμένα. Δεν εύρισκε από πού να πιαστεί. Ακροβολίστηκε, όπως γίνεται συνήθως, στα άκρα τέρμα αριστερά-τέρμα δεξιά, με πολλά κομμάτια, αδειάζοντας το κέντρο.

Και φτάσαμε στις εκλογές του Μάιου-Ιουνίου 2023, που ο πρόεδρος αφέθηκε μόνος, με τη φυσική διαδοχική πτώση σε 20% και 18% και σήμερα στο 12%, μαζί με την αδικαιολόγητη διάσπαση..

Είναι σίγουρα ψυχιατρικό το πρόβλημα κι ας μοιάζει φανταστικό, όπου μπορεί να λυθεί, ίσως με τεχνητή νοημοσύνη.

Πολλοί, «ειδικοί» με αμπελοφιλοσοφίες και ιδεολογικές αναλύσεις ψάχνουν να βρουν την εξήγηση για την πτώση του σύριζα, μετατρέποντας το αυτονόητο σε ζητούμενο.

Η εξήγηση είναι κάτω από τη μύτη μας και όταν θα μιλήσουν μερικοί, θα τη μάθουμε:

=Γιατί, άραγε, ο ΣΥΡΙΖΑ άφησε το μαξιλάρι (πρωτοφανές στα χρονικά), ενώ μπορούσε να παραμείνει τουλάχιστον άλλους 3 μήνες όπου με ελάχιστα χρήματα, π.χ. με 7 δις από τα 37 (πολλά περισσότερα από τα επιδόματα που μοίραζε η Ν.Δ.) να κάνει διορθώσεις..

Ο Τσίπρας, δεν χωράει πια στην Ελλάδα και θα τον πάρει η Ευρώπη. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

Στη χώρα κουζουλάθηκαν όλοι. Ίσως, αναμένεται από το υπερπέραν ένας «κουζουλός», με την καλή έννοια, να μας σώσει, ως από μηχανής θεός.     ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ όσους με ανέχτηκαν, μέχρι το τέλος.