Η περίπτωση Καρανίκα

Του Τάκη Ψαρίδη

Παρακολούθησα την συνέντευξη του Καρανίκα έτσι για να δω καλύτερα, ποιο είναι αυτό το «τέρας» που δέχτηκε το πιο άγριο μπούλινγκ και την πιο άγρια δολοφονία του χαρακτήρα του.

Αντί λοιπόν για το «τέρας», τον «άπλυτο» και «πλεμπαίο» σερβιτόρο, είδα έναν ωραίο και γλυκύτατο άνθρωπο με ανεπτυγμένη κοινωνική ευαισθησία, συνείδηση και μόρφωση την οποία δεν φτάνουν οι θλιβεροί κατήγοροι του ούτε στο νυχάκι του ποδός του. Όσο «άριστοι» και αν είναι, παραμένουν αγράμματοι με διδακτορικά, ιδεοληπτικά ασυνείδητοι και αμόρφωτοι κοινωνικά.  

Ο Καρανίκας αποτελεί το πιο κραυγαλέο παράδειγμα του τρόπου που στο πρόσωπο του απαξιώθηκε όλη η αριστερά και που τελικά ο τρόπος αυτός είναι κοινωνικά ρατσιστικός και βαθιά ταξικός.   

Ηττήθηκε η αριστερά όχι με επιχειρήματα, λογική και προγράμματα, όχι γιατί αδίκησε τους μικρομεσαίους, αλλά γιατί, με όπλο τα ελεγχόμενα μίντια, αναποδογυρίστηκε η πραγματικότητα, χάρις στην επικοινωνιακή καταιγίδα απαξίας που εξαπολύθηκε εναντίον της αξιοποιώντας το ευάλωτο ορισμένων προσώπων.

Η απαξία αυτή μετατράπηκε σε αντι-σύριζα μίσος που πλέον δικαιολογεί τα πάντα στους δράστες και μισεί ακόμα και τον αέρα που αναπνέουν οι απαξιωμένοι. Πάνω σε αυτήν την απαξία στήθηκε το αντι-σύριζα μέτωπο και αυτό είναι που δεν καταλαβαίνει ο Σύριζα.

Τώρα ψάχνει να βρει, γιατί ενώ αγανακτεί ο κόσμος με αυτά τα απίστευτα που γίνονται καθημερινά, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει πολιτικά. Η απάντηση είναι απλή. Γιατί η απαξία έχει ριζώσει βαθιά και δεν έχει ακόμα απαντηθεί. Ο συριζα δεν έχει ακόμα απαντήσει στην απαξία του και εξακολουθεί να την αντιμετωπίζει παθητικά και ενοχικά.

Η στάση αυτή, όχι μόνο δεν αλλάζει την απαξιωτική εικόνα του, αλλά και γκρεμίζει ό,τι χτίζει ο Τσίπρας. Αυτό απογοητεύει τον κόσμο. Βεβαίως ο συριζα δεν ελέγχει τα μίντια όπως η κυβέρνηση, ποτέ δεν τα ήλεγχε.

Όμως υπάρχουν τρόποι για να αλλάξει την εικόνα του. Ας ελπίσουμε ότι θα το καταλάβει και θα βιαστεί. Όχι τόσο για τον ίδιο, τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά για την χώρα ρε γαμώτο.. Για την χώρα και την κοινωνία που βιώνει απίστευτες και πρωτοφανείς καταστάσεις στην μεταπολιτευτική ιστορία της και που μέρα με τη μέρα εδραιώνονται ως μια νέα και αναντικατάστατη κανονικότητα..