Η Προοδευτική παράταξη να γίνει ξανά κυβερνητική δύναμη

Του Ισίδωρου Λω

Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου μπαίνει το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κορυφαία αυτή διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, δεν πρέπει να εγκλωβιστεί στα στενά κομματικά πλαίσια. Οι διεργασίες που έχουν ξεκινήσει χρειάζεται να συναντηθούν με την κοινωνία, να προκαλέσουν συζητήσεις, προβληματισμό, να δώσουν σχεδιασμό και ένα καινούργιο όραμα για το μέλλον.

Οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να γίνουν ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη αυτής της χώρας.

Οι υποψήφιοι για την προεδρία, σημαντικότατα στελέχη και οι τέσσερεις, προσωπικότητες της Αριστεράς και του Σοσιαλιστικού χώρου, πολιτικοί που ιδιαίτερα οι τρεις, η Αχτσιόγλου, ο Παππάς, και ο Τσακαλώτος, είχαν σημαντικότατα πόστα στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, ήταν στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, και συνετέλεσαν για να μπορέσει η χώρα να ξεφύγει από τις παθογένειες που την είχαν φορτώσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, την χρεοκοπία, και την ανθρωπιστική κρίση.

Η Έφη Αχτσιόγλου ως υπουργός Εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης, επανέφερε τις συλλογικές συμβάσεις, αύξησε τον κατώτατο μισθό 11% και 27% για τους νέους εργαζόμενους, κατάργησε τον υποκατώτατο μισθό, υπήρξε μείωση της ανεργίας δέκα μονάδες, μείωση της αδήλωτης εργασίας, και πολύ σημαντικό η δημιουργία του οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Ο Νίκος Παππάς ως υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης επιχείρησε με τον λεγόμενο νόμο Παππά που τόσο πολύ ενόχλησε το παλιό δικομματικό σύστημα εξουσίας, να εφαρμόσει κανόνες και διαφάνεια στον χώρο των ΜΜΕ. Ο νόμος Παππά υποχρέωσε τους καναλάρχες να πληρώσουν φόρο στο κράτος για τις δημόσιες συχνότητες που κατέχουν. Με αυτόν τον νόμο μπήκαν λεφτά στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ, και εξασφάλιζε τουλάχιστον 400 θέσεις εργασίας σε κάθε πανελλαδικό κανάλι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις 400 θέσεις τις μείωσε σε 260 θέσεις εργασίας για κάθε πανελλαδικό κανάλι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ως υπουργός οικονομικών, πρωταγωνίστησε ώστε να μπορέσει η χώρα τον Αύγουστο του 2018 να βγει από τα μνημόνια. Έξοδος από τα μνημόνια, ρύθμιση του χρέους, έξοδος στις αγορές, και 37 δισεκατομμύρια ευρώ στα δημόσια ταμεία. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν η κυβέρνηση που δεν παρέδωσε άδεια ταμεία και χαρτιά γεμάτα δεσμεύσεις όπως είχε κάνει το 2015 η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου, αλλά παρέδωσε δημόσια ταμεία γεμάτα με λεφτά και την χώρα εκτός μνημονίων.

Ο Στέφανος Τζουμάκας ένας έντιμος πολιτικός, ιστορικό στέλεχος του Σοσιαλιστικού χώρου, πρωταγωνίστησε σε μεγάλες και ιστορικές στιγμές για την ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, πάντα συνεπής στο όραμα του Σοσιαλισμού, μακριά από τον ψευτοεκσυγχρονισμό που πήγε αγκαλιά με τη Δεξιά του Σαμαρά και του Μητσοτάκη, μακριά από το ακραίο κέντρο, σημαντικότατος συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, η υποψηφιότητα του είναι κατά τη γνώμη μου περισσότερο συμβολική και σίγουρα έχει την δική της αξία και συνεισφορά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, η συντρόφισσα και οι σύντροφοι που διεκδικούν την προεδρία του κόμματος έχουν ήδη ξεκινήσει και διατυπώνουν απόψεις, δίνουν συνεντεύξεις, παρουσιάζουν τις προτεραιότητες τους, τις πολιτικές τους θέσεις, τις ιδέες τους, το όραμα τους.

Όλη αυτή η διαδικασία μπορεί και πρέπει να φέρει στο κόμμα ανανέωση, ενεργοποίηση των κομματικών οργάνων, εξωστρέφεια, άνοιγμα στη κοινωνία, πλατιά διεύρυνση και επικοινωνία με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες της χώρας, πολιτικό κυβερνητικό πρόγραμμα με προοδευτικό προσανατολισμό και ξεκάθαρες θέσεις υπέρ της μεσαίας τάξης και των κοινωνικά ασθενέστερων στρωμάτων.

Η επιδίωξη πρέπει να είναι η πληθυντική Αριστερά και η Προοδευτική παράταξη να γίνει ξανά κυβερνητική δύναμη. Με ενότητα, συνέπεια, θέληση και όραμα, όλοι μαζί θα το καταφέρουμε, γιατί αξίζει στη πατρίδα μας καλύτερες μέρες. Αξιοπρέπεια, Ανάπτυξη, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία.

Μέλος ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Χίου