Η σαπίλα στην καρδιά της χώρας είναι ορατή πλέον και από εσάς κ. Μητσοτάκη!

Του Νίκου Μαραντζίδη

Κάθαρση σημαίνει η επόμενη βουλή που θα προκύψει να μην αφήσει το χρόνο να περάσει. Στις 22 Μάη να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Στις 22 Αυγούστου 2022, τη μέρα που οι Τάιμς της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν το άρθρο του Αλεξάντερ Κλαπ με τίτλο «The Rotat the Heartof Greece Is Now Clearfor Everyoneto See» πολλοί αναγνώστες της εφημερίδας, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Ελλήνων, αιφνιδιάστηκαν. Μερικοί αρνήθηκαν να αποδεχτούν την πραγματικότητα.

Εξάλλου, η κυβέρνηση φρόντισε να χρησιμοποιήσει όλο το ρεπερτόριο που αυταρχικές κυβερνήσεις διαθέτουν για να σβήσουν τέτοιες φωτιές. Η φωτιά όμως, όχι μόνο δεν έσβησε αλλά εξαπλώθηκε. Στη χώρα μας δημοσιογράφοι, συνταγματολόγοι αλλά και η κοινωνία των πολιτών φρόντισαν να μην αφήσουν το θέμα να θαφτεί από τους κυβερνητικούς μηχανισμούς προπαγάνδας και αποχαύνωσης. Προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησαν τη γλώσσα της αλήθειας, της ευθύνης και της Δημοκρατίας, ευαισθητοποιώντας και προβληματίζοντας αν μη τι άλλο μια κρίσιμη μάζα πολιτών.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια πλέον. Μέσω της ειδικής επιτροπής PEGA, και χάρη σε ηρωικές μορφές του ευρωκοινοβουλίου όπως η (πραγματικά) φιλελεύθερη ευρωβουλευτής Σοφί Ιντ’ Βελτ αλλά και με τη συμβολή του συνόλου σχεδόν του ξένου τύπου, η ΕΕ έχει πληροφορηθεί όλο αυτό το διάστημα για τον ζόφο που μαστίζει τη χώρα και εξευτελίζει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς της χώρας.ADVERTISEMENT

Η σαπίλα έγινε μέρα με τη μέρα όλο και πιο ορατή. Πέραν του ηγέτη του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, ήρθε σταδιακά η αποκάλυψη της παρακολούθησης από την ΕΥΠ κι άλλων προσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Επιπλέον οι αποκαλύψεις για το δίκτυο παρακολουθήσεων (και να υποθέσουμε και εκβιασμών;) πολιτών, δημοσιογράφων, πολιτικών καθώς και του οικογενειακού τους κύκλου με το λογισμικό κατασκοπείας του Predator, που φαίνεται πλέον ξεκάθαρα πως ήταν σε συνέργεια με το βαθύ σάπιο κράτος και τελούσε σε γνώση με μέρος της εκτελεστικής εξουσίας έκανε τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Οι περίεργες διαπλοκές ανάμεσα στο κράτος και τον ιδιωτικό τομέα κάνουν πολλούς από μας να αναρωτιόμαστε σε τι είδους δημοκρατία ζούμε πλέον. Η κοινωνία του μεγάλου αδερφού που ο Όργουελ φαντάστηκε είναι πλέον εδώ.

Μόλις προχθές, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός ομολόγησε για πρώτη φορά, πως η υπόθεση των υποκλοπών είναι σκάνδαλο, και πως ο Νίκος Ανδρουλάκης όχι μόνο «δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» αλλά και «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης». Βεβαίως, ο πρωθυπουργός άφησε αναπάντητη την τοποθέτηση του Ν. Ανδρουλάκη πως οι υπεύθυνοι τέτοιων εγκλημάτων πρέπει να οδηγηθούν στην ποινική δικαιοσύνη. Φαντάζομαι, εντούτοις, πως κι ο ίδιος συμφωνεί με τον κ. Ανδρουλάκη επ’ αυτού.

Η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Το κράτος δικαίου έχει διαβρωθεί κι η ελευθερία του τύπου έχει υπονομευθεί σκληρά. Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη χρόνος για τη Δημοκρατία. Κι αν θέλουμε να πραγματικά να σωθεί από το χείλος του γκρεμού που βρίσκεται, πρέπει να υπάρξει Κάθαρση. Κάθαρση σημαίνει η επόμενη βουλή που θα προκύψει να μην αφήσει το χρόνο να περάσει. Στις 22 Μάη να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Η Δημοκρατία πρέπει επιτέλους να υπερασπιστεί τον εαυτό της, από τους επίορκους υπονομευτές της και τους εγκληματίες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο ψηλά κι αν αυτοί βρίσκονται.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR