Η σημασία της επενδυτικής βαθμίδας

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία, δεν είναι άλλο από την έλευση νέων άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια με την ένταξη της χώρας στα μνημόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, δημιουργήθηκε σημαντικό επενδυτικό κενό το όποιο έχει αγγίξει τα 100 δις ευρώ.

Ένας από τους λόγους του ελλείματος επενδύσεων, είναι σαφώς η αξιοπιστία και το αξιόχρεο της χώρας μας, ώστε με την κατάλληλη αξιολόγηση να έχει χαμηλότερο ρίσκο προς επένδυση, για τους εν δυνάμει επενδυτές από την παγκόσμια αγορά.

Αυτή είναι ακριβώς η σημασία της επενδυτικής βαθμίδας για την χώρα μας, η βαθμολογία δηλαδή που αποδίδουν οι ξένοι πιστοληπτικοί οίκοι, ώστε η χώρα μας να έχει συγκεκριμένο επενδυτικό προφίλ επίσημα, ως σήμα προς τους επενδυτές να άρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους.

Πιο συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε πρόσφατα την Ελλάδα με BB+ από ΒΒ, που αποτελεί μία αναβάθμιση που πλησιάζει ένα μόλις σκαλοπάτι από τον ορισμό της επενδυτικής βαθμίδας, που διαθέτουν όλες οι μεγάλες δυτικές χώρες, με στόχο να προσελκύουν με ασφάλεια επενδύσεις.

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, με την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2023, η επόμενη αξιολόγηση που θα γίνει την άνοιξη του τρέχοντος έτους, να φέρει την χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα οδηγήσει σε ισχυρότερο προφίλ εξυπηρέτησης χρέους με χαμηλότερα επιτόκια, χαμηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και σημαντική αύξηση άμεσων επενδύσεων.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι η Ιαπωνία που είναι μέλος του G7, με την είσοδο της χώρας μας στα Μνημόνια, απέσυρε τα κεφάλαιά της από τα ελληνικά ομόλογα, αξίας 10 δις ευρώ, γεγονός που οδηγεί σε νέα δυναμική επιστροφής αυτών των κεφαλαίων, ιδίως μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού και τις σχετικές επιχειρηματικές συναντήσεις στην χώρα του ανατέλλοντος ηλίου.

Η εμμονή της χώρας μας στις μεταρρυθμίσεις, η αύξηση των εξαγωγών και η σταδιακή μείωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η συνδυαστική προσπάθεια δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που απομειώνει τα διαθέσιμα εισοδήματα, θα βοηθήσει άμεσα στην κατοχύρωση της επενδυτικής βαθμίδας και στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων από θεσμικούς επενδυτές, που παρόλο που αναγνώριζαν τις προσπάθειες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούσαν λόγω του καταστατικού τους να επενδύσουν σε χώρα χωρίς επενδυτικό προφίλ.

Εν κατακλείδι, η προοπτική αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτεί ένα πολύ καλό νέο, τόσο για επιχειρήσεις όσο και για νοικοκυριά για την διασφάλιση του εισοδήματός τους, που σημαίνει πως πρέπει εν όψει και της προεκλογικής περιόδου, να διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία για να πετύχει η χώρα μας τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός