Η συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας: πώς ο Μητσοτάκης τους ξεγέλασε και “παίρνουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή”

Του Νίκου Λακόπουλου

Η κατάσταση μπορεί να είναι και σουρεαλιστική, αν δεν είναι τραγική: η Ελλάδα υπογράφει αμυντική συμφωνία με την Γαλλία για συνδρομή για την επικράτειά της αν δεχθεί επίθεση την ώρα που τουρκικά αεροπλάνα παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της.

Η Ελλάδα ωστόσο συνεχίζει τις διερευνητικές επαφές -πρόκειται για τον 63ο γύρο- καθώς δύο ζεύγη μαχητικών αεροσκαφών F-16 πέταξαν διαδοχικά πάνω από τις νήσους Μακρονήσοι και Ανθρωποφάγοι. Μάταια όμως: η Ελλάδα “δεν πρόκειται να συνεχίσει να ανέχεται τις ωμές παραβιάσεις, αλλά θα προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, χρησιμοποιώντας, εάν είναι αναγκαίο, και το στρατιωτικό εργαλείο”.

Η συμφωνία και η ΑΟΖ

Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη στα χέρια της τις φρεγάδες που θα αποχτήσει, αλλά ο στόχος της -όπως τον προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός- είναι οι “αμοιβαίες υποχωρήσεις”. Υποχωρήσεις που έχουν γίνει ΄ήδη από την κυβέρνηση για ένα “ήσυχο καλοκαίρι” και άλλες που προαγγέλλονται για ένα ήσυχο φθινόπωρο.

Μ΄άλλον πρώτη φορά μια κυβέρνηση πάει σε διάλογο αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν “διαφορές” με την Τουρκία και δηλώνει έτοιμη να υποχωρήσει. ¨Ήδη με τις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο- που χαιρέτισε η Τουρκία!- έχει παραιτηθεί από δικαιώματα και μόνη της προσδιόρισε στην πρόσφατη κρίση πως η επικράτειά της φτάνει στα έξι μίλια.

Η συμφωνία με την Γαλλία δεν αφορά λοιπόν παρά την επικράτεια που η ίδια έχει ορίσει έχοντας αποδεχθεί τις διεκδικ΄ήσεις των Τούρκων -που θα λύσει με διάλογο και “αμοιβαίες υποχωρήσεις” και “καλή θέληση”. Μάλλον η αξία της βρίσκεται στην υποχρέωση της Ελλάδας για στρατιωτική συνδρομή σε γαλλικές επιχειρήσεις -για την οποία πληρώνει κιόλας- παρά στην υποχρέωση της Γαλλίας να συνδράμει την Ελλάδα στις καθημερινές προκλήσεις με την Τουρκία να δημιουργεί δεδομένα προς όφελός της.

“Για να το πούμε απλά”- όπως γράφει ο Σταύρος Λυγερός: “Εάν το Oruc Reis αρχίσει και πάλι να διεξάγει έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ, η Αθήνα θα περιορισθεί σε διαβήματα, ή θα στείλει τον στόλο να τις εμποδίσει; Και εάν ανεχθεί σεισμικές έρευνες στην ελληνική ΑΟΖ, τί θα πράξει εάν ο Ερντογάν στείλει γεωτρύπανο; Η υπογραφή του ελληνογαλλικού συμφώνου αμυντικής συνδρομής θα αλλάξει, άραγε, την μέχρι τώρα ελληνική στάση; Προς το παρόν δεν υπάρχει κατηγορηματική απάντηση”

“Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -σύμφωνα με τον “πατέρα της ελληνικής ΟΖ” καθηγητή Θεόδωρο Καρυώτη”- είχε μια μεγάλη ευκαιρία να γράψει ιστορία και να εξαφανίσει το φοβικό μας σύνδρομο πολλών δεκαετιών ζητώντας από τον πρόεδρο Μακρόν να προχωρήσουν σε μια διευρυμένη συμφωνία, που θα περιλάμβανε και την Κύπρο, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα Μέρη παρέχουν το ένα στο άλλο βοήθεια και συνδρομή, με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους, κι εφόσον υφίσταται ανάγκη με τη χρήση ένοπλης βίας, εάν διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάζοντάς αυτό το άρθρο για πρώτη φορά συμπέρανα εσφαλμένα ότι καλύπτει και την ΑΟΖ. Η νομική ερμηνεία του όρου επικράτεια είναι «Το έδαφος, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος επί του οποίου ένα κράτος ασκεί κυριαρχία».

Η έννοια της ΑΟΖ όμως δεν συμπεριλαμβάνεται στην «κυριαρχία», αλλά στα «κυριαρχικά δικαιώματα», όπως ορίζει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)  στο Άρθρο 56″.

Έχει προηγηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος: “Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα”.

¨Ετσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που πέτυχε ταυτόχρονα μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ επ’ αόριστον -ή μια πενταετία, όπως ΄΄λέει ο ίδιος χωρίς κανένα αντάλλαγμα πέτυχε μια συμφωνία που θα είχε τη συναίνεση της αντιπολίτευσης – αφού η συζήτηση άρχισε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- να την κάνει μια ακόμα προσωπική του “επιτυχία”.

H Eλλάδα δεν κερδίζει τίποτα

Η αξιωματική αντιπολίτευση -παρά την απλόχερη συναίνεσή της στα εθνικά θέματα- δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία που δεν θα έφερνε η ίδια επειδή “θα άφηνε ανοιχτό το θέμα της υπεράσπισης της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μας» ούτε μια συμφωνία που «θα εξέθετε ελληνικές δυνάμεις σε αποστολές σε εμπόλεμες περιοχές πολύ μακριά τόσο από την ελληνική όσο και από τη Γαλλική επικράτεια, όπως το Σαχέλ».

Στο μεταξύ “άγνωστο αν θα γίνει προμήθεια κορβετών, άγνωστο το κόστος και τα οπλικά συστήματα που θα φέρουν οι γαλλικές φρεγάτες» θα πει στο Κόκκινο ο διευθυντής του ιστότοπου Militaire.gr, Πάρις Καρβουνόπουλος.

«Από όλο το πρόγραμμα προμήθειας των rafale, των φρεγατών και των ενδεχόμενων κορβετών, η ελληνική βιομηχανία, τα ναυπηγεία και η εθνική οικονομία δεν κερδίζουν τίποτα. Φοβάμαι ότι έχουμε τη λογική του σούπερ μάρκετ και κατεβάζουμε από τα ράφια ότι θέλουν οι άλλοι να μας πουλήσουν και όχι ό,τι χρειαζόμαστε».

Το ότι το αμυντικό σύμφωνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση λέει πως θα είναι πενταετούς διάρκειας, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει πως θα είναι αόριστης διάρκειας είναι μια ακόμα επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής: δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ και Γαλλία που αντιμετωπίζουν την Ελλ΄άδα ως αποικία. Είναι ο Μητσοτάκης που την βλέπει ως αποικία λειτουργώντας ως “πρόθυμος” εκπρόσωπος ξ΄ένων συμφερόντων στην Ελ΄λάδα με χαρά που ξεγέλασε του Γάλλους και παίρνει τρεις φρεγάδες, αλλά πληρώνει δύο.

Οι “αμοιβαίες υποχωρ΄ήσεις” με την Τουρκία

Μ΄ενει να δούμε πώς θα κοροϊδέψει και τους Τούρκους αφού θα έχει ήδη ξεχάσει τα δώδεκα μίλια στο Αιγαίο, την ΑΟΖ με την Κύπρο και την συζήτηση για το πόση επήρεια έχει το Καστελόριζο με τον πολιτικό του μέντορα από τους ουρανούς τον πατέρα του να λέει στις εξομολογήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στον Αλέξη Παπαχελά στο βιβλίο “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια”:

“Οι βασικές παράμετροι μιας συμφωνίας είναι απλές, πολύ απλές. Η υφαλοκρηπίδα θα μοιραστεί λογικά. Εμείς θα πάρουμε το μεγάλο μέρος, οι Τούρκοι θα πάρουνε το μικρό. Και περίπου θα έχουμε συμφωνήσει και θα αφήσουμε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να χαράξει τη γραμμή.

Ο εναέριος χώρος, τα 10 μίλια, είναι τρέλα, ελληνική τρέλα. Δεν έχουμε κανέναν λόγο. Όσον αφορά τα σχέδια πτήσεως, είναι αστείο να λέμε ότι ζητούμε από τους Τούρκους σχέδια πτήσεως όταν οι Αμερικανοί δεν δίνουν. Κανένας δεν δίνει. Γιατί να δίνουν οι Τούρκοι δηλαδή; Δεν το καταλαβαίνω. Και γιατί πρέπει εμείς να σταματούμε τα τουρκικά αεροπλάνα; Είναι τρελό αυτό που κάνουμε, είναι εγκληματικό αυτό που κάνουμε. Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα να συμφωνήσουμε. Δεν υπάρχουν διαφορές”.