Η Τουρκία βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Η Ελλάδα πού βρίσκεται;

Toυ Μέλιου Ανδρικόπουλου

Καθημερινά τα ΜΜΕ της Ελλάδος εξαπολύουν μύδρους εναντίον της Τουρκίας και των ποικίλων ενεργειών της, στα πολλαπλά μέτωπα που διατηρεί ανοιχτά και δεν δυσκολεύεται ν΄ανοίξει και άλλα…Ασθμαίνουσα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί ν’ απαντά, νομίζοντας προφανώς ότι με τα λόγια αντισταθμίζει τις ευφυείς πρωτοβουλίες, που ξεδιπλώνει καθημερινά στη γειτονιά μας αλλά και πολύ ευρύτερα η Τουρκία,σε περιοχές πολύ μακρύτερα της επικράτειάς της.

Η Τουρκία έχει καταφέρει με τις πανέξυπνες πολιτικές που ασκεί,να είναι μία σημαίνουσα δύναμη,που τη σέβονται οι πάντες και να την φοβούνται αρκετοί. Ο Ερντογάν, αποδείχτηκε ένας ευφυής πολιτικός,ένας άριστος διαπραγματευτής, ένας ικανότατος παίκτης της διεθνούς πολιτικής σκακιέρας. Κυρίως, αποδείχτηκε ανθεκτικός, ελάχιστα προβλέψιμος γι’ αυτό και αποτελεσματικός.

Αν και η Τουρκία δεν ανήκει στην Ε.Ε.,”τα έχει σπάσει” με τις Η.Π.Α,είναι μέλος του Ν.Α.Τ.Ο αλλά εντελώς ανεξάρτητη,φέρεται πάντα, ανάλογα με το τι εξυπηρετεί κάθε φορά τα δικά της συμφέροντα. Ταυτόχρονα,είναι ο εκλεκτός ”σύμμαχος” της Ρωσίας και προσωπικός φίλος του προέδρου Πούτιν. Ένθερμους υποστηρικτές και συμμάχους, διαθέτει και σε χώρες της Ασίας και σε αραβικές χώρες που τον στηρίζουν οικονομικά.

Ο Ερντογάν δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να συγκρουστεί και να αναμετρηθεί με τον οποιονδήποτε, όταν το κρίνει σκόπιμο ή όταν προκληθεί. Είναι σκληρός και αμείλικτος. Παράλληλα, στην πολεμική σύρραξη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας,εμφανίζεται ως ειρηνοποιός, διατηρώντας καλές σχέσεις και με τους δύο ηγέτες των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν είναι μία σύνθετη,πολύπλευρη προσωπικότητα,μία σπάνια ηγετική μορφή. Βεβαίως,δίπλα του έχει και μία σειρά σημαντικών στελεχών,που είναι πιστοί συνεργάτες και μοιράζονται το όραμά του για μία ισχυρή Τουρκία.Οπαδός του Ισλάμ ο ίδιος,έχει οδηγήσει τη χώρα του στην πλήρη ισλαμοποίησή της. Εμφανίζεται ακόμη ,ως ο προστάτης των απανταχού μουσουλμάνων. Για τον Ερντογάν η μέρα έχει πάνω από 30 ώρες….

Εκεί βεβαίως που χωλαίνει,είναι στα ανθρωπιστικά ζητήματα. Οι φυλακές της Τουρκίας είναι γεμάτες αντιφρονούντες,που θεωρούνται άπαντες, όσοι τολμούν ν΄αμφισβητούν με οποιονδήποτε τρόπο,το ”προσωπικό του μεγαλείο” και το όραμά του για μία μεγάλη Τουρκία αλλά και να του κάνουν την οποιανδήποτε κριτική.Έχει τον απόλυτο έλεγχο των πάντων μέσα στη χώρα του. Δικαιοσύνη,στρατός,αστυνομία,μυστικές υπηρεσίες,δημοσιογράφοι,όλο το σύστημα,”δουλεύει” για τον Ερντογάν. Ωστόσο, γνωρίζει πότε, δεν πρέπει να φτάνει στα άκρα. Γνωρίζει καλά, το παιχνίδι της επικοινωνίας. Όταν πάει κάτι να στραβώσει και να στραφεί εναντίον του, φροντίζει ο ίδιος και οι ικανότατοι συνεργάτες του ν΄ αλλάζουν τα δεδομένα και να βγαίνει πάντα κερδισμένος. Βεβαίως,ο λαός της Τουρκίας βιώνει τα τελευταία χρόνια άγρια φτώχεια. Έχει όμως με το μέρος του τους βαθύπλουτους και την οικονομική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας του.

Απέναντι σ’ αυτόν τον ευφυή πολιτικό και τους δυναμικούς, δραστήριους και αποφασιστικούς συνεργάτες του η Ελλάδα έχει το δικό της πολιτικό προσωπικό, των διαφόρων κομμάτων. Οι έλληνες πολιτικοί, είναι μόνιμα απασχολημένοι στον κομματικό τους μικρόκοσμο. Οι περισσότεροι ζουν το δικό τους,”το προσωπικό τους όνειρο κοινωνικής καταξίωσης”. Χαίρονται να τους θαυμάζει ο θυρωρός τους, να τους καμαρώνει η γειτονιά τους, το χωριό τους, η σύντροφός τους τα ξαδέλφια τους και οι φίλοι τους.

Το εκτόπιοσμά τους μέχρι εκεί φτάνει. Η Πατρίδα και τα συμφέροντά της ,είναι τελευταία στη λίστα των ενδιαφερόντων τους. Προηγούνται δεκάδες άλλα, εσωτερικής κατανάλωσης θέματα. Η χώρα κινδυνεύει,η χώρα χάνεται και αυτοί το χαβά τους. Ο Ερντογάν κάνει αποφασιστικές κινήσεις με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον και οι έλληνες πολιτικοί βγάζουν ανακοινώσεις.

Η Ελλάδα μόνιμα απασχολημένη στην επιδοματική της πολιτική, μόνιμα έρπουσα μπροστά σε μία αδιάφορη αν όχι εχθρική Ευρώπη,μόνιμα υποταγμένη σε μία συμφερντολογική Αμερική,αδυνατεί να συλλάβει τα μηνύματα των καιρών.Οι συμμαχίες δεν είναι “ιερές” αλλά σύμφωνα με τις εκάστοτε εξελίξεις , αποδεικνύονται απολύτως συμφερντολογικές….Ακόμη και σήμερα,κανένας πολιτικός δεν έχει τολμήσει να ξεστομίσει δύο λέξεις, στην απειλή του Ερντογάν ότι θα έρθουν νύχτα…

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ,είναι η μόνη απάντηση που έπρεπε να είχε δοθεί με παρρησία,με αποφασιστικότητα. Διαρκώς ,ακούμε έλληνες πολιτικούς να λένε ότι δεν διεκδικούμε τίποτα,όταν ο αντίπαλος,ο εχθρός και διεκδικεί,και απειλεί και είναι πανέτοιμος να υλοποιήσει τις απειλές του και τα σχέδιά του.Είναι προφανές,ότι η χώρα μας θα υποστεί τεράστια πλήγματα σε πολλαπλά μέτωπα. Αυτό είναι αναπόφευκτο.

Οι όποιες επιδιωκόμενες συμμαχίες,την κρίσιμη στιγμή, θα αποδειχτεί ότι ήταν ”λόγια του αέρα.. Ο φιλοπόλεμος και έμπειρος τουρκικός στρατός,που δεν σταμάτησε ποτέ να πολεμά σε διάφορα μέτωπα, έχει να αντιμετωπίσει τον ελληνικό στρατό που έχει να πολεμήσει από το 1940!! Καλές οι ασκήσεις επί χάρτου αλλά είναι άλλο πράγμα η βιωμένη εμπειρία…