Η Τουρκία και η μυστική διπλωματία Μητσοτάκη: Θα χάσουμε, αλλά θα είναι σα να έχουμε κερδίσει

Του Νίκου Λακόπουλου

Με όλο τον ελληνικό στόλο απλωμένο στο Αιγαίο, τον Πρωθυπουργό να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Ερντογάν να ετοιμάζεται να προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά η Ελλάδα και η Τουρκία φαίνεται να βρίσκονται ήδη σε πόλεμο. Ή τουλάχιστο σε ένα σόου που εξυπηρετεί και τους δύο ηγέτες.

Τα πλοία ξεκίνησαν ήδη, έγραψε η Χουριέτ, είμαστε έτοιμοι για όλα λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν τα νέα ήρθαν από την Γερμανία. Ο πόλεμος δεν θα γίνει.

«Σωτήρια ήταν η παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ το βράδυ της Τρίτης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στο να αποφευχθεί  μία στρατιωτική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας» έγραψε η Bild. Τα πλοία των δύο χωρών είχαν τεθεί σε ετοιμότητα, τα μαχητικά αεροσκάφη τους είχαν ήδη απογειωθεί, αλλά η Γερμανίδα καγκελάριος παρενέβη έγκαιρα και απέτρεψε την σύγκρουση.

Οι περιγραφές της Bild ήταν δραματικές, όπως τα γεγονότα της κρίσης των πυραύλων της Κούβας, το 1962, αλλά φαίνεται πως 18 τουρκικά πλοία που είχαν ξεκινήσει για το Καστελόριζο, με τα ελληνικά πολεμικά πλοία, να είναι έτοιμα – γύρισαν πίσω..

Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνικές επαφές με τον Τούρκο πρόεδρο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι ΗΠΑ έκαναν μια δήλωση για “αμφισβητούμενα ύδατα’ -που διόρθωσαν μετά και ο Μακρόν έκανε μια δήλωση στα ελληνικά.

Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και προς την Ελλάδα, μπροστά στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους από την Τουρκία. Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Όσοι συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις».

Η αλήθεια είναι πως τα τουρκικά πλοία δεν ξεκίνησαν ποτέ. Η ελληνική κυβέρνηση έθεσε μεν στρατό και στόλο σε ετοιμότητα, αλλά ήταν απασχολημένη με την παραπομπή ενός υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης σε ειδικό δικαστήριο -προετοιμασία για πόλεμο μάλλον δεν το λες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε σήμερα χρόνο να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και να ανακοινώσει πως οι συντάξεις πλέον θα είναι ψηφιακές -πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται για γεγονότα σαν την κρίση των πυραύλων το 1962 στην Κούβα!

Πιθανόν το μόνο που είναι η αλήθεια στο δημοσίευμα της Bild είναι πως η Γερμανία πλέον σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ έχει αναλάβει τον ρόλο να λύνει τέτοια προβλήματα μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ -και μάλλον το έκανε αποτελεσματικά πριν κι όχι αφού ….ξεκίνησαν τα πλοία.

Το ερώτημα είναι πώς το κατάφερε η Μέρκελ με ένα τηλεφώνημα στον Ερντογάν, όταν ο Τραμπ μάλλον δεν απάντησε στον Μητσοτάκη -ούτε για την Αγιά Σοφιά, ούτε για την προκλητικότητα των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η φράση που χρησιμοποίησε το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα «αμφισβητούμενα ύδατα» είναι μια νίκη για τον Ερντογάν χωρίς να χρειαστεί να βγάλει τα πλοία του σ΄αυτά τα ύδατα για να πετύχει αυτό που του προσέφεραν ήδη οι ΗΠΑ.

Η προτροπή στις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή απευθύνεται μάλλον στην Ελλάδα.

Οι δύο «σύμμαχοι» πρέπει να τα βάλουν κάτω και να τα βρουν -προς όφελος και των δύο -πράγμα που λέει και ο Ερντογάν. Καζάν -καζάν. Ο υπουργός Εξωτερικών του μάλιστα βρίσκει την συμφωνία με την Ιταλία ως… ιδανική- ειδικά στο κομμάτι που αποδέχεται μειωμένη επήρεια νησιών.

Η μυστική συνάντηση στην Γερμανία -“μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ” λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης- αποκάλυψε πως ο “διάλογος” με την μεσολάβηση της Γερμανίας άρχισε ήδη με την αποδοχή του συνόλου της τουρκικής ατζέντας, όπως προκύπτει από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία».

Στην συνάντηση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή και ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Κολίν. Λίγες μέρες μετά ο Ερντογάν “αιφνιδιάζει” με τις έρευνες κοντά στο Καστελόριζο, κινητοποιεί τον ελληνικό στόλο και μάλλον διασκεδάζει, αφού το πλοίο του μένει ακίνητο, όσο εκείνος οργανώνει το σόου με την νέα άλωση της Αγιάς Σοφιάς.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετά το ‘έπος” του Έβρου επιχειρεί με τα κανάλια να οργανώσει το δικό του σόου “αποφασιστικότητας” -ενώ μιλάει με τον Ερντογάν- και γνωρίζει την διαμεσολάβηση Μέρκελ: ετοιμάζεται για πόλεμο, αλλά στην βαλίτσα εκστρατείας βάζει και ένα μαγιό.

Φαίνεται πως το θερμό επεισόδιο αποφεύχθηκε ή αναβλήθηκε, αφού το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, αλλά οι στόλοι δεν έχουν γυρίσει στις βάσεις τους.

Υπάρχει μια ακόμα “λύση”, να βγει χωρίς να ρίξει καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όσο ο “διάλογος” προχωράει με διαιτητή την Γερμανία που έχει την δυνατότητα να “πείθει” τον Ερντογάν -προφανώς με ανταλλάγματα ή την απειλή κυρώσεων.

«Ένα κράτος για να γνωρίζει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά του πρέπει να τα οριοθετήσει!. Πώς θα πούμε στην Τουρκία ότι παραβίασε την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα μας όταν δεν τις έχουμε οριοθετήσει;” έγραψε πρόσφατα στο Hellas Journal ο Θεόδωρος Καρυώτης.Αν είχαμε οριοθετήσει την ΑΟΖ μας, ουδείς θα μιλούσε για “αμφισβητούμενα ύδατα”.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της, αλλά ως πού φτάνει η κυριαρχία της και γιατί δεν τολμά να προχωρήσει στα δώδεκα μίλια και δεν οριοθετεί ΑΟΖ με την Κύπρο;  Η απάντηση είναι πως κάτι τέτοιο δεν μόνο ‘αιτία πολέμου” με την Τουρκία, αλλά δεν το θέλουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία.

Η Τουρκία κατάφερε αυτό που ήθελε χωρίς να βγάλει τα πλοία της και η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπορεί να λέει πως έδειξε “αποφασιστικότητα’ και πως έχει συμμάχους που την υποστηρίζουν.

Τέλος Αυγούστου θα έρθει και ο λογαριασμός της μυστικής διπλωματίας στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα παρουσιαστεί η πρόταση για τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας σε περίπτωση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Ή τι ζητάνε οι σύμμαχοι από την Ελλάδα.

Η “αποφασιστική” Ελλάδα υπερασπίζεται μια κυριαρχία που δεν ασκεί, φωνάζει για επίθεση οπισθοχωρώντας και οδηγείται σε ένα διάλογο από τον οποίο δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε διεκδικεί άλλωστε, αλλά μόνο να χάσει.

Αν όμως κρίνουμε από τον Έβρο όπου δεν μπήκε η Τουρκία σε ελληνικά εδάφη, αλλά τα εδάφη …πήγαν στην Τουρκία ή τον θρίαμβο με τα 70 δισ. -που τελικά είναι δώδεκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυάται πως θα χάσουμε μεν, αλλά θα είναι σα να έχουμε κερδίσει.