Η φαρσοκωμωδία των ‘κεντροαριστερών και ο ρόλος της Φώφης

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Αν κάποιος, έχοντας αποφασίσει να χάσει το χρόνο του, παρακολούθησε τις παραπολιτικές δραστηριότητες στη συγκρότησης της περίφημης ‘Επιτροπής  για την Κεντροαριστερά’ ,που αποφάσισαν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, αν δει ποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι συμμετέχουν με μεγάλη ευκολία θα καταλήξει ότι το μέλλον αυτού του συνονθυλεύματος είναι  προβλέψιμο: ή θα κατακυρωθεί ή θα στραφεί κατά της… Φώφης, όπως παρατηρεί πεπειραμένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Τα ελάχιστα αξιόλογα πρόσωπα και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων που παρασύρθηκαν σ’ αυτή την περιπέτεια, δεν διασώζουν τα προσχήματα: πρόκειται για  φαρσοκωμωδία που θα καταλήξει μοιραία σε διακωμώδηση κάθε έννοιας κεντροαριστεράς. Αυτή τουλάχιστον είναι η  εκτίμηση πολιτικών παρατηρητών που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο χώρο. Οι ίδιοι διακρίνουν ότι η κακή μέρα από το πρωί φαίνεται.

Όσοι διαχειρίσθηκαν αυτή την ιστορία και όσοι πήραν μέρος στις διαβουλεύσεις – με στόμφο και σπουδαιοφάνεια ενώ δεν εκπροσωπούν τίποτε- κατέληξαν στο αναμενόμενο: ένα τουρλουμπούκι που προήλθε από παζάρια, συμβιβασμούς και μπλόφες.

Π.χ.  οι άνθρωποι του Ποταμιού αξίωσαν την εξίσωση της κεντροαριστερής ΔΗΜΑΡ  – κόμματος με  ιστορία και παρελθόν – με ένα δεξιό νεοφιλεύθερο σχήμα –σφραγίδα. Από την ίδια πλευρά προεβλήθη ότι στη Βουλή δεν μετέχει ένα κόμμα ως Ποτάμι, αλλά .. δύο. Υπάρχει κι ένα μονοπρόσωπο!

Οι ίδιοι παρατηρητές θεωρούν ότι ο εξευτελισμός γίνεται μεγαλύτερος από τη διαπίστωση  ότι άφησαν και δυο θέσεις κενές για το ανύπαρκτο κόμμα του Γ. Παπανδρέου που τους ζητάει και τα ρέστα. Γιατί δεν τον κάλεσε η Γεννηματά να τα κανονίσουν επί ίσοις όροις.

Σε κάποιες περιπτώσεις η εικόνα είναι του τύπου ‘εγώ το λέω στον σκύλο μου και ο σκύλος στη ουρά του’,  νομιμοποιώντας τη συμμετοχή προσωπικών γραφείων στο σχήμα και μάλιστα δι’ εκπροσώπου!

Τα υπόλοιπα μπορεί να τα βρει κανείς στις παραπολιτικές σελίδες. Αυτού του επιπέδου είναι η συγκεκριμένη επιτροπή. Παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν αποστρατευθεί, αλλά διατηρούν το ενδιαφέρον τους για το κόμμα τους πιστεύουν ότι η Φώφη Γεννηματά πρέπει να δώσει τέλος σ’ αυτή την κατρακύλα. Ό,τι ήταν να κάνει για το διάλογο σ’ αυτόν το χώρο το έκανε. Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.  Ως επικεφαλής του κόμματος που ιστορικά, ιδεολογικά και πολιτικά εκπροσωπεί την Κεντροαριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία πρέπει να δώσει τέλος σ’ αυτή τη φθοροποιό διαδικασία. Οι ίδιοι διατυπώνουν ευθέως στις συζητήσεις τους τις απορίες τους.

Π.χ. τι μπορεί να συζητήσει με όσους έχουν ήδη έχουν κλείσει θέση στη ΝΔ του Μητσοτάκη και όσους προσπαθούν να κάνουν το ίδιο; Τι έχει να πει με όσους μετέχουν σ’ αυτή τη υπόθεση με απώτερο σκοπό να ανατρέψουν την ίδια ή με όσους δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν, καθώς κανείς δεν τους δίνει πλέον σημασίας.

Τι μπορεί να λέει με έναν καταρρέοντα νεόκοπο αρχηγό κόμματος που δεν μπορεί να αποσαφηνίσει την πολιτική και τη ιδεολογία του; Τι ακριβώς τη συνδέει με έναν επικεφαλής μιας παρέας ο οποίος αφού εκμεταλλεύτηκε το οικογενειακό του όνομα, στη συνέχεια το εξευτέλισε, πρώτα διαλύοντας τη χώρα και μετά διασπώντας το ΠΑΣΟΚ;

Τι νόημα έχει να βάζει σε επιτροπές και να χρεώνεται η ίδια αναξιόπιστα πρόσωπα που εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της και κάποιους τελειωμένους που θα διεκδικήσουν στις επόμενες εκλογές θέση στα ψηφοδέλτια που πρέπει να πάρουν νέοι και άφθαρτοι υποψήφιοι;

Τι δουλειά έχει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με τους γυρολόγους που όταν δεν αλλάζουν κόμμα και πολιτική παρέα, αλλάζουν ομάδα μέσα στο ΠΑΣΟΚ;

Πρόσωπα που παρακολουθούν από χρόνια τις πολιτικές εξελίξεις διερωτώνται ποιο μήνυμα παίρνει η κοινωνία βλέποντας απίστευτους τύπους από τα παλιά να είναι πάλι στα πράγματα, του κόμματος –επιδιώκοντας την επιστροφή στην κεντρική σκηνή από όπου έφυγαν ως αποσυνάγωγοι. Ποιο είναι το υπόδειγμα πολιτικής, ύφους και ήθους προς τους νέους άνθρωπος που μπορεί να δώσει το νέο ΠΑΣΟΚ όταν διατηρεί μετριότητες, άεργους και προβληματικούς;

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, αν η  Γεννηματά πάει στις επόμενες εκλογές ανακατεύοντας στην ίδια κατσαρόλα τα ίδια υλικά, θα αποτύχει και θα διακινδυνεύσει την παρουσία της στην πολιτική σκηνή. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πρόσωπα με ρόλο στην εν λόγω Επιτροπή που προκαλούν όχι απλώς αποστροφή αλλά και οργή στην κοινή γνώμη. Όπως υπάρχουν και πρώην υπουργοί της σημιτικής περιόδου οι οποίοι απλώς διώχνουν κόσμο καθώς  βαρύνονται με την καταβαράθρωση του κόμματος -εξ ίσου με τους κηπουρούς του νεοπαπανδρεϊσμού.

Άλλοι πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι όποιος θέλει να συνδράμει τη Κεντροαριστερά με ειλικρίνεια, δεν έχει παρά να προσχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ και να δράσει πολιτικά για λογαριασμό του. Να οργώσει τη χώρα, να βοηθήσει στην οργανωτική δουλειά, να στηρίξει τις θέσεις του, να προσφέρει και όχι να διεκδικεί. Αερολογώντας από τα κεντρικά καφέ της Αθήνας για να πάρει μια θέση στο ψηφοδέλτιο -αν δεν βρει τίποτε καλύτερο -δεν γίνεται δουλειά.

Προσθέτουν επίσης ότι ως επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ η Φώφη έχει κάθε λόγο να αναδείξει μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα στις επόμενες  εκλογές. Αυτό που έχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ της κληροδοτήθηκε από την προηγουμένη ηγεσία λόγω λίστας. Για να εξασφαλίσει την ανανέωση –δίπλα σε  όσους από τους έμπειρους της σημερινής σύνθεσης θέλουν να μείνουν-  πρέπει να αναδείξει νέα πρόσωπα. Να εμπεδώσει τη συνεργασία της με τον προέδρου ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου, που ως φωτεινό πρόσωπο λειτουργεί προσθετικά στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Οι περισσότεροι από όσους μετέχουν σ’ αυτή τη Επιτροπή λειτουργούν αφαιρετικά και πρακτικά περιορίζουν τον ζωτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ – δεν τον διευρύνουν. Θέλουν να συνεχίσουν να κάνουν καριέρα, όχι να συνεισφέρουν στην Κεντροαριστερά.

Καταλήγοντας τονίζουν ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Φώφης είναι ότι η ίδια  και το ΠΑΣΟΚ με  το ιστορικό βάρος του ως  κόμμα, παρά τις περιπέτειες του με τη  συνεργασία της ΔΗΜΑΡ,  μπαίνουν στην επόμενη Βουλή. Κανείς άλλος δεν έχει αυτή την προϋπόθεση.

Συνεπώς με αυτό το δεδομένο, μπορεί να δώσει τέλος στις σκιαμαχίες γύρω από  αυτή την επιτροπή που δεν θα καταλήξει πουθενά και πάντως θα βλάψει το ΠΑΣΟΚ. Αντί  για συζητήσεις χωρίς περιεχόμενο να αναπτύξει νέα στρατηγική που θα αποβλέπει στην επιστροφή των ψηφοφόρων που οδηγήθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ εξ αιτίας ορισμένων από όσους παριστάνουν σήμερα τους κεντροαριστερούς.  Δεν θα  επιστρέψουν ποτέ όσο τους βλέπουν να εκπροσωπούν το ΠΑΣΟΚ και να νταραβερίζονται με το Ποτάμι και τους περιφερόμενους, που ήταν πάντα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον ιδρυτή του. Επειδή γι’ αυτούς έφυγαν.