Η ψυχολογία της αβεβαιότητας: Όταν η σιγουριά του Αλέξη Τσίπρα κάνει πιο νευρικό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Toυ Νίκου Λακόπουλου

Από την Κρήτη, όπου …αυτοαναγορεύτηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν και περιμένει εκλογές έως τον Μάη δήλωσε πως η ΝΔ είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή. “Η ΝΔ είναι η Παράταξη που θα βγάλει τη χώρα από το σκοτάδι και θα την οδηγήσει επιτέλους στο φως. Και μαζί με όλους τους Έλληνες θα χτίσουμε μια φωτεινή Ελλάδα”.

Αυτό θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι της κυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου, όπως είπε και μάλλον έχει δίκιο: υπάρχει ένας ορίζοντας ως την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή μετά τον Ιανουάριο όπου υποτίθεται ότι οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα ρίξουν και την κυβέρνηση ή πως δεν θάχουμε μια νέα κυβέρνηση χωρίς τους ΑΝΕΛ.

Η κυβέρνηση “υπό προθεσμία” πάντως δεν δείχνει πανικόβλητη, αλλά αντίθετα κάνει τα μπάνια της, υπουργοί πάνε για ψάρι στο Κολωνάκι, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης με τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι μάλλον χαρούμενος με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ορισμένες πληροφορίες θέλουν μάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα αν και έστειλε τους άλλους για μπάνια-“είστε πολλοί άσπροι” είπε- να επιστρέφει στο Σούνιο όχι μόνο για να γράψει την ομιλία του στη ΔΕΘ που μπορεί νάχει και στοιχεία μανιφέστου μιας “προοδευτικής λαϊκής συμμαχίας” – κατά τον Δραγασάκη, αλλά να οργανώσει ένα ευρύ κυβερνητικό σχηματισμό που δεν μπορεί να γίνει μόνο για να μπει στην κυβέρνηση η …Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Aν θέλουμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα- καθώς οι δημοσκοπήσεις είναι παραπλανητικές κι η ψαλίδα ανοιγοκλείνει- θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την Σημειολογία στην οποία καταφεύγει το πολιτικό ρεπορτάζ- που περνάει κι αυτό κρίση -μαζί με την πολιτική. Πολλοί δημοσιογράφοι γίνονται τελευταία σκηνοθέτες. Η Συμφωνία των Πρεσπών -ωραίο όνομα- δημιούργησε μερικά αγγελοπουλικά πλάνα, ερασιτεχνικά βέβαια, το θέμα δεν βγήκε και πολλοί το γύρισαν στο κατασκοπευτικό- με πρώτο- πρώτο τον Νίκο Κοτζιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών μαζί με το “διπλωματικό αριστούργημα” -όπως είπε αυτάρεσκα- απέλασε και δυο – τρεις Ρώσους διπλωμάτες για κάτι παραπάνω από κατασκοπεία με αποτέλεσμα η Κουντουρά μάλλον να τραβάει τα μαλλιά της: ο Λαβρόφ δεν θάρθει ή μάλλον δεν θάρθει τώρα.

Η χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Κοτζιά ασφαλώς είχε θέμα συζήτησης τη κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά εκκρεμεί μαζί με άλλα θέματα η δήλωση του τελευταίου πως “βρισκόμαστε επίσης, σε μία διαδικασία να λύσουμε τα ζητήματα που εκκρεμούν εδώ και 30 μέχρι 80 χρόνια με την Αλβανία. Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει, αλλιώς δεν έχει διακοπές».

Ο επόμενος χρόνος θα είναι πυκνός κι ο Αύγουστος θα έχει ειδήσεις, όχι όμως τις …εκλογές τον Αύγουστο όπως πρότεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει, αν και η τέχνη του πολέμου περιλαμβάνει πρώτα την ….αποφυγή της ήττας.

Για την ιστορία στις εκλογές στις 21 Αυγούστου 1910 – 8 Αυγούστου με το ιουλιανό ημερολόγιο- τα παλιά κόμματα Θεοτόκη, Ράλλη, Ζαΐμη συνεργάστηκαν και κέρδισαν, αλλά εμφανίστηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τους Λαϊκούς που ζητούσαν ….Αλλαγή και θα σαρώσει τις εκλογές Νοεμβρίου με το Κόμμα Φιλελευθέρων τις 307 από τις 362 έδρες.

Αν κρίνουμε από τις κινήσεις της κυβέρνησης -που δεν βιάζεται- όχι μόνο δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές, αλλά κάνει πλάνα και αναπτυξιακά σχέδια για το 2019, αλλά και το 2020 ως το 2023 -όταν ‘θα μπορεί ο Μητσοτάκης να εφαρμόσει το αντικοινωνικό του πρόγραμμα”.

“Για το 2019, οι πόροι θα είναι ακόμη μικροί, 800 εκατομμύρια ευρώ. Για το 2020, θα είναι 1,2 δισ. ευρώ. Κάθε χρόνο, οι πόροι θα αυξάνουν και δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε νέα μέτρα λιτότητας, διότι αφού πετύχαμε το πλεόνασμα 3,5% σε ύφεση, άρα μπορούμε να το πετύχουμε σε συνθήκες ανάπτυξης΄είπε πρόσφατα ο Γιάννης Δραγασάκης.

Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει, λοιπόν, να αποχωρήσει, τουλάχιστον επειδή φωνάζει ο Μητσοτάκης “Φύγετε”. Η ανακοίνωση συνεδρίου για τον Δεκέμβριο με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δείχνει πως δεν το πιστεύει ούτε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας -που εμφανίζεται όλο και πιο νευρικός.

Πέρα από την συνταγματική αναθεώρηση που θα είναι μια ακόμα δοκιμασία για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και το Κινάλ, εκκρεμεί η Υπόθεση Novartis, όπου έρχονται διώξεις που όπως έδειξαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις Φρουζή για δείπνα υπέρ του Μητσοτάκη, αφορά με κάποιο τρόπο και τον ίδιο, τόσο που μπορεί να επείγεται για εκλογές πριν η υπόθεση φτάσει στην επικαιρότητα με άγνωστες διαστάσεις.

Η πρόσφατη επίθεση στην οικογένεια του πρωθυπουργού -και τα αδέλφια του- πέρα από ότι αποκάλυψε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πράγματα που μόνο ένας αρχισυντάκτης της εφημερίδας που έβγαλε το “σκάνδαλο” ξέρει- απέτυχε. Έδειξε πως τα αδέλφια του πρωθυπουργού είναι καταχρεωμένα, όπως όλοι οι φουκαράδες αυτοεκμεταλευόμενοι μικροαστοί που τρέχουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους σε μια εποχή που όποιος έχει μια τέτοια επιχείρηση ζει μια ιδιότυπη περίπτωση σύγχρονης δουλο-χρεο-παροικίας!

Η υπόθεση αυτή δεν απέδωσε, όπως και η ταύτιση της ΝΔ με τους “Μακεδονομάχους” που πέρα από τα συνθήματα για “προδοσία” της Μακεδονίας φωνάζουν ορισμένες φορές συνθήματα που δεν βοηθάνε την άνοδο κόμματος, όπως “Αλήτες, Προδότες, Πολιτικοί” ή “Αλήτες -Προδότες- Συριζαίοι” μαζί με συνθήματα για τον στρατό.

Η μάχη λοιπόν θα δοθεί σε άλλα θέματα με δυο καθαρά στρατόπεδα καθώς τα ενδιάμεσα κόμματα φυλλοροούν και πολλοί βουλευτές τους ψάχνουν με ποιο …κόμμα θα πάνε. Πιθανότατα μάλιστα να είναι αυτή κι όχι οι προηγούμενες εκλογές η κύρια μάχη για την αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος όπου ΝΔ και Κινάλ συνασπίζονται απέναντι σε ένα πολιτικό σχήμα που δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015, αλλά μια νέα συμμαχία που διαμορφώνεται.

Σε μια κρίση αυτοπεποίθησης ο Κυριάκος άφησε για λίγες μέρες …μούσι, αλλά μάλλον το στυλ “και του σαλονιού και του λιμανιού” δεν του πήγαινε και τόκοψε αμέσως. Έμοιαζε σαν λοχίας- αν και θάθελε συνταγματάρχης ίσως και στρατηγός, όταν κάλεσε την Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ σε μια γενική πρόβα εκλογών και είπε στα στελέχη του “φέτος δεν έχει διακοπές”.

Όταν για μια ακόμα φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης διακήρυξε πως “αυτό θα είναι το τελευταίο καλοκαίρι της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου» –άθελά του ή όχι  είπε πως αυτό περιλαμβάνει και το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης Τσίπρα με  άλλους συμμάχους, κάτι που προκαλεί προφανώς εκνευρισμό στο στρατόπεδο της  ΝΔ-αν και ο στρατός είναι σε πλήρη ετοιμότητα, τα ψηφοδέλτια, τα συνθήματα για την Φωτεινή Ελλάδα, το πρόγραμμα περιοδειών του προέδρου.

Από την άλλη πλευρά ίσως για να εντείνει τον εκνευρισμό ο Αλέξης Τσίπρας που γελάει συνέχεια, -αν και αυτό δεν είναι σωστό, οι Μητσοτάκηδες είναι που γελάνε συνέχεια-, φόρεσε ότι πιο “καθημερινό” είχε στο πατάρι από την εποχή που έτρεχε σε διαδηλώσεις κατά -εννοείται- της παγκοσμιοποίησης κι έστειλε, υπουργούς, στελέχη και δημοσιογράφους για …μπάνια.

Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές τον Αύγουστο για να πάρει την απάντηση από τα …”υπόγεια” του Μαξίμου πως θα πάθει θερμοπληξία- υποτίθεται σαν χιούμορ αυτό- αν και κατάλαβε πως ο σχεδιασμός αφορά τον Μάιο και ανακοίνωσε συνέδριο της ΝΔ τον Δεκέμβριο. Όλα αυτά σημαίνουν πως αν ζητήσει πάλι εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα εξαιρέσει τον Δεκέμβριο για να κάνει το συνέδριο, άρα βρίσκεται σε ετοιμότητα από τώρα ως “αυτοτρεχούμενος” -όπως λένε στο στρατό, ενώ δεν πιστεύει ότι θα γίνουν εκλογές μέσα στο 2018.

Ποτέ σε κοινοβούλιο δεν είπε κάποιος τον αντίπαλό του …σαρανταέξι φορές “ψεύτη”. Απέναντι στις αμφιβολίες και την αβεβαιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μεταφράζονται και σε νευρικότητα στις κινήσεις του όταν μιλάει τινάζοντας μαζί με ύβρεις προς το αντίπαλο τα χέρια, η κυβέρνηση του Αλέξη- Χωρίς Ψευδαισθήσεις- Τσίπρα εκφράζει σιγουριά, βεβαιότητα, σταθερότητα, αν και αυτό δεν το έχει μετατρέψει σε ασφάλεια για τον ψηφοφόρο:

Φαίνεται πως η “υπό κατάρρευση” και “υπό προθεσμία” κυβέρνηση θα λούεται στις παραλίες ως τις 21 Αυγούστου, ενόσω οι επιτελείς της ΝΔ θα σχεδιάζουν νέα συνθήματα καθώς ενδέχεται ο Αλέξης Τσίπρας να ακυρώσει τα παλιά στην ΔΕΘ και υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να έχουμε βγει από το μνημόνιο, να μην κοπούν οι συντάξεις ή να βρεθεί ένα αντίμετρο, ακόμα και να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ για ορισμένα στρώματα και η φορολογία -με “στοχευμένες ελαφρύνσεις”.

Ατυχώς το “ρεαλιστικό” πρόγραμμα της ΝΔ- με τις …600.000 θέσεις εργασίας- αν είναι πολύ ρεαλιστικό υπάρχει ο κίνδυνος να έχει εφαρμοστεί ή ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές κι αν είναι πολύ ουτοπικό δεν θα πείθει κανέναν. Για παράδειγμα η«άμεση κατάργηση του φόρου στο κρασί και της εισφοράς αλληλεγγύης, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν» μπορεί να έχει ήδη γίνει καθώς ο ανόητος φόρος στο κρασί- κατά υπουργική ομολογία- τίποτα δεν απέδωσε όπως και άλλοι φόροι που αποδείκνυαν μόνο πως η λύση που προτείνει συνήθως το ΔΝΤ σε μια χρεοκοπημένη οικονομία είναι πάντα η ίδια: το αυτομαστίγωμα.

Στην πραγματικότητα οι εκλογές δεν θα κριθούν από το “πρόγραμμα” της ΝΔ που προεξοφλεί 4% ανάπτυξη και δεν απαντά σε κανένα πρόβλημα, αλλά από το εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -με τους ΑΝΕΛ ή κάποιους άλλους- εφαρμόσει κάτι από όσα άλλοτε απλόχερα υποσχέθηκε, αν μπορέσει να κινήσει χωρίς μνημόνια- με δικές της αποφάσεις- την οικονομία και αν εφαρμόσει ένα κάποιο σχέδιο- που θα δουν οι ψηφοφόροι στην “τσέπη” τους, όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.