Θ. Καρυώτης: Η ΑΟΖ, οι υδρογονάνθρακες και τα ψάρια

Με μια ενδιαφέρουσα, ίσως και προφητική, παρέμβασή του στο διαδίκτυο, ο καθηγητής Θεόδωρος Καρυώτης, ο “πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ”, προειδοποιεί για ένα επεισόδιο στη θάλασσα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Η Τουρκία, όπως λέει, μπορεί να επιχειρήσει να εφαρμόσει τα Μνημόνια ασκώντας την «εξουσία» της επί ελληνικών αλιευτικών σκαφών. Είτε εκδιώχνοντάς τα από την περιοχή είτε ακόμη συλλαμβάνοντας τα και οδηγώντας τα σε τουρκικό λιμάνι, με την κατηγορία ότι παραβίασαν την «Τουρκική ΑΟΖ».

“Ο λόγος που η Τουρκία πολέμησε την ΑΟΖ ήταν τα ψάρια και όχι οι υδρογονάνθρακες”- γράφει:

“Φωνάζω χρόνια για την αλιεία μας αλλά κανείς δεν άκουγε. Ο λόγος που η Τουρκία πολέμησε την ΑΟΖ ήταν τα ψάρια και όχι οι υδρογονάνθρακες. 

 Καθώς η ύπαρξη ΑΟΖ προσφέρει κυριαρχικά δικαιώματα και στην αλιεία και την στήλη ύδατος και όχι μόνο στον βυθό, η Τουρκία μπορεί να επιχειρήσει να εφαρμόσει τα Μνημόνια ασκώντας την «εξουσία» της επί ελληνικών αλιευτικών σκαφών.

Είτε εκδιώχνοντάς τα από την περιοχή είτε ακόμη συλλαμβάνοντας τα και οδηγώντας τα σε τουρκικό λιμάνι, με την κατηγορία ότι παραβίασαν την «Τουρκική ΑΟΖ».