«Ισπανική προδοσία»: άντε θύμα, άντε ψώνιο

Του Στέλιου Κούλογλου

Ο φιλοκυβερνητικός τύπος διέγνωσε ένα είδος προδοσίας στην συμφωνία με την οποία η Ισπανία πούλησε όπλα στην Τουρκία. Τη γραμμή είχε δώσει προηγουμένως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επέκρινε «τον Σοσιαλιστή πρωθυπουργό» και τον κάλεσε να πάρει υπόψιν του «τη συνολική στάση του Ευρωπαικού Συμβουλίου » απέναντι στην Τουρκία.
 
Αν δηλαδή ήταν δεξιά η  κυβέρνηση στην Ισπανία, θα ιεραρχούσε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και όχι την ισπανική οικονομία και τους εργαζόμενους στην πολεμική βιομηχανία. Δεδομένου μάλιστα ότι οι απόγονοι και οπαδοί του Φράνκο είναι μέσα στη δεξιά, η φιλειρηνική της στάση είναι απολύτως εξασφαλισμένη..
 
Η κυβέρνηση βρήκε ευκαιριούλα να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, μέσω Μαδρίτης.Οι βασικοί προμηθευτές της Τουρκίας σε εξοπλισμό είναι οι ΗΠΑ (29% των τουρκικών εισαγωγών όπλων το 2020), μετά η Ιταλία (27%) και κατόπιν η Ισπανία (21%). Αλλά με την Ουάσιγκτον δεν τα βάζουμε και στη Ρώμη είναι ο τραπεζίτης Ντράγκι πρωθυπουργός, όχι κανένας Σοσιαλιστής.
 
Με σοσιαλιστικές ή δεξιές κυβερνήσεις, οι χώρες με πολεμική βιομηχανία πουλάνε όπλα. Ακόμη και η Ψωροκώσταινα έστειλε μόλις τον Σεπτέμβριο ελληνική Δύναμη στη Σαουδική Αραβία,  με το μεσαιωνικό καθεστώς.  Διέθεσε επίσης στο Ριάντ μια Πυροβολαρχία Κατευθυνομένων Βλημάτων των πυραύλων PATRIOT «για την ενίσχυση της αεράμυνας και της αντιπυραυλικής προστασίας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» και η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αναβαθμίστηκε.
 
 Ο κ. Μητσοτάκης πήγε κι αυτός από κοντά στο Ριάντ, ψάχνωντας για επενδύσεις και συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα της χώρας πρίγκηπα Μπιν Σαλμάν, μπροστά στον οποίο ο Ερντογάν είναι κάτι σαν τη μητέρα Τερεζα: είναι αυτός που έδωσε το πράσινο φως για να συλλάβουν και να κόψουν σε κομμάτια τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι. Μάλιστα τα ακρωτηριασμένα μέλη του τα έψησαν στην Κωνσταντινούπολη, στο μέρος που τα μετέφεραν από το σαουδοαραβικό προξενείο.
 
Για τους επόμενους αιώνες και βλέπουμε, κάπως έτσι θα είναι τα πράγματα: ο κυνισμός θα κυριαρχεί στη διεθνή διπλωματία και οι ισχυροί  με την πολεμική βιομηχανία θα πουλάνε όπλα στους αδύνατους. Αντί για κολαούζοι της κυβέρνησης,  δημοσιογράφοι και αγοραίοι αναλυτές όφειλαν να εστιάσουν σε ένα θέμα: η αντιπαράθεση Ελλάδας- Τουρκίας οδηγεί σε ένα κυνήγι εξοπλισμών, από τον οποίο οι μόνοι που δεν ωφελούνται είναι οι λαοί των δύο χωρών.
 
«Και στον πόλεμο όλα για όλα/ κουβαλούσα πολυβόλα/ να σκοτώνονται οι λαοί/ για τ’ αφέντη το φαΐ/ Άιντε θύμα άιντε ψώνιο άιντε σύμβολο αιώνιο», έγραφε το 1956 στη «Μπαλάντα του κύρ Μέντιου » ο αείμνηστος Κώστας Βάρναλης. Τίποτα δεν έχει άλλάξει από τότε: όπως και στην αλληγορία του μεγάλου λαϊκού μας ποιητή, ο φορτωμένος γάιδαρος, το θύμα και το ψώνιο, είναι ο άνθρωπος στην Ελλάδα και την Τουρκία που παλεύει να επιβιώσει. Την ίδια ώρα που τον ντοπάρουν οι αφέντες, με νοθευμένες δόσεις εθνικής υπερηφάνειας.
 
ΥΓ Σοσιαλφασίστες 

Λόγω έκτακτης επικαιρότητας, τις συγκλονιστικές εξελίξεις για τους αθώους που είχαν καταδικαστεί για τη δολοφονία του Μάλκολμ-Χ και χθες  το διάγγελμα Μητσοτάκη, δεν πρόλαβα να σχολιάσω τους Σοσιαλφασίστες (Σοσιαλιστές στα λόγια, Φασίστες στην πραξη). Αυτούς που ανέλαβαν το θλιβερό ρόλο του τραμπουκο- θυρωρού στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο. Καπηλευτές της εξέγερσης, όπως ακριβώς η κομματοκρατία και η τρομοκρατία της μεταπολίτευσης. 

Μια κουβέντα μόνο: εκατό μαζί από αυτούς, δεν φτάνουν το θάρρος του Νίκου Μανιού, που τραυμάτισαν.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS