Ιταλία: Κυβέρνηση με εκτός παιχνιδιού τον Σαλβίνι;

Πέντε όρους ώστε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, και να δοθεί λύση στην πολιτική κρίση που ταλανίζει την Ιταλία, θέτει το Δημοκρατικό Κόμμα.

Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Κόντε, με σοβαρές αιχμές κατά του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, κάλεσε τα ιταλικά κόμματα να παρουσιάσουν έως την Παρασκευή μια αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση ώστε να αποφευχθεί η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) δήλωσε πως είναι «ενωμένο» πίσω από το σχέδιο να σχηματίσει μια κυβέρνηση με τα Πέντε Αστέρια, αρκεί να γίνουν δεκτοί οι όροι του, μεταξύ των οποίων να αλλάξει ριζικά την πολιτική κόμματος του Λουίτζι ντι Μάιο έναντι των μεταναστών.

Κατά τη συνεδρίαση του κόμματος της Αριστεράς, ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση προς τον πρόεδρο Ματαρέλα να προχωρήσει στη συγκρότηση «κυβέρνησης αλλαγής» με τα Πέντε Αστέρια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κόμματος, Νικόλα Τζινγκαρέτι, «έγινε ένα μεγάλο βήμα διότι όλο το PD ενώθηκε γύρω απ’ αυτή την απόφαση», καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι σύμφωνος με την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

«Δεν υπάρχει ζήτημα να κάνουμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», είπε ο Τζινγκαρέτι, τονίζοντας πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν «στο φως της ημέρας».

Τα πέντε προγραμματικά σημεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, πάνω στα οποία πρέπει να συμφωνήσουν τα δύο κόμματα είναι:

«Πίστη στη συμμετοχή στην Ευρώπη, πλήρης αναγνώριση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της κεντρικής θέσης του Κοινοβουλίου, ανάπτυξη βασισμένη στον σεβασμό του περιβάλλοντος, αλλαγή πορείας στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών με προεξάρχοντα ρόλο της Ευρώπης, στροφή στην οικονομική και την κοινωνική πολιτική προς περισσότερη αναδιανομή και επενδύσεις».

Ωστόσο, ο Τζινγκαρέτι είναι αντίθετος με το να αναλάβει πάλι την πρωθυπουργία ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Τζοζέπε Κόντε, τον οποίο κατηγόρησε ότι υποχώρησε στην αντιμεταναστευτική πολιτική του Ματέο Σαλβίνι.

Κορυφαία στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος εκφράζουν ικανοποίηση για την ενότητα του κόμματος αλλά και για τις αποφάσεις που ελήφθησαν.

Ένα από τα κορυφαία στελέχη του PD, ο βουλευτής Γκρατσιάνο Ντελρίο, εξέφρασε «πλήρη εμπιστοσύνη στον γραμματέα μας, είναι σαφές πως η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή και σοβαρή κυβέρνηση. Χωρίς αυτό είναι άχρηστο να κουβεντιάζουμε, καλύτερα να πάμε στις εκλογές, δεν πρέπει να τις φοβόμαστε».

Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Μαρία Έλενα Μπόσκι, που βρίσκεται πολύ κοντά στον Ρέντσι, δήλωσε ότι στην Ιταλία «μέσα σε μερικές ημέρες το σενάριο άλλαξε εντελώς. Πριν από μόλις μια εβδομάδα, ο Σαλβίνι φαινόταν ανίκητος. Σήμερα είναι εκτός παιχνιδιού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ