“Και με το φως του λύκου επανέρχονται”

Του Ιωάννη Δαμίγου

Χαμένες ψήφοι, μωρός λαός, επαναφορά σκληρής δεξιάς, ανασύνταξη αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλαλούμ προθέσεων συνεργασίας οι προοδευτικοί ή όπως αλλιώς, νέα ημερομηνία εκλογών και συνέχεια στο κλίμα των διαπληκτισμών, των κραυγών και του … πολιτισμού. Σίγουρα θα ικανοποιεί, άλλους πολύ, άλλους λιγότερο, η ανάληψη της διαχειριστικής εξουσίας του τόπου, γιατί περί διαχείρισης πρόκειται.

Κι ενώ εδώ διεξάγεται η δεύτερη προεκλογική περίοδος, που οι εκπλήξεις θα συνεχιστούν, η Κομισιόν ως άλλος και ανώτερος διαχειριστής ευρωπαϊκών λαών, έραψε το κουστούμι της νέας λιτότητας, ενός πιο ευγενικού “μνημονίου”, διαφορετικό και σκληρότερο όλων των άλλων κρατών. “Και με το φως του λύκου επανέρχονται”. Το πρότεινε στην αρχή η Λαγκάρντ, το υποστήριξε ο Σόλτς και το εξέδωσαν ως απαρέγκλιτη “οδηγία” τα όργανα της Ε.Ε. Από τα λίγα, μεταξύ των πολλών και δυσβάστακτων μέτρων είναι, η χωρίς συμβιβασμό και εναλλακτικό σχέδιο, ευθείας και ίσης αντιμετώπισης τσουβαλιάσματος της ενέργειας, του ενεργειακού κόστους, του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Τέλος στα δελτία, στα pass, γενικά στις παροχές, στις ρυθμίσεις εσωτερικού χρέους και στα μισθολογικά κρατικών υπαλλήλων. Επιστρέφουν τα πλεονάσματα και αλλάζει επί τα χείρω το δημοσιονομικό περιβάλλον. Ο όποιος παραγωγικός χώρος θα γονατίσει από την αύξηση κόστους λειτουργίας και από τις απαιτήσεις της αγοράς. Και εδώ εξακολουθούν να μας καθησυχάζουν οι μόνιμα αισιόδοξοι αρμόδιοι, περί της καλής κατάστασης που παρουσιάζει η οικονομία μας, εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι εβδομαδιαίες αυξήσεις σε όλα, το … επικυρώνει.

“Και με το φως του λύκου επανέρχονται” ο τίτλος του εξαιρετικού πονήματος της Ζ.Ζ , που ταιριάζει απόλυτα με αυτό που θα συμβεί από το Φθινόπωρο, τόσο στα πορτοφόλια μας, όσο στην ίδια μας την ζωή. Αλίμονο σε αυτούς που έχουν από καιρό ανάγκη μα αλίμονο και σε αυτούς που νομίζουν πως είναι βολεμένοι. Πως και γιατί νομίζω πως οι “αδιάφοροι” που ψήφισαν αδιάφορα σε αντίθεση με τα προβλήματά τους, θα εξέλθουν στους φθινοπωρινούς δρόμους δριμύτατα διαμαρτυρόμενοι;

Κατά τον χειμώνα θα τριγυρνούν οι “λύκοι”  και θα ουρλιάζουν χορτάτοι. Τα “γουρουνάκια” και τα “προβατάκια” σε δύσκολο και τραγικό δίλημμα, μέσα και να πεινάσουν ή έξω ως τροφή; Οι αδιάφοροι όμως αυτή την φορά θα είναι οι λύκοι, ως σίγουροι και εξασφαλισμένοι. Ο χιονιάς που το πάλαι ποτέ αδιάφορα αρνάκια παγώνει …