Καλούν Βαξεβάνη και Τριάντη για το «αδίκημα της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου»

Τι έπρεπε να κάνουν οι δύο δημοσιογράφοι, να εξαφανίσουν το πόρισμα που έφτασε στα χέρια τους;

Καλά, ζούμε απίστευτες καταστάσεις. Πταισματοδίκης έχει καλέσει να καταθέσουν «ανωμοτί», ως «ύποπτοι» δηλαδή, ο εκδότης του Documento και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης και o δημοσιογράφος της εφημερίδας Βαγγέλης Τριάντης για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου»! Επειδή αποκάλυψαν ένα υπαρκτό πόρισμα του ΣΔΟΕ που μιλούσε για ζημία του Δημοσίου.

Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τον Φεβρουάριο (του 2023) το Documento δημοσίευσε πορισματική αναφορά των ελεγκτών του ΣΔΟΕ προς την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις επί των ημερών της Σοφίας Νικολάου όσο αυτή βρισκόταν στη θέση της Γενικής Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ γινόταν λόγος για «ζημία» ύψους 2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Την επομένη (!) της δημοσίευσης ο τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστος Μπαρδάκης με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζήτησε να διερευνηθεί πώς έφτασε το πόρισµα στη διάθεση του Documento. Η υπόθεση χρεώθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνιο Ελευθεριάνο στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος διαβίβασε τη δικογραφία σε πταισματοδίκη με σκοπό να πάρει καταθέσεις.

Κι έτσι φτάσαμε στο σημείο τώρα ο πταισματοδίκης να καλεί Βαξεβάνη και Τριάντη να καταθέσουν ως «ύποπτοι» για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου»! Δηλαδή τι έπρεπε να κάνουν οι δύο δημοσιογράφοι, να εξαφανίσουν το 100% πραγματικό πόρισμα που έφτασε στα χέρια τους; Αυτό ζητούν οι εισαγγελείς; Θα ξεχάσουμε και όσα είναι (αιωνίως) δεδομένα στη δημοσιογραφία στο τέλος. Λογικό είναι να καλέσουν υπαλλήλους του ΣΔΟΕ, αλλά δημοσιογράφους;

Το Documento υπογραμμίζει και κάτι ακόμα: ο Χρήστος Μπαρδάκης είναι ο ίδιος που ενημερώθηκε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι τον παρακολουθούσαν με predator χωρίς σε αυτή την περίπτωση να προχωρήσει, όπως σημειώνει, σε κάποια νομική διαδικασία. «Δύο μέτρα και δύο σταθμά τηρεί σε ότι αφορά το εισαγγελικό του καθήκον» επισημαίνει το Documento.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ