ΚΙΝΑΛ, το δις εξαμαρτείν

Γράφει ο Νίκος Μπίστης
Το πάθημα δεν φαίνεται να έγινε μάθημα. Τον Μάιο του 2018 η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πήρε δύο κρίσιμες αποφάσεις.

Πρώτον: ζήτησε πιο έντονα από την ΝΔ (στην πράξη αντ’ αυτής) την διενέργεια εθνικών εκλογών. Κυριολεκτικά στα καλά καθούμενα ανατρέποντας την μέχρι τότε γραμμή του των ίσων αποστάσεων.

Δεύτερον: άρχισε να καταγγέλλει ως απάτριδες τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους στήριξαν την Συμφωνία των Πρεσπών. Κατέληξε δε να καταψηφίσει στην Βουλή την Συμφωνία παρά το γεγονός ότι πλην της κυρίας Γεννηματά όλα τα άλλα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ αντιμετώπιζαν θετικά την Συμφωνία.

Το μήνυμα δεν απαιτούσε και μεγάλη προσπάθεια για να αποκωδικοποιηθεί. Είχε επέλθει συμφωνία της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ΚΙΝΑΛ έριχνε τσιμέντο στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Έκτοτε και μέχρι την διενέργεια των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών σε όλα τα μεγάλα θέματα το ΚΙΝΑΛ συμπορεύτηκε με την ΝΔ, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι δεξιοί της ΝΔ υποκλίθηκαν στο αντιΣΥΡΙΖΑ μένος των «κεντροαριστερών» του ΚΙΝΑΛ. Κάποιες δευτερεύουσες αψιμαχίες στην Βουλή ήσαν για το θεαθήναι, κοινώς για ξεκάρφωμα. Πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ τότε υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται περί συμφωνίας με την δεξιά αλλά για ευφυή κίνηση, η οποία με ένα δαιδαλώδη τρόπο θα οδηγούσε μεν σε νίκη της ΝΔ, αλλά από την συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ θα επωφελείτο το ΚΙΝΑΛ, ώστε πλέον με ευνοϊκότερους συσχετισμούς να συγκροτηθεί το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων.

Αυτοί οι φίλοι, αν πράγματι πίστευαν αυτό το σενάριο, μπορούν να χτυπήσουν δυό φορές το κεφάλι τους στον τοίχο. Μία γιατί το εκλογικό αποτέλεσμα εξαέρωσε τις ελπίδες τους για ανακατανομή συσχετισμών, ενώ η στάση τους διευκόλυνε μονομερώς την ενίσχυση της ΝΔ. Και άλλη μία γιατί αυτές τις ημέρες φαίνεται να οικοδομείται η νέα συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με την ΝΔ στο τρίπτυχο εκλογικός νόμος, ψήφος αποδήμων, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.

Οι πολλές συμπτώσεις ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προετοιμάζουν το κλίμα ενώ η προπαγάνδα για επικείμενη συμφωνία – πακέτο προωθείται – χωρίς μια αντίδραση έστω για τα μάτια από το ΚΙΝΑΛ- από τον φιλικό προς την ΝΔ τύπο και τα ΜΜΕ.

Με δεδομένη την συντριπτική επικοινωνιακή υπέροχη της ΝΔ διαμορφώνεται ένα κλίμα « διαπραγμάτευσης» εντός όμως πάντα του πλαισίου που θέτει η ΝΔ εν όψει επικείμενης συμφωνίας. Με δέλεαρ ένα αμφίβολο ξεροκόμματο από το απόδημο εκλογικό σώμα, η την εκλογή «κεντροαριστερού» κατ όνομα Προέδρου της Δημοκρατίας (αν μάλιστα είναι γυναίκα, λένε με νόημα) ελπίζουν ότι για δεύτερη φορά θα αυτοκτονήσει το ΚΙΝΑΛ, αρνούμενο την απλή αναλογική. Η αρνούμενο να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της, διευκολύνοντας την ΝΔ να την κάψει με διπλές εκλογές.

Και όλα αυτά γίνονται επειδή η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ όχι μόνο δεν ανοίγει ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά παραμένει- ακατανόητα και για το δικό της συμφέρον- αμετακίνητη στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Εκτός αν πιστεύει ότι το συμφέρον του τόπου ταυτίζεται με την ενίσχυση της ΝΔ, με το ΚΙΝΑΛ σε ρόλο μικροβαστάζου.

Κάποιοι δεν το κρύβουν, εργάζονται γιαυτό με πάθος. Οι υπόλοιποι, και κυρίως κάποιοι που ομνύουν εσχάτως στην Σοσιαλδημοκρατία, τι λένε; Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα πειθαρχήσουν όλοι στο ΚΙΝΑΛ στο παράγγελμα: κλίνατε επί δεξιά. Κάποιοι εξ άλλου δεν ήσαν στην Βουλή το 2018 όταν ερήμην των οργάνων του κόμματος αποφασίστηκε η καταστροφική στροφή. Έχουν κάθε λόγο να διασώσουν την προσωπική τους Ιστορία και παράλληλα να συμβάλουν στην ενότητα της μεγάλης προοδευτικής παράταξης. Αλλιώς, εκ των πραγμάτων, το έργο αυτό θα το επωμιστεί μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. Και όπως φάνηκε στην Αχαία έχει όλες τις δυνατότητες.

Πηγή: TheCaller.gr