«Κούρεμα» οφειλής και προσαυξήσεων, στα 50 ευρώ η ελάχιστη δόση

Tου Ανδρέα Πετρόπουλου

Η ρύθμιση των 120 δόσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία – Τη Δευτέρα στη Βουλή η ρύθμιση, έτοιμη και η πλατφόρμα – Στο 100% το κούρεμα των προσαυξήσεων – Στις 6.000 το νέο πλαφόν δόσεων για τους αγρότες – Συνταξιοδοτούνται περίπου 80.000 υπερήλικοι οφειλέτες που σήμερα είναι “εγκλωβισμένοι”

Με ακόμα πιο ευνοϊκούς όρους για τους αγρότες, αλλά και για όσους είναι σήμερα “εγκλωβισμένοι” (περίπου 80.000) αδυνατώντας να συνταξιοδοτηθούν λόγω των οφειλών τους κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι συνολικές τρέχουσες οφειλές προς τα ταμεία θα «κουρευτούν» από 55% έως και 70%, ανάλογα με την «ηλικία» της αρχικής οφειλής και το ύψος των προσαυξήσεων που τις βαραίνουν, ενώ στη ρύθμιση εντάσσονται όλοι όσοι έχουν οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 31.12.2018, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ, το οποίο για τους αγρότες πέφτει στα 30 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε ευνοϊκή ρύθμιση για τους εγκλωβισμένους αγρότες, οι οποίοι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω χρεών στον πρώην ΟΓΑ. Ειδικότερα, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, θα έχουν αυξημένο πλαφόν οφειλών προκειμένου να βγουν στη σύνταξη, καθώς το όριο οδηγείται από τις 4.000 ευρώ, που είναι σήμερα, στις 6.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό, οι αγρότες δεν θα εντάσσονται στον επανυπολογισμό, αλλά θα έχουν κούρεμα προσαυξήσεων κατά 100%, ενώ θα επωφελούνται από την αποπληρωμή του υπολοίπου (δηλαδή της βασικής οφειλής) σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι προερχόμενοι από τον πρώην ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ θα επανυπολογίζουν εθελοντικά τις οφειλές τους για την περίοδο 2002-2016 με βάση το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) δηλαδή περίπου 160 ευρώ τον μήνα. Από αυτόν τον επανυπολογισμό θα προκύπτει το κούρεμα της βασικής οφειλής. Στη συνέχεια θα γίνεται κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και ο συνδυασμός αυτών των δύο κουρεμάτων θα οδηγεί σε μία νέα οφειλή, μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65%, η οποία θα μπορεί να αποπληρώνεται σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ.

Πώς συνταξιοδοτούνται οι “εγκλωβισμένοι”

Ακόμα, όπως ήδη αναφέραμε, διαμορφώνονται ευνοϊκοί όροι για περίπου 80.000 ασφαλισμένους που είναι σήμερα εγκλωβισμένοι, καθώς έχουν τις λοιπές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (π.χ., ηλικιακό όριο και ασφαλιστικά έτη) αλλά δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη διότι έχουν οφειλές που ξεπερνούν ένα ορισμένο ύψος (πάνω από τις 20.000 ευρώ για πρώην ΟΑΕΕ, 15.000 ευρώ για πρώην ΕΤΑΑ και 4.000 ευρώ για πρώην ΟΓΑ, που γίνεται 6.000 ευρώ). Οι ασφαλισμένοι αυτοί με τη ρύθμιση θα μπορέσουν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν την οφειλή τους μέσω μιας μικρής μηνιαίας παρακράτησης.

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που έχουν καταβληθεί εφάπαξ ποσά για την εξόφληση ασφαλιστικών οφειλών με σκοπό τη συνταξιοδότηση, αλλά δεν επαρκούν ώστε η οφειλή να πέσει κάτω από τα προβλεπόμενα όρια, η οφειλή υπάγεται στη νέα ρύθμιση με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους.

Για παράδειγμα, ασφαλισμένος έμπορος του πρ. ΟΑΕΕ που οφείλει σήμερα (βασική οφειλή και προσαυξήσεις) 67.476 ευρώ. ∆εν μπορεί να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης αν δεν πέσει το χρέος του κάτω από 20.000 ευρώ.

Χωρίς τη ρύθμιση θα έπρεπε να πληρώσει εφάπαξ 47.476 ευρώ και τα υπόλοιπα 20.000 να του παρακρατούνται σε δόσεις από τη σύνταξη. Εφόσον ενταχθεί στον επανυπολογισμό, το νέο χρέος του, μετά το «κούρεμα» βασικής οφειλής και προσαυξήσεων, πέφτει στα 22.118 ευρώ (συνολική απομείωση 67,2%). Μένουν να αποπληρωθούν 2.118 ευρώ για να μπορέσει να υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση. Εφόσον επιλέξει το πλήρες πακέτο των 120 δόσεων, η μηνιαία δόση βγαίνει στα 184 ευρώ. Καταβάλλοντας 184 ευρώ τον μήνα, σε δώδεκα μήνες θα μπορέσει να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ