Κυριάκος Μητσοτάκης: Άκυρος

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ακυρώνοντας τις αλλαγές -αποτυχημένων- υπουργών, καθίσταται άκυρος ο ίδιος.

Καλά νέα για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Μητσοτάκης θα πάει στις εκλογές με την ίδια κομπανία: Μενδώνη, Μηταράκης, Άδωνις, Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Κεραμέως, Σκρέκας…

Βέβαια υπήρχαν και καλυτέρα. Σαν αυτά που του επιφύλαξε ο Σαμαράς το θέρος του 2014, όταν του έβαλε απέναντι Βούλτεψη, Ντινόπουλο, Τασούλα και τον θρυλικό Χαρδούβελη – για τον οποίο ακόμη πολλοί νομίζουν ότι ήταν e-mail.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός οριστικοποιεί τη θέση του στο βιβλίο Γκίνες, ως ο μόνος επικεφαλής υπουργικού Συμβουλίου στην Ιστορία του κοινοβουλευτισμού, που δεν μπορεί να το αλλάξει.

Πρακτικά δεν μπορεί να ασκήσει ένα προνόμιό του. Για να γίνεις υπουργός δεν προσκομίζεις δικαιολογητικά. Αρκεί μία και μόνη προϋπόθεση: να έχεις την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού.

Την έχεις; Βρήκες καρέκλα στο οβάλ τραπέζι του υπουργικού Συμβουλίου. Την έχασες; Τα μαζεύεις.

Τόσο απλό, αλλά τόσο δύσκολο για τον Μητσοτάκη. Είναι η τρίτη φορά που επρόκειτο να αλλάξει τη σύνθεση της κυβέρνησης που σέρνεται και δεν το επιχειρεί καν.

Σοφό. Θα του κρεμούσαν τενεκέδες αν το αποτέλεσμα ήταν σαν τις δυο προηγούμενες, όταν ονόμασε «ανασχηματισμό» κάτι μερεμέτια, με δευτεράτζες.

Η αδυναμία Μητσοτάκη να βάλει και να βγάλει κόσμο στην κυβέρνησή του είναι πολυμορφική και εκ θεμελίων.

Αντί για το μικρό κυβερνητικό σχήμα, που είχε υποσχεθεί, εμφάνισε το πολυπληθέστερο όλων των εποχών.

Είναι κυβέρνηση ομοσπονδιακή, με διαφορετικά τιμάρια: Καραμανλικοί – ομάδα Σαμαρά – ανεμομαζώματα. Οι τελευταίοι είναι εκ μεταγραφής αποσυνάγωγοι άλλων κομμάτων και «φυτευτοί» από ομάδες συμφερόντων.

Επιπλέον δεν της λες και πολύ κοινοβουλευτική. Τα δυο πέμπτα είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Ήτοι πρόσωπα χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση.

Οι βουλευτές της ΝΔ έτρεχαν να τον κάνουν Πρωθυπουργό, Σημιτικοί και έτεροι Καππαδόκες πήραν τα χαρτοφυλάκια.

Η επιρροή του σ’ αυτό το σχήμα, φτάνει μέχρι την αφαίρεση από τους υπουργούς του δικαιώματος να… είναι υπουργοί πλήρους αρμοδιότητας: όλα αποφασίζονται από το ιερατείο του μεγάρου Μαξίμου και τα παραλαμβάνουν με κούριερ.

Ακόμη και τα νομοσχέδια. Κυβέρνηση δούλων, που υπακούουν σε εξωκοινοβουλευτικούς και μετακλητούς υπάλληλους.

Εκεί τελειώνει η πρωθυπουργική εξουσία. Ενίοτε δεν μπορεί ούτε καν να κουμαντάρει τις συνεδριάσεις.

Πχ πρόσφατα, όταν ο Τσιάρας έφερε νομοθετική ρύθμιση για τους «προστατευμένους μάρτυρες», που δεν εγκρίνει ο Σαμαράς… ανέλαβε τη διεύθυνση του υπουργικού Συμβουλίου ο Γεωργιάδης και την απέσυρε!

Η σκηνοθεσία της ισχύος του Πρωθυπουργού τελειώσει εκεί που αρχίζει η αναμέτρηση με τους ισχυρούς πόλους της συντηρητικής παράταξης και τους … χορηγούς του.

Ο ανασχηματισμός που δεν θα γίνει – το είπε ο ίδιος παρότι η προαναγγελία του, όπως και των εκλογών, προερχόταν από περιβάλλον του – επικυρώνει πόσο αδύναμος Πρωθυπουργός είναι.

Ακυρώνοντας τις αλλαγές -αποτυχημένων- υπουργών, καθίσταται άκυρος ο ίδιος.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR