Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευεργεσίες

Toυ Γ. Λακόπουλου

Ο ανασχηματισμός ήταν το κύκνειο άσμα του Μητσοτάκη. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες για πάντα.

Δεν προλαβαίνουν να παραλαμβάνουν ανθοδέσμες στο μέγαρο Μαξίμου, για τις ευεργεσίες που έκανε το μεσημέρι τη Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποτέ άλλοτε Πρωθυπουργός, υπ’ ατμόν, δεν είχε τόσο σουξέ, απλώς με έναν ανασχηματισμό.

Ούτε καν ο Γ. Παπανδρέου , όταν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και την επομένη παραιτήθηκε.

Κάποιοι λένε ότι ο Κυριάκος έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του.

Λάθος. Αυτός είναι. Τόσο μπορεί. Το φιάσκο με τον Αποστολάκη δείχνει τα όρια του.

Αφού απέτυχε να κάνει δυο ανασχηματισμούς μετέτρεψε τον τρίτο σε θηλιά στο λαιμό του.

Αυτή τη φορά απλώς ομολόγησε γιατί δεν του βρήκαν οι δυο προηγούμενοι: δεν τον άφησαν εξωθεσμικοί παράγοντες.

Ας πρόσεχε. Με αυτούς -χορηγοί του γαρ-έφτιαξε την πρώτη κυβέρνηση του, αυτοί θα κρατούσαν τα κλειδιά των ανασχηματισμών.

Ο απαράβατος κανόνας ότι για να είναι κάποιος υπουργός αρκεί να έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού , παραβιάσθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Όταν χρίζεις υπουργούς υπάλληλους επιχειρηματιών και εκπροσώπους συμφερόντων, χάνεις το πρωθυπουργικό προνόμιο να διαμορφώνεις το υπουργικό Συμβούλιο κατά την κρίση σου. Η εμπιστοσύνη άλλων μετράει.

Να επιστρέψουμε όμως στους ευεργετηθέντες.

Πρώτος ο Αλέξης Τσίπρας. Ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσε να περιμένει. Ο ίδιος Μητσοτάκης προσωπικά φρόντισε να βάλει και την υπόθεση Αποστολάκη κερασάκι στην τούρτα.

Μετά ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Μπορεί να μην κατάφερε να δώσει διάρκεια στην κοινοβουλευτική έκφραση της ακροδεξιάς- ίσως για το ότι ο ίδιος δεν ήταν ακροδεξιός, αλλά μάνατζερ ακροδεξιών- αλλά αποδείχθηκε δάσκαλος.

Τρία από τα τέσσερα πρωτοπαλίκαρά του είναι πλέον μεγαλοϋπουργοί του Μητσοτάκη- σαν ακάνθινο στεφάνι προσωπικής διολίσθησής σε ότι χειρότερο μπορεί να αναδείξει η πολιτική.

Ο «σολίστας»- όπως έλεγε ο Καρατζαφέρης τον Μ. Βορίδη- παλαιός εκλεκτός του Παπαδόπουλου και συνομιλητής πάσης φασιστικής απόφυσης στην Ευρώπη.

Ο ακατανίκητος στις μεταμορφώσεις Άδωνις Γεωργιάδης Και ο τραγελαφικός «σοφιστικέ» της σκληρής δεξιάς Πλεύρης.

Καθίστανται πλέον ηγετική ομάδα στη ΝΔ και ορίζουν τις εξελίξεις.

Άντε με το καλό και ο Βελόπουλος, για να σμίξουν όλα τα κακόφωνα αηδόνια του ΛΑΟΣ, στον «κεντρώο κόμμα» του «εκσυγχρονιστή» Κυριάκου.

Τέλος ευγνωμοσύνη ως ευεργετηθέντες, οφείλουν στον Μητσοτάκη οι αξιοπρεπείς πολίτες , των οποίων το στομάχι δεν άντεχε τους αποσυνάγωγους παρακμιακούς του Σημίτη να σαλιαρίζουν με τον Μητσοτακέικο.

Με την εξευτελιστική αποπομπή Χρυσοχοΐδη, αυτές οι ορέξεις κόβονται. Διαμαντοπούλες, Φλωρίδηδες, Μανιάτες και έτεροι ικέτες, μας τελείωσαν. Ίσα που πρόλαβε ο Μπένος.

Ούτε καν ο μέγας Βενιζέλος δεν μπορεί να περιμένει πλέον την αναγνώριση που πολιτικού μεγαλείου του και από έναν Μητσοτάκη, μετά τους δυο Παπανδρέου.

Ο ανασχηματισμός Μητσοτάκη ήταν το κύκνειο άσμα του Μητσοτάκη. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες για πάντα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR