Κυριάκος Μητσοτάκης: Μικροψυχία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ακόμη και στην πτώση του, δείχνει ότι υπάρχει πολύς Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σκάστε οι πολιτικοί! Σήμερα ουρλιάζουν οι μανάδες…»

Ανάρτηση συγγενούς νεκρού στα Τέμπη.

Δεν ισχύει πάντα ότι πίσω από έναν επιτυχημένο άνδρα, κρύβεται μια πολύ καλύτερη γυναίκα. Ισχύει όμως ότι πίσω από κάθε αποτυχημένο πολιτικό, κρύβεται ο χειρότερος εαυτός του.

Είναι η περίπτωση του -απερχόμενου- Πρωθυπουργού.

Ακόμη και στην πτώση του, δείχνει ότι υπάρχει πολύς Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η, άχαρη, περσόνα που εμφανίζεται -παλιά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τώρα ως Πρωθυπουργός- μονίμως σκηνοθετημένη από τους πιο αδίστακτους ειδικούς του πολιτικού μάρκετινγκ – εκπροσωπεί έναν άνθρωπο που δεν αναλαμβάνει ποτέ τις ευθύνες του.

Είναι το είδος πολιτικού που λανσάρισε ο Κώστας Σημίτης. Στις δημόσιες εμφανίσεις του από το 2004 και εντεύθεν, δεν αναγνώρισε ποτέ κανένα σφάλμα – και ας κυβέρνησε επί οκτώ χρόνια.

Ο Μητσοτάκης διαθέτει πάντα ένα πρόβλημα για κάθε λύση και ταυτόχρονα έναν υπεύθυνο για τα δικά του παραπτώματα.

Όταν τον έπιασαν στα πράσα με τις υποκλοπές, κατέστησε αποδιοπομπαίους τον ανεψιό του και τον άσχετο που είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ΕΥΠ.

Κανείς δεν πιστεύει ότι τις υποκλοπές πολιτικών, δημοσιογράφων, στρατιωτικών και άλλων, σοφίσθηκε ο Δημητριάδης και οργάνωσε ο Κοντολέων.

Ήταν η δική του μέθοδος διακυβέρνησης, για την οποία δεν έδωσε ποτέ καμιά εξήγηση.

Ακόμη και όταν ο Τσίπρας του ζήτησε, ενώπιος ενωπίω, στη Βουλή να απαντήσει γιατί παρακολουθούσε τουλάχιστον τον Φλώρο και τον Χατζηδάκη, το έβαλε στα πόδια.

Στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη επαναλαμβάνεται εξοργιστικά. Ακολουθεί το σενάριο που εκπόνησαν οι επικοινωνιολόγοι του:

-Ελεγχόμενη επιτόπια επίσκεψη και αναφορά σε «φιλικούς» διαλόγους με συγγενείς θυμάτων στο νοσοκομείο, που δεν υπήρξαν ποτέ.

Ακολουθεί χωρίς σεβασμό στην αλήθεια, η έκδοση πορίσματος, με ενοχοποίηση ενός σταθμάρχη και ταυτόχρονη αυτοεξαίρεση, από τις «αντικειμενικές» πολιτικές ευθύνες – που περιορίζονται σε έναν άβουλο υπουργό.

Ό,τι συνέβη στα Τέμπη αποτελεί εξέλιξη με τη σφραγίδα της πολιτικής του, ως προστάτη των ιδιωτών που εξαγόρασαν φορείς κοινής ωφέλειας και αυξάνουν τα κέρδη τους χωρίς δημόσιο έλεγχο.

Ο Μητσοτάκης αρνείται να αναγνωρίσει ότι κάτι δεν έκανε καλά σ’ αυτόν τον τομέα. Ότι το «λάθος» ήταν προεξοφλημένο από ένα μοντέλο διαχείρισης – χωρίς πρόνοια αναίρεσής του. Τη δική του διαχείριση.

Στο παρασκήνιο οργανώνει τη μεταφορά της απαξίωσης των ελληνικών σιδηροδρόμων στους… προηγούμενους – με το σόφισμα αναζήτησης «διαχρονικών καθυστερήσεων» .

«Σε βάθος 20ετίας» ανακοίνωσε η ομιλούσα κεφαλή, που τον εκπροσωπεί. Ήτοι, φταίνε ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Σαμαράς, ο Τσίπρας…

Για έναν πολιτικό που δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο του λένε: «είναι κατώτερος των περιστάσεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει κάτι απεχθέστερο: δραπετεύει από τις περιστάσεις, με μικροψυχία…

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR