Κυρ. Μητσοτάκης: Παραχάραξη

Του Γ. Λακόπουλου

Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί και στο κόμμα του Βορίδη για εθνικισμό.  Όποιος έγραψε το αντίστοιχο εδάφιο από τη τελευταία ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, παραβίασε αυτόν τον κανόνα και τον εξέθεσε.

Αν ήταν μόνο αυτό… Το συγκεκριμένο εδάφιο χρήζει ειδικής παρατήρησης.  Το πολιτικό θράσος, η ιστορική ανακρίβεια, και η πατριωτική ύβρις που το συνθέτουν- αν είναι σύνθεση η εκφώνηση με παραληρηματικό ύφος συγκολλημένων ανακριβειών- που συμπυκώνει ,δημιουργούν ένα θέμα για τον Πρωθυπουργό: ελέγχει από πριν αυτά που του δίνουν οι  λογογράφοι του να διαβάσει στη Βουλή;

Να του δούμε ξανά:

“Μου έκανε πολλή εντύπωση η αναφορά σας στον εθνικισμό. Και η κατηγορία, ότι εθνικισμός υπάρχει βασικά από την πλευρά της Δεξιάς, ότι μόνο εσείς πολεμήσατε στην εθνική αντίσταση, εσείς οριζόμενοι ως Αριστεροί. Όχι, στην εθνική αντίσταση πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός και κάποια στιγμή αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αναγνωριστεί.

Δεν αποτελεί προνόμιο η εθνική αντίσταση της Αριστεράς. Και είναι προσβολή να το λέτε αυτό, είναι προσβολή να το λέτε ακόμα και σήμερα μετά την εθνική συμφιλίωση, να επανέρχεστε σε στιγμές διχασμού. Γιατί αυτή η παράταξη δεν είχε ανθρώπους που πολέμησαν, που θυσιάστηκαν στην εθνική αντίσταση;»

Υποτίθεται ότι απαντούσε στον Αλέξη Τσίπρα που κατήγγειλε τα περί «εθνικισμού του ΣΥΡΙΖΑ» που εκστόμισε ο Χρυσοχοΐδης.

Ο πρώην Πρωθυπουργός απλώς υπενθύμισε για λογαριασμό της Αριστεράς, τον «φόρο αίματος για την πατρίδα στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, όταν οι εθνικιστές και οι δήθεν εθνικόφρονες, ειδικά την περίοδο της Κατοχής, ήταν συνεργάτες των κατακτητών».

Σ’ αυτό απαντούσε υποτίθεται. Μόνο που όλη η απάντηση δεν είναι απλώς λάθος, αλλά ανιστόρητη και προκλητική  παραχάραξη της Ιστορίας.

Ότι ο εθνικισμός βρίσκεται ενσωματωμένος στη Δεξιά δεν είναι «κατηγορία». Είναι ιστορικό δεδομένο.   

Ασφαλώς στην αντίσταση δεν πήραν μέρος μόνο οι αριστεροί- και ουδείς έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο. Αλλά οι αριστεροί και η Δημοκρατική Παράταξη εν γένει, ήταν οι βασικοί δημιουργοί του ΕΑΜ, που ήταν ο κορμός της αντίστασης.

Στην αντίσταση ΔΕΝ «πολέμησε όλος ο ελληνικός λαός». Υπήρξε και ένα τμήμα που στάθηκε στο πλευρό των κατακτητών και πολέμησε την αντίσταση. Υπήρχαν οι δωσίλογοι, οι μαυραγορίτες, οι ταγματασφαλίτες, οι Χίτες και άλλοι συνεργάτες των ναζί. Άνθρωποι που βγήκαν πλούσιοι από την Κατοχή.

Δεν γνωρίζει ο Πρωθυπουργός από ποια παράταξη προέρχονται και σε ποια παράταξη αφομοιώθηκαν μετά τον πόλεμο; Σταδιοδρομώντας μάλιστα στην πολιτική μαζί της, κάποιοι. Δεν έχει ακούσει από ποια παράταξη προέρχονται οι κατοχικοί πρωθυπουργοί;

Με αυτά τα δεδομένα συνιστά ιστορική ύβρη να αμφισβητει ότι η συμμετοχή στην αντίσταση δεν είναι τιμή και προνόμιο που δικαιούνται οι  «οριζόμενοι – σ.σ. τι είναι πάλι αυτό;- Αριστεροί  . Να λενει οτι συνιστά  «προσβολή» να το αναφέρει ο Τσίπρας στη Βουλή. Κατά τον πρωθυπουργό έχει και η Δεξιά ισοδύναμο προνόμιο. Από πότε;

Πράγματι και αυτή η παράταξη «είχε ανθρώπους που πολέμησαν, που θυσιάστηκαν στην εθνική αντίσταση». Μήπως θα ήθελε όμως να κάνει μια σύγκριση; Να μετρήσει αντιστασιακές πράξεις, θυσίες, στράτευση, εκτελεσμένους;

Αν ο Πρωθυπουργός δεν έχει χάσει τα αυγά και τα καλάθια στο δημόσιο  λόγο του -και στη συγκεκριμένη συζήτηση αυτό έδειχνε να του συμβαίνει- ένας λόγος υπάρχει για να λέει τέτοια πράγματα: να ξεπλύνει ιστορικά τον εσμό όσων συνεργάσθηκαν με τους Γερμανούς στην Κατοχή. Σαν οιονει αναδρομικη δικαίωση.

Δια της ιστορικής παραχάραξης. Διόλου κολακευτικό για Πρωθυπουργό. Αλλά και διόλου αθώο πολιτικά.