Κωνσταντίνος Φλώρος: Τιμή

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
Με τους πολιτικούς θα τα βρούμε εκεί που πρέπει. Με εσάς όμως οι προσδοκίες αλλάζουν: είστε ο άνθρωπος που κρατάει στα χέρια του την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Στο γραμματοκιβώτιο της στήλης έφτασε σημείωμα προς τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και μεταφέρεται αυτούσιο.

«Στρατηγέ μου,

Αρχίζοντας να γράφουμε, δυσκολευθήκαμε στην προσφώνησή σας. Να σας αποκαλέσουμε «κύριε 519c» ή κύριε Αρχηγέ Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας;

Ελπίζοντας ότι αισθάνεστε όπως ορίζει αυτή η προσφώνηση, προτιμήσαμε το δεύτερο…

Πιστέψτε μας: ουδείς Έλληνας θα ήθελε να μένετε στην Ιστορία, με τον κωδικό σας στην Κατεχάκη.

Κύριε Α/ΓΕΕΘΑ, εντυπωσιασθήκαμε με το εύρος της βιβλιογραφίας για την τιμή και το ήθος των στρατιωτικών ηγετών.

Ως βασική προϋπόθεση έμπνευσης προς το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, για την εκτέλεση της αποστολής τους και ως ανταπόκριση στην εμπιστοσύνη του λαού.

Κρατάμε τον πρόλογο ενός, κοντινού, προκάτοχου σας -του στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου- στο βιβλίο του Αντιστράτηγου ε. α. Δημ. Δημητρούλα – από το πεζικό όπως κι εσείς: «Στρατιωτικό ήθος και ηγεσία».

Σημειώνει την ανάγκη «ηγετών με ήθος», στη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ο συγγραφέας, αναλύει το τρίπτυχο «Ήθος, Τιμή, Επαγγελματισμός» ως βασικό γνώρισμά της.

Ίσως το έχετε υπόψη σας. Εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ το 2015 , όταν υπηρετούσατε εκεί ως υποστράτηγος, Διευθυντής Α΄ Κλάδου.

Στρατηγέ μου,

Στα πλαίσια του σκανδάλου των υποκλοπών, οι Ένοπλες Δυνάμεις συγκλονίζονται από την, επιβεβαιωμένη, πληροφορία, ότι ανάμεσα σε πολλούς -ακόμη και μέλη του υπουργικού Συμβουλίου- υπήρξατε στόχος της ΕΥΠ.

Ατυχώς οι αναφερθέντες υπουργοί αποδεικνύονται ψοφοδεείς. Ίσως για να κρατήσουν το αξίωμα, ίσως τρέμουν όσα βρίσκονται -σε «στικάκια»- σε χέρια που εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς.

Για ορισμένους δεν περιμέναμε τίποτε καλύτερο. Ούτε από τον πολιτικό σας προϊστάμενο ή την Αρχηγό του κράτους – που ηγείται Ενόπλων Δυνάμεων κατά το Σύνταγμα.

Με τους πολιτικούς θα τα βρούμε εκεί που πρέπει. Με εσάς όμως οι προσδοκίες αλλάζουν: είστε ο άνθρωπος που κρατάει στα χέρια του την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Έχετε αντίληψη των προσδοκιών, από την υποδοχή σας στις εκδηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, στις οποίες παραβρεθήκατε – με τη στολή σας.

Είναι τραγικό ότι η εθνική υπηρεσία Αντικατασκοπείας, διοικουμένη από τον επικεφαλής της Εκτελεστικής Εξουσίας, αντί να κατασκοπεύει τους στρατηγούς της Τουρκίας, κατασκόπευε τον κορυφαίο στρατηγό της Ελλάδας.

Η σιωπή και η παράτασης της θητείας σας -είτε σας προφέρεται, είτε την επιδιώκετε- θα δείξει ότι κάτι φοβάστε και συμπεριφέρεστε ως 519c.

Υπάρχει όμως και η στρατιωτική τιμή, όπως έχει κατοχυρωθεί διαχρονικά στη συλλογική συνείδηση ένστολων και πολιτών.

Γενικά μιλώντας, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έχει τη μοίρα Πρωθυπουργού: ευρισκόμενος ενώπιον εκβιασμού παραιτείται και καταδιώκει τους θύτες του, ή αυτοκτονεί… Είναι θέμα τιμής.

Με την οφειλόμενη τιμή.

Ένας οπλίτης και ένας πολίτης».

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR