Κώστας Αχ. Καραμανλής: Ζαβομάρες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Συχνά ο «γιός του Αχιλλέα» εμφανίζεται ως πραιτοριανός του Κυριάκου, ενταφιάζοντας την μνημειώδη καραμανλική αξιοπρέπεια.

Οι παροικούντες λένε ότι ο Αχιλλέας Καραμανλής είναι ο πραγματικός «ιδιοκτήτης» της πολιτικής υπόστασης του υιού του.

Εκτός από την έδρα του στις Σέρρες μεσολάβησε και στον Μητσοτάκη για το χαρτοφυλάκιο που είχε ως αφετηρία ο αδελφός του.

Ωστόσο ως υπουργός Δημοσίων Έργων ο Κώστας Αχ. Καραμανλής φέρεται να μην έχει τον έλεγχο των αποφάσεων. Του επιβάλλονται.

Πότε ως προϊόν επεξεργασίας μιας επιτροπής που είχε συγκροτηθεί νωρίς, παρά τω Πρωθυπουργώ. Και πότε ως βούληση του Μητσοτάκη- και τα σκυλιά δεμένα.

Ήτοι, είναι κάτι σαν τον Χατζηδάκη στην ενέργεια -χωρίς «επισύνδεση».

Αν ο γενάρχης Καραμανλής ζούσε και έβλεπε πού διολίσθησαν οι δυο από τους τρεις ανεψιούς του, δεν θα είχε μείνει καντήλι στη θέση του.

Ο πιο αγαπημένος του κυκλοφορούσε με πλαστές πινακίδες και τα τελευταία χρόνια αγνοείται η τύχη του- αλλάευτυχώς δεν έχει το όνομα του.

Ο άλλος βρίσκεται στο έλεος της οικογένειας που τον βρίζει μετά θάνατον. Με τη συνδρομή του πάτερα του έβαλε στο ιερό του Καραμανλισμού- το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του- τον Κυριάκο.

Για να λέει, χωρίς αντίλογο, ότι την ιδέα ένταξης της χώρας στην κοινοτική Ευρώπη την είχε προδικτατορικά και ο πατέρας του.

Συχνά ο «γιός του Αχιλλέα» εμφανίζεται ως πραιτοριανός του Κυριάκου, ενταφιάζοντας την μνημειώδη καραμανλική αξιοπρέπεια.

Ακόμη και σε θέματα στα οποία ο έτερος Καραμανλής – πρόεδρος της ΝΔ για 12 χρόνια, Πρωθυπουργός και θεματοφύλακας της παρακαταθήκης του ιδρυτή- έχει μιλήσει καθαρά: τα ελληνοτουρκικά και οι υποκλοπές.

Ο υπουργοποιημένος ξάδελφος, υπερασπίσθηκε– στον Σκάι- τον Μητσοτάκη ακόμη και στη θεσμική εκτροπή που έχουν επισημάνει, όλα τα κόμματα, όλη η Ευρώπη και δυο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ..
Είπε ότι «η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των θεσμών -«είναι προσβολή, για τη Ν.Δ. και το δημοκρατικό πολίτευμα».

Προσβολή στο πολίτευμα η προστασία των θεσμών; Στα χωριά παλαιότερα έλεγαν: « τι ζαβά είναι αυτά, δεν έχει κανέναν να τον ορμηνέψει;».

Δεν έχει. Έτσι λέει ότι «η Ν.Δ. είναι το κόμμα που έφερε τη Δημοκρατία στη χώρα». Πρώτο δεν είναι εντελώς ακριβές και δεύτερο, εκείνη η ΝΔ δεν περιλάμβανε το Μητσοτακέικο.

Επίσης, ότι «ο πολιτικός λόγος δεν πρέπει να βγαίνει εκτός ορίων, γιατί ανεβαίνουν τα άκρα». Σωστά. Αλλά παραβλέπει ότι συνυπάρχει με τα παιδιά του Καρατζαφέρη, που δεν τα λες και πρότυπα πολιτικής ευπρέπειας.

Κάποιος που ισχυρίζεται ότι «το μόνο που κάνει ο Μητσοτάκης είναι να λέει : αφήστε με να κυβερνήσω και θα μοιράζω με προσοχή τα επιδόματα ως σοβαρό κοινωνικό κράτος, θα φέρω επενδύσεις, θα συνεχίσω τα μεγάλα έργα», ή δεν καταλαβαίνει, ή λέει ζαβομάρες.

ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΙDISEIS.GR