Ο πραγματικός Μητσοτάκης: Πώς ένα βίντεο 5:47 κουρελιάζει το επικοινωνιακό κατασκεύασμα 7 ετών

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος
«Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό». Αβραάμ Λίνκολν.

Κάποια στιγμή θα συνέβαινε: αυτό που είδαμε στην Καβάλα τίναξε στον αέρα την επικοινωνιακή κατασκευή επτά ετών. Οι πανάκριβοι ειδικοί του πολιτικού μάρκετινγκ, οι σκηνοθέτες της δημόσιας παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα μίντια που φιλοτεχνούν την εικόνα ενός «επαρκούς» πολιτικού, ηττήθηκαν κατά κράτος από τον πρόεδρο ενός σωματείου.

Αυτό που αποτυπώθηκε στο φιλμ των 5 λεπτών και 47 δευτερολέπτων στην Καβάλα στη συζήτηση του απερχόμενου Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Σωματείου των Λιπασμάτων Καβάλας Νίκο Βογιατζίδη ,έδειξε καθαρά ποιος είναι ο πραγματικός Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Ενας άβουλος άνθρωπος που δεν μπορεί να σεβαστεί τα προβλήματα των εργαζομένων και δεν έχει καν τη συναισθηματική νοημοσύνη να δείξει κατανόηση που χάνουν τη δουλειά τους.
-Ενας αδίστακτος πολιτικός που δίνει υποσχέσεις χωρίς να τις κρατάει, αλλά συνεχίζει να εμπαίζει τους εξαπατηθέντες, μπροστά στα μάτια τους.
-Ενας αποτυχημένος Πρωθυπουργός, που δεν ζητάει καν από τον υπουργού-που παρακολουθούσε- εξηγήσεις για τον εμπαιγμό των οικογενειών που έμειναν στο δρόμο- χάριν ενός επιχειρηματία.
-Ενας αλαζονικός εξουσιαστής που όταν βρίσκεται απέναντι σε ένα πολίτη, κονταίνει και χάνει τα πλουμιστά φτερά που τον κάνουν να εμφανίζεται σαν πολιτικό παγώνι.

Και άλλες φορές ο Μητσοτάκης έδειξε ότι δεν είναι ικανός να ανταποκριθεί σε πραγματική συζήτηση με πολίτες. Ότι μόνο με σκηνοθετημένες εμφανίσεις δείχνει ότι , τάχα, έχει επαφή μαζί τους. Χωρίς «Ντάλτον» δείχνει το αληθινό του πρόσωπο.
Καταγράφηκαν όμως μόνο λίγα δευτερόλεπτα στην κάμερα και στη συνέχεια χάθηκαν , από τη δημοσιότητα.

Αυτή τη φορά η καταγραφή ολοκληρώθηκε- σαν ατύχημα από το οποίο δεν μπόρεσαν να τον προστατεύουν. Και φάνηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός

Είδαμε έναν περιοδεύοντα ψηφοθήρα, αδαή, αδιάφορο, ασυγκίνητο, να ακούει ενοχλημένος και στη συνέχεια να προσπερνάει με μισόλογα, το πρόβλημα που καίει μια ολόκληρη περιοχή.

Έναν κληρονόμο που δεν σκοτίζεται για τις 300 οικογένειες που άφησε στο δόμο η κυβέρνησή του και τους αντιμετωπίζει σαν παρείσακτους που του χάλασαν τη φιέστα- και γι αυτή την αναποδιά προφανώς κάποιοι στο περιβάλλον του θα «πληρώσουν».

Αλλά η αποτύπωση της «συνάντησής» του με εκπροσώπους των εργαζομένων που έχουν απολυθεί, το θάρρος, η ευπρέπεια και η αποφασιστικότητα με την οποία του έθεσαν το πρόβλημά τους , απομυθοποίησαν ότι έχουν διαμορφώσει ως δημόσια εικόνα του, οι ακριβοπληρωμένοι Γκρίνμπεργκ και η δουλική δημοσιογραφία της «λίστας Πέτσα»

Αναδείχθηκε η εικόνα ενός κακομοίρη πολιτευτή , σαν τον Καλοχαιρέτα , που προσπαθεί να πει «ετελείωσεν» και τελικά διαφεύγει καταδιωκόμενος και ταπεινωμένος.

Ο τάχα ευρωπαίος «εκσυγχρονιστής», ο «Μωυσής» και ο «γιγαντωμένος», ο «καλύτερα προετοιμασμένος Πρωθυπουργός», ο «αποτελεσματικός μάνατζερ» αποδείχθηκαν προσωπεία που κονιορτοποιήθηκαν από τον καθαρό λόγο ενός συνδικαλιστή , με φόντο την πραγματικότητα των λαϊκών προβλημάτων.

Ο Μητσοτάκης, μπορεί να υπάρχει στο δημόσιο χώρο, μόνο με στημένες συνεντεύξεις, προβαρισμένες απαντήσεις σε γνωστές εκ τω προτέρων ερωτήσεις, κείμενα που διαβάζει στο «ωτο κιου», απολύτως ελεγχόμενα περιβάλλοντα και διατεταγμένους χειροκροτητές.

Στο ανοιχτό πεδίο, τον αδιαμεσολάβητο διάλογο, στην αληθινή επαφή με τον κόσμο χάνεται, μπερδεύει τα λόγια του, γίνεται κάτωχρος , αμήχανος , ολίγιστος και δραπετεύει.

Ποτέ, δεν είχε σχέση με την κοινωνία. Δεν ξέρει πως είναι οι πραγματικοί άνθρωποι, οι πραγματικές οικογένειες και η ζωή τους. Στην πανδημία , έλεγε ότι η καραντίνα είναι «κοκούνιν» και η σύζυγός του «ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο στο σπίτι» .

Δεν συναναστράφηκε ποτέ με καθημερινούς ανθρώπους του μόχθου. Δεν έχει περάσει, ούτε απέξω από δημόσιο σχολείο και δημόσιο νοσοκομείο, δεν μπήκε σε σούπερ μάρκετ, σε εργοστάσιο και σε χωράφι, σε «ουρά»- παρά μόνο για « γυρίσματα» .

Δεν χρειάσθηκε να ζητήσει δουλειά ο ίδιος ή τα παιδιά του, δεν μέτρησε αν μπορεί να βγάλει το μήνα, ούτε κανείς στο περιβάλλον του το κάνει. Όπως είπε ο Αδωνις «γεννήθηκε με χρυσά κουτάλια».

Ακριβώς την ημέρα που οι ελληνικές οικογένειες περίμεναν με αγωνία τα αποτέλεσμα των πανελλαδικών Εξετάσεων για τα παιδιά τους, πήρε προκλητικά το αεροπλάνο για να γράψει την κόρη του σε ακριβό πανεπιστήμιο στην Αμερική.

Μόλις πρόσφατα έλεγε ότι νομοθετικές εμπνεύσεις του προκαλούνται- όχι από την κοινωνία- αλλά από τα παιδιά του- που ζουν στο εξωτερικό- και ευχαριστούσε τη σύζυγό του ως «ψυχή» κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Η φιγούρα του πολιτικού που έκανε τάχα τον ενδιαφερόμενο για την κοινωνία και του « ηγέτη», ηταν πάντα άχαρη, υποκριτική και καρτουνίστικη. Αλλά τα ΜΜΕ την επεξεργάζονται με ασυνειδησία για λαϊκή κατανάλωση. Εκτός από fakenews υπάρχουν και fake ηγέτες.

Αυτή η εικόνα θρυμματίστηκε μέσα σε πέντε λεπτά με φόντο τα Λιπάσματα Καβάλας, και πρακτικά σήμανε τη λήξη του προεκλογικό αγώνα. Όλοι είδαν με ποιον έχουν να κάνουν.

Κατάλαβαν γιατί δεν τολμάει να εμφανιστεί στη τηλεόραση, σε τετ α τετ με τον Τσίπρα, της άνετης επαφής με τον κόσμο και των ελεύθερων συνεντεύξεων .

Οι κατασκευαστές ψεύτικων πολιτικών ειδώλων, δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτό που τους συνέβη στην Καβάλα. Μέσα σε πέντε λεπτά κατέρρευσε ένα «πρότζεκτ» επτά ετών και εκατομμυρίων ευρώ.

Να είναι καλά ο σπουδαίος εκπρόσωπος των εργαζόμενων -ο Νικος Βογιατζίδης, με το φωτεινό πρόσωπο και την καθαρή ματιά- που έδωσε στους Ελληνες την ευκαιρία να δουν ποιος τους εμπαίζει τόσα χρόνια…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR