Κώστας Αχ. Καραμανλής: Παχυδερμία

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη, ο Κώστας Αχ. Καραμανλής υπήρξε προκλητικός και ολίγιστος.

Το θέρος του 2018, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην κυβέρνηση Τσίπρα, Νίκος Τόσκας, παραιτήθηκε για την τραγωδία στο Μάτι. Αντίθετα, η Συριζαία περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, δεν έδειξε ευαισθησία και, λίγους μήνες αργότερα, ζήτησε προκλητικά από τους πολίτες την επανεκλογή της. Δύο διαφορετικές σχολές πολιτικής. Αλλά ούτε ο Τόσκας, που έδειξε εμπράκτως πολιτικό ήθος, ούτε η Δούρου που δεν το έκανε, είχαν ποινικές ευθύνες – και για τη δεύτερη κακώς σχηματίσθηκε δικογραφία.

Η περίπτωση του Κώστα Αχ. Καραμανλή είναι διαφορετική: Το «κρατικό έγκλημα» των Τεμπών φέρει την υπογραφή του. Η έρευνα για τις ποινικές ευθύνες του είναι βάσιμη και αναπόφευκτη. Κανέναν δεν θα πείσει ότι δεν επεδίωξε την επανεκλογή που εξασφαλίζει το επώνυμό του στην εκλογικη του περιφέρεια για τη βουλευτική ασυλία.

Τουλάχιστον όχι τη σπουδαία Μαρία Καρυστιανού, που τον έκανε στο ελληνικό και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να μην έχει τρύπα να βάλει την αναισθησία του. Κανέναν από τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν – και κανέναν από τους επιζώντες – που ζητούν Δικαιοσύνη και διαισθάνονται ότι δεν θα τη βρουν, με την προκλητική χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.

«Δεν μπορώ να καταλάβω πώς δεν υπάρχει μια δικλείδα ασφαλείας ώστε δυο τρένα να μην μπαίνουν σε αντίθετη γραμμή», είπε στην Εξεταστική ο διασωθείς φοιτητής, Ανδρέας Αλικανιώτης. Το καταλαβαίνει, όμως, ο θαρραλέος εφέτης Λάρισας, Σωτήρης Μπακαΐμης. Ως ανακριτής της υπόθεσης ζήτησε να συσχετιστεί η υπόθεση με την έρευνα Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που ζητάει ποινική δίωξη 23 προσώπων κόντρα στη διαφαινόμενη κυβερνητική μεθόδευση να τα φορτώσουν όλα σε έναν σταθμάρχη. Όπως σημειώνει, τα αποδεικτικά στοιχεία «θεμελιώνουν» ότι αν η διαβόητη «σύμβαση 717» είχε ολοκληρωθεί κατά τα προβλεπόμενα, «θα αποφευγόταν μετά βεβαιότητας η επέλευση του δυστυχήματος».

Μην τα πολυλογούμε: Ο άνθρωπος που βρισκεται πίσω από αυτή την παράλειψη στο πιο ψηλό επίπεδο είναι πολιτικός εν ενεργεία, γιος, ανεψιός και εξάδελφος πολίτικων Ως υπουργός φέρει τη βαρύτερη από όλες τις ευθύνες.

Δια της ανανέωσης της παρουσίας του στη Βουλή δεν ανέλαβε ουτε καν τις πολιτικές. Και ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής υπήρξε προκλητικός και ολίγιστος: «Ψάξτε τον αληθινό φταίχτη στις διαχρονικές παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου».

Με κυνισμό και αναλγησία προέβαλε ότι δεν γνώριζε τον κίνδυνο. Ενώ είχε ενημερωθεί, ακόμη και με εξώδικο, τώρα πουλάει τρέλα: «Δεν έλεγε ότι ο σιδηρόδρομος δεν ήταν ασφαλής, αλλά ότι υπάρχουν ζητήματα… ασφαλείας».

Δεν τόλμησε να απαντήσει στην κυρία Καρυστιανού που του καταλόγισε κατάμουτρα «αλαζονεία, ανακρίβειες, ψεύδη, επιχειρήματα που πολλοί θα ντρέπονταν να ξεστομίσουν, αναξιοπρέπεια και ανηθικότητα». Όπως δεν τόλμησε να επικοινωνήσει με τις οικογένειες των θυμάτων.

AΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR