Λευκή πετσέτα από τον Μητσοτάκη στις εκλογές κρύβει η περίεργη άφιξη Βέμπερ στην Αθήνα

Του Γ. Λακόπουλου

Χωρίς ανακοινωθέντα προγραμματισμό, αλλά και χωρίς εμφανείς λόγους, ο  πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ βρέθηκε στην Αθήνα για… ιδιωτική επίσκεψη. 

Όχι ακριβώς για τουρισμό. Συναντήθηκε μόνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χωρίς όμως οι άνθρωποι του Πρωθυπουργού -στην επικοινωνία που πετάνε τη σκούφια τους για κάτι τέτοια -να δώσουν ιδιαίτερη δημοσιότητα.

 Όπως δεν δόθηκε και καμία εξήγηση πώς νοείται σε μια συνάντηση με παράγοντα του Ευρωκοινοβουλίου να απουσι΄άζει ο επικεφαλής της Ευρωομάδας της ΝΔ  και πρώην πρόεδρος του κομματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Αντιθέτως ήταν παρών βουλευτής του περιβάλλοντος της Ντόρας Μπακογιάννη,  που φέρεται να είχε ενημέρωση για το περιεχόμενο του δείπνου.

 Το “ιδιωτικόν του πράγματος” μάλλον προβλήθηκε για τον αποκλεισμό του Μεϊμαράκη. Ο καθένας καλεί στο σπίτι του όποιον θελει. 

Στη δημοσιότητα δόθηκε μόνο μια λιτή ανακοίνωση και μια φωτογραφία  με… πέντε  πρόσωπα- σαν να  “κόπηκε κάποιος” από την πλευρά του οικοδεσπότη Επουσιώδες.

Κατά τη σχετική διαρροή οι δυο άνδρες συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα ενεργειακά. Κάποιοι θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι έπαιξε και λίγο η διαγραφή Κύρτσου από τη ευρωμομάδα της  Ευρωδεξιάς. Αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να έλθει στην Αθήνα ο Βέμπερ.

Ωστόσο από συνήθως ενημερωμένες πηγές – στις οποίες προστίθεται και η αποκάλυψη του Βασίλη Σκουρή στο  ieidiseis.gr για  προ μηνών εξομολόγηση υπουργού- εκτιμάται ότι η επίσκεψη είναι ενταγμένη στην επιχείρηση του πρωθυπουργού να πάρει χρίσμα υποψηφίου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Ο Βέμπερ, φίλος του Ορμπάν, και διάδοχος του ακροδεξιού Στράους στην Βαυαρία,  με σκληρές ανθελληνικές θέσεις κατά καιρούς, βρίσκεται από χρόνια κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη ως “φίλος” του.

Το 2019  είχε πάρει και ο ίδιος ρόλο υποψήφιου προέδρου της Κομισιόν, παρότι όλοι ήξεραν ότι δεν θα γίνει, ακόμη και αν αναδειχθεί πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και συνέβη.

 Η Άνγκελα Μέρκελ δεν επρόκειτο να τον προτείνει  για τον πρώτο ρόλο στον Μπερλεμόντ. Ασφαλώς δεν ήταν δυνατόν να επηρεαστεί από την παράσταση που του οργάνωσε στο Ζάππειο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υποψήφιος Πρωθυπουργός τότε. 

Λέγεται ότι η πρώην καγκελάριος δεν συμπάθησε ποτέ των νεότερο Μητσοτάκη, εν αντιθέσει με τη Ντόρα Μπακογιάννη που ήταν υπέρτερο πολιτικό μέγεθος.  Όπως και ο Γιούνκερ άλλωστε.

Με την φημολογούμενη επιδίωξη της υποψηφιότητας για κοινοτικό αξίωμα, ουσιαστικά ο Μητσοτάκης   ρίχνει λευκή πετσέτα ενόψει των προσεχών εκλογών.  

 Αποδεχόμενος ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός την επόμενη, και συνακόλουθα ούτε πρόεδρος της ΝΔ , προσπαθεί να  αποκτήσει ρόλο στην Ευρώπη. 

 Είναι καρμπόν αντίστοιχης προσπάθειας όπου είχε κάνει και ο Κώστας Σημίτης , όταν πλησίαζε το τέλος του στην πρωθυπουργία.

Ο -απερχόμενος – Πρωθυπουργός αναζητά με την “τεχνική Βέμπερ” διέξοδο μετά την προδιαγραφόμενη από πολιτικούς παρατηρητές– σε πείσμα των δημοσκόπων -ήττα του.

Με εφόδια το βιογραφικό του, την πρωθυπουργική θητεία του και ότι είναι επικεφαλής το μεγαλύτερου κόμματος του ΕΛΚ  επιδιώκει το χρίσμα,  πριν καν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τη διαδοχή του καθόλου επιτυχημένου  Βέλγου Σαρλ Μισέλ.

 Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το εγχείρημα συνδράμει και η Ντόρα, ή τουλάχιστον έτσι ερμηνεύεται η  συμμετοχή στο “κλειστό” δείπνο του βουλευτή Σερρών Τάσου Χατζηβασιλείου, που θεωρείται άνθρωπός της.

 Πολιτικοί παρατηρητές εντάσσουν την ίδια επιδίωξη Μητσοτάκη για ρόλο στη Ευρώπη μετά τη ήττα του στην  ελληνική πολιτική σκηνή και την  δραστηριότητα που αναπτύσσει τελευταία στην Ευρώπη με καταθέσεις προτάσεων -που συνήθως δεν έχουν συνέχεια, αλλά και τη θέρμη του στο Ουκρανικό.

Αυτές τις πληροφορίες μένει να επιβεβαιώσουν οι επόμενες κινήσεις του Πρωθυπουργού. Για ορισμένους επιβεβαίωση υπήρξε το ότι την επόμενη της αποκάλυψης του ΑΠ παρενέβη ο έμπιστος του Άκης Σκέρτσος, με πρόθεση να σταματήσει την άκαιρη συζήτηση λέγοντας ότι  “ο Μητσοτάκης θέλει να είναι πρωθυπουργός οκταετίας”.