Λευτέρης Αυγενάκης: Διασυρμός

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Από τους κακούς υπουργούς Γεωργίας του Μητσοτάκη ο χειρότερος είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης. Τον είχε η Ντόρα και τον «πέρασε» στον Κυριάκο.

Στην τελευταία συνέντευξή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε την κουλτούρα των κυβερνώντων: όλα έχουν την τιμή τους. Αν δώσεις κάτι παραπάνω, παίρνεις τον άλλον μαζί σου.

Το δοκίμασε με τους αγρότες και την πάτησε. Τους πρόσφερε «ως 10.000 ευρώ» για να φύγουν από τα μπλόκα και του είπαν: «δεν σφάξανε». Δεν τον πιστεύουν και επιμένουν.

Δεν έδειξε να κατανοεί το μήνυμα απόγνωσης που του στέλνουν. Στον γαλαξία που ζει ο μέσος αγρότης είναι ένας τύπος σαν τον Ντάλτον.

-Εμφανίζεται με την τρακτεριά του στη μέση του θεσσαλικού κάμπου, την ώρα που περνάει η πρωθυπουργική αυτοκινητοπομπή και του δηλώνει πίστη γιατί «γνώριζε και τον πατέρα του».

Ο Πρωθυπουργός είναι μακριά νυχτωμένος από την καθημερινότητα της υπαίθρου και υποκρίνεται όταν λέει στη Βόνιτσα: «Ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα».

Δεν ξέρει. Άλλωστε κι εδώ… εισαγόμενα προβλήματα βλέπει: «Δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα».

Πάλι που δεν τους είπε ότι είναι και αυτός αγρότης, αφού παίρνει 9.000 ευρώ επιδότηση ως… ελαιοπαραγωγός!

Αγνοεί – ή αδιαφορεί – ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι κάνουν την πιο δύσκολη δουλειά και είναι ο πιο κακοπληρωμένοι Έλληνες. Όχι γιατί δεν παράγουν, αλλά γιατί τους λεηλατούν: οι μεσάζοντες, οι έμποροι οι σουπερμαρκετάδες και το κράτος.

Εργάζονται νυχθημερόν, όποιες και αν είναι οι καιρικές συνθήκες, δεν έχουν επαρκή περίθαλψη, καλή εκπαίδευση για τα παιδιά τους και ικανοποιητική σύνταξη. Έχουν μόνο χρέη.

Οι κυβερνήσεις προεκλογικά διαθέτουν «σχέδια για την αγροτιά» – και ο Μητσοτάκης τα περισσότερα. Αλλά για να τους πάρουν την ψήφο, όχι για να αλλάξουν τη ζωή τους.

Τους έχουν αφήσει χωρίς προστασία στη βουλιμία όσων αγοράζουν την παραγωγή τους στο ένα πέμπτο της τιμής που θα τη βρει ο καταναλωτής. Στην κερδοσκοπία της βιομηχανίας αγροτικών εφοδίων και στη βαρβαρότητα των τραπεζών.

Η μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει η ζωή τους χάθηκε, όταν το ΠΑΣΟΚ με τον Σημίτη υπουργό Γεωργίας – αμετακίνητο επί μια τετραετία – οδήγησε σε χρεοκοπία τον πρωτοποριακό νόμο της «Αλλαγής» για τους συνεταιρισμούς.

Αντί να διαχειρίζονται τα προϊόντα, διαχειρίζονταν τις επιδοτήσεις της ΚΑΠ και διολίσθησαν στη διαφθορά.

Από τους κακούς υπουργούς Γεωργίας του Μητσοτάκη ο χειρότερος είναι ο σημερινός. Της οικογένειας: Τον είχε η Ντόρα και τον «πέρασε» στον Κυριάκο. Ένας ακόμη αναλώσιμος στην κυβέρνηση.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης με ύφος τσιφλικά – με το οποίο έσπασε τα μούτρα του στις περιφερειακές εκλογές στη Θεσσαλία – πήγε να πουλήσει «εξουσία» σε «κολίγα» τηλεοπτικό συνομιλητή του: «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τη δουλειά μας, μην κάνετε και υποδείξεις, αρκετά».

Η μαγκιά πληρώνεται με μαγκιά: «Το αρκετά κ. υπουργέ να το πείτε στον οδηγό σας», είναι διασυρμός, όταν το εισπράττει πολιτικός, σε ζωντανή μετάδοση…

ΥΓ. Δεν τιμά τη δημοσιογραφία να προβάλει τον κυβερνητικό παλαιοκομματισμό και όχι το δίκιο των αγροτών…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR