Μάκης Βορίδης: Play maker

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Το φλερτ με το Βελόπουλο γι’ αυτόν έχει στρατηγικό χαρακτήρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη Θεσσαλονίκη, πόσο κοντά βρίσκεται στην συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο και απάντησε καθαρά: «Καθόλου». Το θέμα έκλεισε.

Αμ δε. Σε αυτή την κυβέρνηση δεν αποφασίζει πάντα ο Πρωθυπουργός. Π.χ. για τον ανασχηματισμό, τον τελευταίο λόγο εχει ο… Σαμαράς- που τρεις φορές ως τώρα τον συρρίκνωσε.

Ματαίωσε επίσης και την απόπειρα του Μητσοτάκη να κυρώσει, όπως οφείλει, τα τρία Μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν είναι ο μόνος με «βέτο».

Προ καιρού ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε στο υπουργικό Συμβούλιο τη διάταξη για την υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας που ενισχύει το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων.

Εκεί συνέβη το απίστευτο: ο Αδωνις Γεωργιάδης ανέλαβε τη διεύθυνση της συνεδρίασης και η διάταξη αποσύρθηκε.

Τώρα είναι η σειρά του Μάκη Βορίδη να δείξει ότι το ευρωπαϊκό κύμα ενίσχυσης της Ακροδεξιάς, κατεβαίνει στο νότο της Βαλκανικής.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση Μητσοτάκη ότι αποκλείεται η συνεργασία με τον Βελοπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακριβώς το αντίθετο: «εγώ δεν αποκλείω κανένα».

Στον ΛΑΟΣ ο Βορίδης δρούσε ως δελφίνος του Γ. Καρατζαφέρη, που τον αποκαλούσε «ο σολίστας μου».

Ηταν όμως ο οιονεί επικεφαλής της ομάδας που τον πούλησε για τη ΝΔ: ο ίδιος, ο Αδωνις ο Πλεύρης, και ο Βελόπουλος – που τελικά αποφάσισε να κάνει σόλο καριέρα.

Με αυτόν το αέρα ο Βορίδης άρχισε να πλασάρεται και ως δελφίνος του Σαμαρά. Μέχρι να πάρει την αντιπροεδρία στο κόμμα, επί Μητσοτάκη, ο Γεωργιάδης και να τον υπερσκελίσει.

Αλλά ο πρώην εκλεκτός του δικτάτορα Παπαδόπουλου δεν εγκατέλειψε ποτέ την ιδέα ότι θα μπορούσε να περάσει στα χέρια του αυτό το κόμμα.

Η κατάσταση αδυναμίας στην οποία θα βρεθεί μετά τις εκλογές το Μητσοτακέικο, του δίνει την ευκαιρία να ενισχύσει το ζωτικό χώρο του, με την προσάρτηση Βελόπουλου.

Προφανώς το ίδιο επιδιώκει και ο Αδωνις που επισκέφθηκε τον «φίλο του για 30 χρόνια».

Αλλά ο Βορίδης υπήρξε σαφέστερος: δεν του κάνει «κονσομασιόν», αλλά πολιτική πρόταση.

Αυτό που κάποτε ήταν η ΝΔ – και δεν είναι, με τα πρωτοπαλίκαρα του ΛΑΟΣ στην καρδιά του υπουργικού Συμβουλίου- περιορίζεται και άλλο αν η κυβερνητική προοπτική της συναρτηθεί με τον Βελόπουλο.

Ο Μητσοτάκης κρατάει αυτή τη συνεργασία, ως μετεκλογικό χαρτί του.

Αλλά ο υπουργός Εσωτερικών δεν προτίθεται να του παραχωρήσει τη διαχείριση μιας σύμπραξης που θεωρεί ότι του πάει γάντι, για να αναθερμάνει της ηγετικές φιλοδοξίες του.

Ειδικά αν στην επόμενη Κοινοβουλευτικό Ομάδα της ΝΔ δεν μετέχει ο Καραμανλής, ο Βορίδης φιλοδοξεί να ξαναγίνει σολίστας.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR