Υπερεντατικό φροντιστήριο θλίψης

Toυ Ιωάννη Δαμίγου

Καθώς πλησιάζει η εξεταστική περίοδος ανέχειας Οκτωβρίου – Νοεμβρίου για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, με πολλούς να κόβονται από κυβερνητικά όρια … πείνας, η τηλεόραση ξεκίνησε το εκπαιδευτικό υπερεντατικό φροντιστήριο θλίψης. Τα πολύχρωμα συνολάκια των παρουσιαστριών των δελτίων διαρκούς κηδείας κάποιας αλλοδαπής γραίας, αντικατέστησαν τα μαύρα της θλίψης!

Συγκίνηση στο πρώτο επεισόδιο, κλάμα στο δεύτερο, οδυρμός στο τρίτο, απόγνωση στο τέταρτο, ουρές χιλιομέτρων αυλικών, ιπποκόμων υπηκόων, υπηρετών, πολιτικών με αθλητικά παπούτσια, μελανοδοχείων και ελλατωματικών εκνευριστικών κονδυλοφόρων, σε μια καθημερινή ενημέρωση πόνου και χαμού δικού σου ανθρώπου θαρρείς. Και αυτές εκεί, ντυμένες στα μαύρα να σε αναγκάζουν να ψάχνεσαι, ποιος διάολο δικός μας, μας άφησε χρόνους!

Τελικά ήταν μια βασίλισσα του ερέβους, από τον άρχοντα των δαχτυλιδιών, της πάλαι ποτέ Βρετανικής Αυτοκρατορίας! Που παρέμεινε, στο τελευταίο επεισόδιο Games of thrones , στην κρύπτη (!) πριν ταφεί δίπλα στον άταφο (!) εδώ και καιρό υπομονετικό σύζυγό της! Τι μεσαιωνικά έθιμα κι αυτά! Θλίψη, τρόμος, φρίκη, σε απ’ ευθείας μετάδοση κατάλληλη για ανηλίκους! Ένα καλό και χρήσιμο πρακτικά φροντιστήριο θλίψης, για τον μεσαιωνικό χειμώνα που πλησιάζει, το δικό μας Greek hanger games με τους περισσότερους εθελοντές κομπάρσους ever!

Σε μια εθνική υπερπαραγωγή, προσφορά της θεατρικής κυβερνητικής εταιρείας αναθέσεων “ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ και ΣΙΑ ΟΕ”. Κατάλληλη επίσης και αυτή για ανήλικους, μια και το πρώτο επεισόδιο ξεκινά με περικοπή θέρμανσης και ηλεκτρικού στα … σχολεία! Ως άρμοζε πάντα η θυσία της παιδείας κατ’ αρχήν. Με επέκταση στο δημόσιο και στα νοικοκυριά, κατά τις ώρες … αιχμής, σαν την κυκλοφορία κάτι. Η αγωνία κορυφώνεται στα επόμενα επεισόδια, καθώς η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά.

Η παραγωγή υπόσχεται και νέα σαιζόν, αν απομείνει ικανός αριθμός κομπάρσων, αν και εμφάνιση κομπάρσου ήδη αποπειράθηκε εν ενεργεία υπουργός της ως άνω εταιρείας, με ανοιχτό συμβόλαιο συνεργασίας. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή, άλλωστε σαν ερασιτέχνες ηθοποιοί ανέλαβαν υπουργοί αρκετοί από δαύτους, κάποιοι υπήρξαν και μυλωνάδες μάλιστα! Αλλά ας παραμείνουμε στην θλίψη μας. Ακολουθούν θλιμμένα τριήμερα, θλιμμένα  εννιάμερα, θλιμμένα σαράντα, θλιμμένος χειμώνας κλπ. Το κοντέρ των απωλειών θα συνεχιστεί από το νούμερο των τριάντα τριών χιλιάδων, μέχρι στιγμής. Από την επιβαλλόμενη θλίψη για την γραία, λησμονήσαμε τους δικούς μας νεκρούς!

Με την σωστή προπόνηση στην συνήθεια και τα εντατικά φροντιστήρια θλίψης, με τις μαυροφορούσες τεθλιμμένες παρουσιάστριες, σαφώς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες και τραγικές στιγμές, που έρχονται. Από την ετσιθελική θλίψη του τώρα, στην άμεση και ειλικρινή που θα προκύψει από την πραγματική και εφιαλτική, αυτήν των περικοπών.Των περικοπών που αγνοούμε περιέργως ανησυχητικά, σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, που θα μοιάζει σαν άλλη και θα θυμίζει λησμονημένες περιγραφές παππούδων και γιαγιάδων, που έζησαν τα ανείπωτα. Τα πάνω κάτω, σε ένα ακόμη τίναγμα της ζωής, της ζωής που χάσαμε τον έλεγχο και η αιώρηση στο κενό της, οδυνηρή αίσθηση.