Μήπως ζούνε σε άλλο κόμμα; Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επαναφέρει τη ΝΔ στο δρόμο της, τεμαχίζοντας Σαμαρά και Νεομητσοτακισμό -και το απολαμβάνει

Του Γ. Λακόπουλου

Για τους πολιτικούς παρατηρητές ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι η ευκαιρία που είχε η ΝΔ να σώσει την πολιτική και ιδεολογική αξιοπρέπεια που έχασε επί Σαμαρά και την άφησε να περάσει.

Ίσως το επέτρεψε και ο ίδιος. Το φθινόπωρο του 2015 ανέχθηκε τη δολιοφθορά που διέκοψε την ψηφοφορία στην οποία θα κέρδιζε από τον πρώτο γύρο στις εσωκομματικές αρχαιρεσίες. Και τον Ιανουάριο του 2016 ανέχθηκε την μεγαλύτερη μιντιακή προβοκάτσια που αντιμετώπισε ποτέ ως κόμμα, με τις κατασκευές για “παράγκες του Τσίπρα” και τα συναφή που οδήγησαν στην εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Μεϊμαράκης δεν μίλησε, ούτε κατήγγειλε, όπως του έδινε το δικαίωμα η στέρεη κομματική διαδρομή του. Ίσως τον έσφαζε μέσα του η ιδέα ότι το κόμμα του έφτασε να έχει διεκδικητή της ηγεσίας -δίπλα του- κι  αντίπαλο έναν πρώην βουλευτή του Καρατζαφέρη, τον οποίο είχε βάλει στη θέση του όταν έπρεπε.

Αποσύρθηκε στη σιωπή του και απλώς μια- δυο φορές, που το σύστημα Μητσοτάκη πήγε να μεθοδεύσει τον εξοβελισμό του, πέταξε δυο κουβέντες και τους κόπηκαν τα ήπατα. Τα είπε και μια- δυο φορές κατ’ ιδίαν με τον Μητσοτάκη- άγνωστο τι διημείφθη.

Στο τέλος του προτάθηκε να μπει επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο. Ίσως γιατί κάποιοι σκεφτήκανε ότι με την υπερορία του τον ξεφορτώνονται. Μεγαλύτερο λάθος δεν θα μπορούσαν να κάνουν.Ο Μεϊμαράκης δεν είναι από εκείνους που θα άφηναν τη ΝΔ, την ιστορία και τη ιδεολογία της έρμαιο στα χέρια του Άδωνι και του Βορίδη.

Η υποψηφιότητα για την ευρωβουλή είναι η αφορμή για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και σε όποιον δεν αρέσει να το πει στον ίδιο. Σε λιγότερο από ένα μήνα από τότε που ορίσθηκε επικεφαλής Ευρωψηφοδέλτιο είναι σαν να ήλθε καινούργιος σερίφης στην πόλη. Και τα σκυλιά δεμένα. Ουδείς από το Μητσοτακέικο ή τους ακραίους που κατονομάζει με τη δέουσα περιφρόνηση, δεν διανοείται να τον κοντράρει. Είναι σαρξ εκ της σαρκός του κόμματος- παλιότερος όχι μόνο από τους πρώην του ΛΑΟΣ, αλλά και από την οικογένεια Μητσοτάκη.

Με τις παρεμβάσεις του δείχνει το δρόμο για επιστροφή της ΝΔ στο βάθρο της. Το κόμμα που θέλει να διαμορφώσει ο Κυριάκος – με το μάνουαλ Σαμαρά-δεν είναι το δικό του. Και αυτός είναι το κόμμα. Ο άλλος, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του και “πούλησε το δάκρυ το εθνάρχη”, τι είναι;

Με τον Μητσοτάκη είναι -πάντα ήταν σαν δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Με την Ντόρα συνεργάσθηκε- με κορυφή του τριγώνου τον Καραμανλή- και συμπορεύονται πάντα. Με τον Κυριάκο και τους φίλιους του δεν έχει να πει τίποτε. Μόνο που ο ίδιος απολαμβάνει ενώ οι άλλοι δεν ξέρουν από πού θα τους έλθει.

Μόλις πρόσφατα αγνόησε την εκ του πονηρού δημόσια προτροπή Μητσοτάκη να παραιτηθεί από βουλευτής επειδή είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Δεν συμπίπτουν σε τίποτε. Ιδού ένας πρώτος απολογισμός:

Αρχίζοντας από κρίσιμο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Μεϊμαράκης δεν άφησε περιθώρια για μητσοτακικούς αταβισμούς και μαγειρέματα: «Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας πολύ επιτυχημένος πρόεδρος ο οποίος θα μπορεί να έχει μία ακόμη θητεία. Δεν έχω κρύψει την άποψή μου γι’ αυτό.» Και συμπληρώνει: “Ο Ολάντ είχε πει ότι ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής στην Ελλάδα το 2015 ήταν ο Παυλόπουλος. Το έχει πει και ο Γιούνκερ”..

Εκεί που έσφαξε με το γάντι τους προπαγανδιστές τη ΝΔ ήταν στις δήθεν “κωλοτούμπες” του Τσίπρα με το Δημοψήφισμα: “Δεν συμφωνώ ότι ήταν κωλοτούμπα- ο Τσίπρας πήρε μια απόφαση ουσίας“. Και για όσους τον επικρίνουν για τη στάση του τον Αύγουστο του 2015 με την υπερψήφιση του Μνημονίου:

“Η ΝΔ συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της χώρας στην ευρωζώνη και στην αποτροπή μιας άτακτης αποχώρησης. Πάλι το ίδιο θα έκανα αν ξαναβρισκόμασταν σε μια τέτοια συνθήκη”.

Για τα παντρολογήματα της ΝΔ με τους βουλευτές του ΛΑΟΣ επί Σαμαρά και την εξέλιξή τους, δεν πήρε απλώς θέση, αλλά έριξε σφαλιάρες, λέγοντας ότι ίδιος δεν θα έδινε «υψηλές επιτελικές θέσεις», σε πρόσωπα με ακροδεξιές απόψεις.Η ακροδεξιά δεν μπορεί να είναι μέσα στη ΝΔ ..Καμία ακραία και λαϊκίστικη άποψη δεν μπορεί να εκφραστεί από τη Νέα Δημοκρατία».

Ειδικά για τον Άδωνι Γεωργιάδη, επεσήμανε πως, ο ίδιος δεν θα τον έκανε αντιπρόεδρο και όταν ήταν υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, δεν του απαντούσε ούτε στο τηλέφωνο. Υπονοώντας ότι δεν θα καταδεχόταν ποτέ να έχει την υποστήριξή του.

Ο Μεϊμαράκης δίνει καθαρά το στίγμα του -που είναι στίγμα διαφοροποίησης: “Εκφράζω τη δική μου πρόταση και πολιτική στο εσωτερικό της ΝΔ, δεν μετέχω στην ηγετική ομάδα. . Είμαι ένας διαφορετικός πόλος, ως προς τα πρόσωπα που αναφέρατε (σ.σ. Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης).

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ τάσσεται διαχρονικά υπέρ της συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων, εν αντιθέσει με την διχαστική συμπεριφορά Σαμαρά που υιοθέτησε ο Μητσοτάκης αποφεύγοντας κάθε επαφή με τον Πρωθυπουργό: “Το εθνικά θέματα πρέπει να μείνουν εκτός προεκλογικής αντιπαράθεσης. Πρώτο στάδιο είναι η συνεννόηση, η συναίνεση έρχεται μετά, αν έρθει. Συνεννόηση όμως δεν σημαίνει πλαδαρή εκλογική μάχη . Η κοινωνική πλειοψηφία θα ήθελε συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα. Όταν συνεννοούμαστε έχουμε επιτυχίες».

Σε ό,τι αφορά τη συγκυρία ρίχνει κανονικό χαστούκι: “ Για τα θέματα διαφθοράς δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση, πρέπει να τα προχωρούμε” είπε. Δεν διστάζει μάλιστα να παίζει με τα νεύρα του Μητσοτακέικου σχολιάζοντας θετικά την υποψηφιότητα του Πρωθυπουργού για το Νόμπελ Ειρήνης: “Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η πρόταση για το Νόμπελ μπορεί να υποστηριχθεί από πολλές πολιτικές δυνάμεις και αυτό συμβαίνει”.

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να δηλώσει ότι δεν απορρίπτει τη συμφωνία και τη συμμετοχή της ΝΔ στα εθνικιστικά συλλαλητήρια. Αλλά αδειάζει τον Κυριάκο: ” Το ΕΛΚ ήταν απέναντι στη ΝΔ στο Βουκουρέστι.”

Η πιο πρόσφατη παρέμβαση Μεϊμαράκη είναι ευθεία βολή στο δόξα πατρί του Μητσοτάκη καθώς κονιορτοποιεί την επιλογή του να ζητάει πρόωρες κάλπες από την ώρα της εκλογής του. Ο Μεϊμαράκης – μιλώντας μάλιστα ανοιχτά για τον Κωνσταντίνο Μίχαλο , τον οποίο ο Μητσοτάκης… διέγραψε επειδή εξέφρασε την ανακούφιση των επαγγελματιών για το τέλος του Μνημονίου- όπως είπε σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ.

Δεν είναι ανάγκη να γίνονται εκλογές όποτε μας αρέσει. Η πολιτική σταθερότητα είναι αυτή που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Ορθώς εκφράσατε, κύριε πρόεδρε του ΕΒΕΑ, την αντίθεσή σας για πρόωρες εκλογές, έστω και αν η αντιπολίτευση τις ήθελε”. Ο Μητσοτάκης  τις ήθελε.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είναι ντόμπρος Νεοδημοκράτης, μαχόμενος πολιτικός του ορθού λόγου και της πολιτικής ευθύνης και προσπαθεί να επαναφέρει το κόμμα του στον ιδρυτικό του δρόμο: τον Καραμανλισμό. Για την ακρίβεια μόλις τώρα άρχισε…