Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη: Δίκες

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Όποιος θέλει να προστατεύσει την οικογένεια του από την κρεατομηχανή της δημοσιότητας, δεν την κρεμάει ο ίδιος στα μανταλάκια.

Το πρώτο που ακούει κανείς πανταχόθεν για την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είναι ότι, πρόκειται για πανέξυπνη γυναίκα και ικανότατη επιχειρηματία.

Πρόσωπο, δηλαδή, που είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, χωρίς να της είναι αναγκαία η συνδρομή του – πολιτικού – συζύγου της. Ακόμη και σε δίκες.

Το δεύτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι βασικές αναφορές για την ίδια στο δημόσιο χώρο, προέρχονται από τον… σύζυγό της. Από τις ευχές με ανάρτηση στο διαδίκτυο – «Χρόνια πολλά Μαρεβάκι, είμαι τυχερός που σε έχω δίπλα μου» – μέχρι τις δημόσιες ευχαριστίες του, για τη συμμετοχή της σε εν δυνάμει… κυβερνητικές δραστηριότητες.

Ακόμη και η παρέμβαση της στην αλλαγή… επίπλωσης του μεγάρου Μαξίμου προβλήθηκε αυτοβούλως από τον Πρωθυπουργό, ως – δωρεάν – αξιέπαινη δραστηριότητα, δηλώνοντας άγνοια για τις λεπτομέρειες. Σίγουρα πάντως το Δημόσιο στο οποίο ανήκει ο χώρος, δεν την προσέλαβε ως διακοσμήτρια.

Για μια περίοδο το φιλομητσοτακικό μιντιακό σύστημα πρόβαλε τη σύζυγό του ως ‘πρώτη κυρία της χώρας’. Αν ο… Τράμπ δεν είχε ρωτήσει, σε ζωντανή μετάδοση, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «Έχετε ρόλο ‘πρώτης κυρίας’ στην Ελλάδα;» για να του απαντήσει αρνητικά, κάποια ΜΜΕ θα είχαν διαπιστεύει ειδικό συντάκτη.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος πολιτικός θέλει να μην βεβηλώνεται ο ιδιωτικός βίος του από τα ΜΜΕ, δεν σπεύδει να τον εξιστορήσει σε μεσημεριανάδικα.

Και οι σύζυγοι των προκατόχων του είχαν γιορτές και γενέθλια, αλλά δεν υπήρχε πρωθυπουργική ενημέρωση επ’ αυτών. Ενδεχομένως υπήρχαν και ενδοοικογενειακές κρίσεις. Αλλά τα εν οίκω δεν εκτέθηκαν οικειοθελώς εν δήμω.

Οι Πρωθυπουργοί οφείλουν να ενημερώνουν για την περιουσία τους και για την υγεία τους. Όχι για τις σπουδές των παιδιών τους και τα οικογενειακά τους.

Επικοινωνιακά αυτό που κάνει – μόνο – ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι εμφανώς αμερικανικό. Αλλά στην Ελλάδα όποιος θέλει να προστατεύσει την οικογένεια του από την κρεατομηχανή της δημοσιότητας, δεν την κρεμάει ο ίδιος στα μανταλάκια.

Το τρίτο στοιχείο στη συζήτηση για την κυρία Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη είναι ότι δεν απασχόλησε τα ΜΜΕ αποκλειστικά ως πρωθυπουργική σύζυγος. Αλλά και για προσωπικά της επιχειρηματικά και περιουσιακά ζητήματα. Επί των οποίων είναι θεμιτός και εύλογος ο δημόσιος έλεγχος, ως συζύγου του Καίσαρα.

Ασφαλώς είναι κατανοητή η άσκηση δικαιώματος από την πλευρά της, να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη οσάκις θεωρεί ότι θίγεται, με οποιονδήποτε τρόπο.

Αλλά είναι δυσεξήγητο πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαχωρίζει – εντός του και δημοσίως – τους ρόλους του συζύγου και του Πρωθυπουργού, όπως δήλωσε και θα την υπερασπιστεί ως μάρτυρας στο Δικαστήριο, αποκλειστικά με τον πρώτο ρόλο. Θα θεωρηθεί ευλόγως ως προκατειλημμένη μαρτυρία.

Είναι καλός σύζυγος όταν της αποδίδει ότι είναι «ένας βαθιά καλός και ηθικός άνθρωπος, με τελείως αυτόνομη επαγγελματική διαδρομή που τσαλαπατήθηκε και έγινε πρωτοσέλιδα».

Έτσι όμως είναι καλός μάρτυρας σε δίκες; Ή απλώς ανακυκλώνει όσα θέλει να αποφύγει – έχοντας ως αντίδικο μια βουλευτίνα των αντιπάλων του;

Γιατί αποκλείει ότι η σύζυγός του μπορεί να ελέγχεται από ΜΜΕ και την αντιπολίτευση για λόγους δημοσίου συμφέροντος; Θεωρεί ότι «η Μαρέβα έχει στοχοποιηθεί βάναυσα για έναν και μόνο λόγο: είναι γυναίκα μου και έτσι θεωρούσαν κάποιοι ότι θα μου έκαναν ζημιά». Γιατί ζημιά;

Τέλος, προς τι η δήλωση «από την ημέρα της εκλογής μου ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας η οικογενειακή μας συνοχή δοκιμάστηκε και πολλές φορές αναρωτηθήκαμε και με τα παιδιά μας αν αξίζει να πληρώνει κανείς αυτό το οικογενειακό τίμημα για να ασχολείται με τα κοινά»;

Είναι σαν να εμφανίζεται κάποιος ως καπετάνιος που τον πειράζει η θάλασσα.

Ουδείς τον οδήγησε βιαίως στην πολιτική…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR