Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη: Υπεράσπιση

Toυ Γ. Λακόπουλου

Μπορεί κάποιοι να την αδικούν ή να την αντιμετωπίζουν με κακοπιστία. Αλλά όσοι την ελέγχουν τη σέβονται ως πρόσωπο και ως γυναίκα.

Ο σύζυγός της είπε πρόσφατα -στην Καθημερινή- ότι είναι «δυναμική γυναίκα με δημόσια παρουσία και δεν θα την ήθελα αλλιώς».

Κανείς δεν έχει λόγο να διαφωνήσει.

Το επαγγελματικό παρελθόν της κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι– Μητσοτάκη στα χρηματοοικονομικά, η επιχειρηματική της κινητικότητα, και η κυριαρχική προσωπικότητά της -όπως λένε όσοι γνωρίζουν- είναι στοιχεία που της επιτρέπουν να υπερασπίζεται τον εαυτό της και τις υποθέσεις της.

Ωστόσο το αποφεύγει.

Δεν είναι από επιλογή μη εμπλοκής στην πολιτική. Εμμέσως εμπλέκεται, κατά παραεμπλέκεται.

Εκτός από δυο συνεντεύξεις της στη διάρκεια της πανδημίας -σε ξένα ΜΜΕ- δεν λείπουν οι φήμες για παρεμβάσεις στην τρέχουσα διακυβέρνηση.

«Ποιος κυβερνάει ;», ρωτήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου, για τη Δήμητρα Λιάνη.

«Σε ένα σπίτι συζητούνται όλα, αλλά εγώ κυβερνάω», απάντησε.

Δεν ξέρουμε αν προσυπογράφει τη διατύπωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάντως είναι ο τέταρτος κατά σειρά Πρωθυπουργός που πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τη σύζυγό του- μετά τον Γεώργιο Ράλλη, τον πατέρα του, και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Στα ΜΜΕ , ένα- φιλοκυβερνητικό- σύστημα αποκαλεί τη Μαρέβα «πρώτη κυρία» – παρά τη διευκρίνιση του ιδίου ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ο τίτλος.

Της απονέμεται χωρίς τη θέλησή της; Χλωμό.

Πέραν όσων της επιβάλει το Πρωτόκολλο, την είδαμε σε καταστάσεις, στις οποίες ασφαλώς δεν σύρθηκε σιδηροδέσμια.

Πρώτο τραπέζι πίστα στη Γ. Σ. του ΟΗΕ, επαφές με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, επισκέψεις σε υπουργούς, εμπλοκή κρατικής υποστήριξης ενός αλλοδαπού οίκου μόδας, εμφανίσεις σε κομματικές εκδηλώσεις…

Εισέβαλε στο μέγαρο Μάξιμου και του άλλαξε τα φώτα- και τα έπιπλα- προσαρμόζοντας την διακόσμηση των χώρων στην αισθητική της.

Κακώς ή κακώς, ήλθε στη δημοσιότητα ως εμπλεκόμενη σε ερευνητέες επιχειρηματικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Κατά τον πρόσφατο ισχυρισμό της… ΝΔ ,το περίφημο σπίτι του Βολτέρου στο Παρίσι και η σχέση της με εξωχώριες εταιρίες, ερευνήθηκαν και ουδέν μεμπτό βρέθηκε.

Δεν συμφωνούν όλοι. Αλλά αφού δεν φοβάται κάτι, γιατί δεν το λέει η ίδια. Ή έστω: δικηγόρο δεν έχει να μιλήσει;

Ως Ιππότης ο Κυριάκος την προστατεύει –«χτυπήστε εμένα»- και καταγγέλλει «χυδαίες επιθέσεις» εναντίον της.

Ουδείς διακρίνει «χυδαιότητα» ή παραβίαση ιδιωτικότητας απέναντι στην κυρία.

Ο μόνος που ασχολήθηκε δημοσίως με τα προσωπικά της είναι ο … σύζυγός της: στο μεσημεριανάδικο της -οικείας του -Τατιάνας.

Οι άλλοι απλώς την ελέγχουν. Αλλά αυτό είναι θεμελιώδες στοιχείο της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας , από την εποχή που… δεν υπήρχε. Επί Καίσαρα.

Μπορεί κάποιοι να την αδικούν ή να την αντιμετωπίζουν με κακοπιστία. Αλλά όσοι την ελέγχουν τη σέβονται ως πρόσωπο και ως γυναίκα.

Επειδή δεν είναι βουβό πρόσωπο, θα ήταν ωφέλιμο για τον δημόσιο βίο, να αναλάβει προσωπικά η ίδια την υπεράσπιση του εαυτού της και των συμφερόντων της.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR