Μαρία Καρακλιούμη: Οι πρόωρες εκλογές, αντί για λύσεις, φέρνουν λιγότερη Δημοκρατία

Γράφει η Μαρία Καρακλιούμη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Οι πρόωρες εκλογές είναι θεσμική εκτροπή, ακριβώς γιατί δεν είναι πια η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Έχουν πολλάκις εργαλειοποιηθεί από τους πρωθυπουργούς στα ύστερα χρόνια της Μεταπολίτευσης, κυρίως όταν οι πρωθυπουργοί δεν είχαν την πολιτική επάρκεια να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, ή την πολιτική ωριμότητα και τα δημοκρατικά αντανακλαστικά, να αποδεχθούν τις συνέπειες των επιλογών τους και να εξαντλήσουν την τετραετία.

Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν λύση αν προσέφευγε σε αυτές κάποιος πρωθυπουργός προκειμένου να βγάλει τη χώρα από μια στενωπό ή να αντιμετωπίσει μία κρίσιμη κατάσταση, στο χρόνο που υπολείπεται για τη λήξη της τετραετίας και όχι για να πετύχει την ανανέωσή της.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές και πολύ περισσότεροι για εκλογές στο τέλος της τετραετίας», αν τελικά διεξαχθούν πρόωρα θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κατά κανόνα όταν οι πρόωρες εκλογές, διεξάγονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός σημαντικού εθνικού θέματος (λ.χ. σχέσεις με γειτονικές χώρες ή μεγάλες φυσικές καταστροφές), ευνοούν την απερχόμενη κυβέρνηση, η οποία προφασιζόμενη πολιτική κρίση εγείρει το φόβο και εκείνα τα αντανακλαστικά των πολιτών, που τους κάνουν να μην επιδιώκουν πολιτική αλλαγή, αλλά σταθερότητα.

Οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα γίνουν με απλή αναλογική, η οποία αναμένεται να προκαλέσει φυγόκεντρες τάσεις στα μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ). Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να αναδείξει σε πολιτικούς παίχτες και οιονεί κυβερνητικούς εταίρους κάποιο από τα μικρότερα κόμματα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να έχει σαφές προβάδισμα για αυτή τη θέση και τα κόμματα στις από τα δεξιά παρυφές της ΝΔ, να διεκδικούν ρυθμιστικό ρόλο στο χώρο της δεξιάς μεσοτοιχίας.

Με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το αφήγημα της αναγκαίας για την οικονομία και την κοινωνία πολιτικής σταθερότητας, θα καταρρεύσει και η ρητορική του ανολοκλήρωτου κυβερνητικού προγράμματος θα είναι κενό γράμμα. Οι πολίτες θα χάσουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική και η συνέπεια του πολιτικού λόγου θα γίνει ανάμνηση.

Δεν ξέρω τι θα φέρει η πολιτική πραγματικότητα αλλά, αν Δημοκρατία είναι η μεγαλύτερη ιδέα του κόσμου, αν είναι ό,τι μας ενώνει και καθιστά αυτή τη χώρα ένα μεγάλο έθνος, καλό θα ήταν να μην την πληγώνουμε με τακτικισμούς. Αυτό που κατάφεραν τα τελευταία χρόνια οι πρόωρες εκλογές ήταν αντί για λύσεις, να φέρουν λιγότερη Δημοκρατία!

Μαρία Καρακλιούμη
Πολιτική Αναλύτρια RASS