Μαργαρίτης Σχοινάς: Αναλώσιμα

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Ίλβα Γιόχανσον στην Αθήνα, στον Μαργαρίτη Σχοινά έδωσαν έναν απλό «χαιρετισμό», δείχνοντας ότι βρίσκεται πλέον στο περιθώριο.

Το καθεστώς Μητσοτάκη δεν θέλει στην Ελλάδα τους μετανάστες. Θέλει όμως τα χέρια τους. Αλλά μέχρι στιγμής πατέντα να έρχονται τα χέρια, χωρίς τους μετανάστες, δεν βρέθηκε.

Όπως δεν βρέθηκε τρόπος ακινητοποίησης για όσους δεν μπορούν να ζήσουν στον ρημαγμένο τόπο τους και ξεκινούν καραβάνια για την Ευρώπη – που ευθύνεται για το ρημαδιό στις χώρες τους.

Για τους μετακινούμενους προς την Ελλάδα, το χειρότερο είναι να πέσουν σε προεκλογική περίοδο με κυβέρνηση της – σημερινής – ΝΔ. Το ξέρουν οι εκατοντάδες ψυχές, όσων βρίσκονται από την περασμένη άνοιξη στον υγρό τάφο τους, στα ανοιχτά της Πύλου.

Απόβαση εφτακοσίων ανθρώπων σε κάποια ακτή της Πελοποννήσου δεν βόλευε τον Μητσοτάκη που διεκδικούσε την επανεκλογή του.

Κάποιοι από το ημέτερο Λιμενικό – στις πλάτες του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Σαρμά – τους ρυμούλκησαν με το σάπιο καράβι τους στον βυθό της θάλασσας.

Τα υπόλοιπα τα ψάχνουν η ελληνική και η Ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, το Ευρωκοινοβούλιο, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, ο ΟΗΕ.

Η Κομισιόν δια της επίτροπου Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον, ζήτησε ανεξάρτητη έρευνα – χωρίς να κρύβει ότι δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές αρχές.

Σε πλήρη αντίθεση με τον – μη εκτελεστικό – αντιπρόεδρο Μαργαρίτη Σχοινά, τον οποίο η – έστω νεφελώδης – αρμοδιότητα για τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» ουδόλως ευαισθητοποίησε.

Άλλωστε ήδη είχε την Αθήνα ως οιονεί έδρα του και συμπεριφερόταν ως κυβερνητικός αξιωματούχος, παραβλέποντας ότι οι Επίτροποι εκπροσωπούν την Κομισιόν και όχι τη χώρα τους.

Η σουηδική αξιοπρέπειά της Γιόχανσον του έκοψε τον βήχα όταν πήγε να την καπελώσει ως αρμόδιος αντιπρόεδρος.

Παραμύθια. Το χαρτοφυλάκιο ανήκει στη Γιόχανσον και δεν είχε όρεξη να το μοιραστεί με έναν πρώην υπάλληλο της Κομισιόν.

Δεν μπορούσε να τον εμποδίσει να σουλατσάρει στην Ελλάδα ως διαχειριστής της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρώπης, αλλά μπορούσε να του απαγορεύσει να φωτογραφίζεται δίπλα της.

Μετά ήλθε το Κατάρ και η Κομισιόν απέσυρε διακριτικά τον Σχοινά από το προσκήνιο, όπως και ο ίδιος απέσυρε τον εαυτό του από την εβδομαδιαία εμφάνιση του, δίκην… μέλλοντος Πρωθυπουργού στη χώρα της Εύας Καϊλή.

Στην πρόσφατη επίσκεψη της Γιόχανσον στην Αθήνα – για μια εκδήλωση με θέμα το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που οργάνωσε ο Καιρίδης, στον Σχοινά έδωσαν έναν απλό «χαιρετισμό» – δείχνοντας ότι βρίσκεται πλέον στο περιθώριο, με έναν απλό «χαιρετισμό».

Τρύπωσε απλώς σε μια φωτογραφία, με την τυπική παρουσία του δίπλα στη Σουηδέζα, όταν επισκέφθηκε τον Μητσοτάκη.

Η κυβερνητική, αλλά και η… κοινοτική (!) ενημέρωση τον αγνόησαν στις ενημερώσεις που έκαναν, ο Πρωθυπουργός δεν τον ανέφερε ονομαστικά και έτσι επικυρώθηκε ότι είναι «τελειωμένος».

Ποτέ ως τώρα μέλος του Κολλεγίου δεν αντιμετωπίσθηκε στη χώρα του ως παρίας, μπαίνοντας πρόωρα στη λίστα με τα αναλώσιμα.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR