Μαριέττα Γιαννάκου: Βότσαλο

Toυ Γ. Λακόπουλου

Η Γιαννάκου έριξε ένα βότσαλο στα λιμνάζοντα νερά του «συστήματος Μητσοτάκη». Μένει να δούμε τι θα βγάλουν οι κύκλοι αναταραχής που προκάλεσε.

Πολλά κόμματα θα ήθελαν να έχουν στις γραμμές τους πολιτικούς σαν τη Μαριέττα Γιαννάκου. Ή μήπως πάλι όχι;

Θα άντεχαν πχ να «καρφώνει» στη Βουλή το νομοσχέδιο που ορίζει τη συνεπιμέλεια για τα παιδιά χωρισμένων γονέων επειδή συνδέεται με φουσκωμένα πορτοφόλια που βρίσκονται πίσω από τις ρυθμίσεις του;

Ως βουλευτής της πλειοψηφίας κατήγγειλε ότι «είδαμε απίθανες οργανώσεις και τρομερές διαφημίσεις υπέρ του νομοσχεδίου που σημαίνει χρήμα πολύ…».

Η Γιαννάκου δεν είναι τυχαίο πρόσωπο -και αν δεν είναι υπουργός οφείλεται στις ιδιαιτερότητες σχηματισμού αυτής της κυβέρνησης.

Το ειδικό βάρος της υπερβαίνει το κόμμα της. Ειδικά από τότε που, ως υπουργός Παιδείας , αρνήθηκε να αποσύρει το βιβλίο Ιστορίας και ρισκάρισε την έδρα της στην Α΄ Αθήνας.

Την έχασε- διακηρύσσοντας με παρρησία ότι «τα επιστημονικά θέματα δεν κρίνονται με αντιεπιστημονικές διαδικασίες».

Ότι σήμερα υπαινίσσεται οικονομικό τζόγο γύρω από κοινωνικές ρυθμίσεις είναι σοβαρό – και αν μη τι άλλο πρωτοφανές.

Στριμώχνει τον ιατρό Κώστα Τσιάρα που ως υπουργός δεν μπόρεσε -απέναντι στη Γιαννάκου και άλλες κυρίες της ΝΔ- να υπερασπιστεί ένα νομοσχέδιο, που εμφανώς δεν «έγραψε» ο ίδιος.

Παραληρούσε μπροστά της με κάτι ακατάληπτα. Για «πολλούς» που «επιχειρούν να βρουν τη λύση του δικού τους προβλήματος» χωρίς να τους προσδιορίζει. Για «ενστάσεις – βουλευτών της ΝΔ-που προέρχονται από προσωπικά βιώματα».

Ειδικά στην περίπτωση της Γιαννάκου αυτό είναι απρέπεια.

Με τις παρεμβάσεις της άνοιξε ένα κεφάλαιο που δεν έκλεισε ακόμη.

Ποιοι είχαν λόγο να παρέμβουν σε έναν τέτοιο νόμο; Γιατί να ρίξουν λεφτά για να επηρεαστεί η νομοθετική εργασία σε συγκεκριμένες διατάξεις;

Ποιος απέκλεισε από την ακρόαση των φορέων τις γυναικείες οργανώσεις;

Γιατί, όπως κατήγγειλε η βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, το υπουργείο δέχθηκε τις παρατηρήσεις «φορέων δεν είχαν σχέση με το πραγματικό συμφέρον του παιδιού» ;

Ακόμη πιο σοβαρά: ποιο είναι το «γραφείο που διαθέτει το χρήμα και στέλνει επιστολές με ψευδή ονοματολογία» και σε ποια οργάνωση «τόσο πολύ αγαπούν τα παιδιά τους που δεν μπορούν να συντάξουν μια επιστολή»;

Αντί για απαντήσεις οΤσιάρας κατάργησε την κοινοβουλευτική διαδικασία αφού απέρριψε, αμήχανα και νευρικά, προτάσεις από βουλευτές του δικού του κόμματος.

Γιατί όμως ο Πρωθυπουργός διακινδύνευσε το ρήγμα στην Κ.Ο. της ΝΔ , αντί να ευθυγραμμίσει τον υπουργό του με την κοινή λογική;

Όσα είπε – μετά λόγου γνώσεως προφανώς- η Μαριέττα Γιαννάκου προκαλούν μια απορία: «Τι ακριβώς δεν έχουμε καταλάβει για την κυβέρνηση;».

Προσπάθησε να κρύψει τον Λιγνάδη της κάτω από το χαλί και επί ημέρες το μέγαρο Μάξιμου έπαιζε πινκ-πονγκ με την υπουργό Πολιτισμού για την πατρότητα του διορισμού του.

Με το σκάνδαλο Φουρθιώτη μάθαμε ότι ο περιθωριακός μάνατζερ ροζ «πρωταγωνιστριών», έγινε συνομιλητής κυβερνητικών παραγόντων, με φρουρά υπουργού από την ΕΛΑΣ.

Τώρα η εισήγηση ενός νομοθετήματος για ένα κοινωνικό θέμα οδηγείται σε ενδοπαραταξιακή ρήξη για «περίεργες οργανώσεις» και χρήμα που έπεσε στο παρασκήνιο.

Καταλαβαίνει κανείς τι συμβαίνει;

Η Γιαννάκου έριξε ένα βότσαλο στα λιμνάζοντα νερά του «συστήματος Μητσοτάκη». Μένει να δούμε τι θα βγάλουν οι κύκλοι αναταραχής που προκάλεσε.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR