Μεγάλα ερωτηματικά με την πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ και τις -σπασμωδικές- αντιδράσεις της Αθήνας

Του Βασίλη Σκουρή

Πολλά ερωτηματικά για τη στρατηγική της κυβέρνησης αφήνει η «πρωτοβουλία Στόλτενμπεργκ» για αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη σταδιακή επιστροφή των δυο χωρών στο διάλογο , που ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ και διέψευσε αργότερα η Αθήνα.

Η δημοσιοποίηση της πρότασης ήταν απλώς ένας κακός χειρισμός του Γιανς Στόλτενμπεργκ, που απλώς βιάστηκε να δημοσιοποιήσει την πρωτοβουλία του και να προαναγγείλει το διάλογο Αθήνας και Άγκυρας, «καίγοντας» την κίνησή του, αφού δεν υπήρχε συμφωνία;

Ή, μήπως, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε την κατ΄αρχήν συμφωνία μελών και της ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να γνωρίζει ο υπουργός Εξωτερικών, μια ημέρα μάλιστα πριν την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη και τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο θα συζητήσει τα ανοιχτά θέματα της ΝΑ Μεσογείου;

Μήπως ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ήθελε να εκθέσει την Αθήνα, όπως κάποιοι ισχυρίζονται, με τη δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας του: Δύσκολο, γιατί το ΝΑΤΟ όντως θέλει να κλείσει την «πληγή» στο εσωτερικό του, καθώς τυχόν ελληνοτουρκική σύγκρουση θα το τραυματίσει σημαντικά και θα δώσει πόντους στην Μόσχα, ανεβάζοντας την παρεμβατικότητά της στην περιοχή.

Η Αθήνα, μετά και την αποδοχή της πρότασης Στόλτενμπεργ από την Τουρκία, ουσιαστικά εμφανίζεται η ίδια να μην επιθυμεί το διάλογο, δίνοντας «επιχειρήματα» στην απέναντι πλευρά. Ιδίως στην περίπτωση που αρχικά είχε συμφωνήσει για την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ και πολύ περισσότερο, καθώς η πρόταση Στόλτενμπεργκ δεν ήταν προσωπική, αλλά εν συνεννοήσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προσωπικά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ούτως ή άλλως, η Αθήνα δεν φαίνεται να έχει πείσει μεγάλο μέρος των συμμάχων της πως δεν έχει ευθύνη για την ένταση στην περιοχή και πως υπαίτια είναι αποκλειστικά η Τουρκία και αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, που κάλεσε «όλους να κάνουν ένα βήμα για να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουν διπλωματικές συνομιλίες στο θέμα των διενέξεων που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο»!

Ενώ και η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ είχε πρόσφατα δηλώσει δημοσίως πως οι ευρωπαίοι σύμμαχοι θα υποστηρίξουν την Ελλάδα «όπου έχει δίκαιο»-σημειωτέον ότι τη φράση «όπου έχει δίκιο» τα περισσότερα μεγάλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης την …έκοψαν, δεν την μετάδωσαν!!! Σημαντικό ερώτημα αποτελεί και τι ακριβώς περιλαμβάνει η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ και, συγκεκριμένα, ποια ακριβώς είναι τα επόμενα βήματά της, σε ποιον δηλαδή σχεδιασμό εντάσσεται.

Η κυβέρνηση, πάντως, με την «υπόθεση Στόλτενμπεργκ», έχει να αντιμετωπίσει και ένα ακόμα θέμα, τις κατηγορίες που δέχεται για «μυστική διπλωματία». Ήδη, μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτευση συνδέει το θέμα της «μυστικής διπλωματίας» με το κλίμα συναίνεσης που πρέπει να υπάρξει στη χώρα.

«Η κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει επιτέλους πώς μπορεί να διαμορφωθεί η εθνική συναίνεση που όψιμα επικαλείται, όταν η αντιπολίτευση ενημερώνεται εκ των υστέρων και από τρίτους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR