Μετά την υπόλοιπη Ευρώπη και η Ελλάδα ευγνωμονεί τον Στυλιανίδη, αλλά ο Αναστασιάδης τον έκοψε από επίτροπο

Ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν πρέπει να αισθάνονται και πολύ υπερήφανοι για κάποια κατορθώματα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη δεν είναι μυστικό. Αλλά σε μια περίπτωση πρέπει να αισθάνεται εξοργισμένοι: για τον αποκλεισμό του επιτυχημένου επίτροπου  Χρήστου Στυλιανίδη – του δικού του κόμματος  από την επόμενη  Κομισιόν.  Χωρίς εξήγηση και χωρίς λόγο.

Για να βάλει στη θέση του μια άγνωστη κυρία, η υποψηφιότητα της οποίας προκαλεί μειδιάματα στις Βρυξέλλες. Αν δεν την αποπέμψει η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, και αν δεν την κόψει το Ευρωκοινοβούλιο η Κύπρος θα πάρει τον «κατιμά» στη διανομή των  χαρτοφυλακίων.

Αλλά η ζωή εκδικείται.  Η επιτυχία του Στυλιανίδη ως  επίτροπου για την Πολιτική Προστασία είναι χειροπιαστή: από το μηδέν έστησε μηχανισμό  άμεσης παρέμβασης σε φυσικές καταστροφές: το περίφημο RescEU για το οποίο τον ευγνωμονεί όλη η Ευρωπη. Από τη Σουηδία ως τη Ρουμανία.

Τώρα ήλθε η σειρά της Ελλάδας.  Ο μηχανισμός κοινοποιήθηκε στην φωτιά της Ευβοίας και προσέφερε ξένη βοήθεια. Ο ίδιος ο επίτροπος έσπευσε επί τόπου, όπως είχε κάνει  και με το Μάτι, αλλά τότε δεν λειτουργούσε ακόμη ο μηχανισμός.

Ενθουσιασμένος ο  Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο  θα στηρίξει  την επέκταση του προγράμματος,  έχοντας προσωπική πείρα πλέον για την αξία του.

Μόνο που την ώρα που ο Μητσοτάκης και οι ομόλογοι του θα μιλούν για το RescEU, ο δημιουργός του δεν θα βρίσκεται στην Επιτροπή. Τη  δουλειά του θα  την πιστωθεί κάποιος άλλος, λόγω της… αφροσύνης που διακρίνει την  απόφαση Αναστασιάδη να χάσει η χώρα του ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που περίμενε τον Στυλιανίδη- όπως βεβαίωσαν τον Κύπριο πρόεδρο οι κυβερνήσεις του ΕΛΚ που μεσολάβησαν, υπέρ του σημερινού επιτρόπου.

Επιμένει και ας τον παροτρύνει εμμέσως και ο Μητσοτάκης να μην στερήσει από τον ελληνισμό μια επιτυχία. Και όσοι ξέρουν λένε ότι το κάνει για λόγους  προσωπικής εκδίκησης  που όταν γίνουν γνωστοί θα ξεσπάσει σκάνδαλο στην Κύπρο.