Με την ίδια τακτική;

Του Ιωάννη Δαμίγου

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχίζουν την ίδια στείρα πολιτική τακτική, δηλαδή αυτήν της συγκράτησης των ψηφοφόρων τους καταρχήν και αλίευση νέων κατά δεύτερον ει δυνατόν, για ένα καλό πλασάρισμα στο κοινοβούλιο.

Τα “μικρά” κόμματα καλά κάνουν και προσαρμόζουν αυτές τις κλασικές τακτικές, έχοντας εκ των πραγμάτων μειωμένες αξιώσεις. Το δε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ακολουθεί καν κάποια τακτική, γιατί αυτό το έχουν αναλάβει “άλλοι” και όχι ο τάχα εκτελών χρέη προέδρου, που ακολουθεί αδέξια και δεξιά ρητορική ίσων δήθεν αποστάσεων, με συνεχή φυγή στελεχών.

Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ακολουθεί την πάγια τακτική του, αυτήν της λεηλασίας, με πιο παράνομους και γρήγορους ρυθμούς, διαστρεβλώνοντας και βιάζοντας το σύνταγμα, με την γνωστή βοήθεια των μισθωμένων οργάνων και θεσμών. Όλα λοιπόν αυτά γνωστά και ίδια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ποια τακτική πορεύεται, στις νέες προκλήσεις λίγο πριν την κάλπη; Με ποιες νέες προτάσεις διεκδικεί την επάνοδο στην κυβέρνηση; Με ποια νέα πρόσωπα ανανέωσης; Χωρίς σοβαρή αυτοκριτική των λαθών που έκανε, πως θα πείσει πως θα τα αποφύγει πάλι; Αν δεν καλύψει επιμελώς τα αναμφίβολα “κενά” που άφησε να χάσκουν έως σήμερα, πως θα βαδίσει σε νέες σταθερές;

Μαθαίνεις, αφού έπαθες και προχωράς. Μαθαίνεις να εκθέτεις τα κακώς πραγμένα ευθέως, με την ευθύνη της μη επανάληψης. Κανόνας αξιοπιστίας.  Και αυτό δεν έχει συμβεί ακόμα. όπως δεν έχει συμβεί και ο απλός ορισμός άμεσων και δεσμευτικών πράξεων, που να βοηθούν στις πρωταρχικές ανάγκες της ρημαγμένης κοινωνίας των πολλών. Συγκεκριμένα και μόνο, χωρίς περιττές αόριστες αναφορές και γενικόλογες διατυπώσεις. Πότε και πως θα γίνει αυτό κατανοητό; Και γιατί δεν έχει γίνει ακόμα; Χρόνος δεν απομένει, καθώς δεν απομένουν δικαιολογίες και αναβολές. 

Προφανώς και δεν αρκούν όσα διαδραματίζονται στα κοινά, μια και δεν προβληματίζουν ιδιαίτερα τον λαό. Που παραμένει αδρανής, όταν δεν τον ταρακουνάς με την χειροπιαστή αλήθεια, όταν δεν τον προκαλείς με αυτήν, σαν τον μόνο τρόπο αφύπνισης. Σαν το κίνητρο να σε ψηφίσει, χωρίς δεύτερη σκέψη. Πρόσφερέ του αυτό που έχει ανάγκη, την σκέτη αλήθεια, που την μετέτρεψαν σε μόνιμο ψέμα με φρούδες υποσχέσεις και κάνε την πράξη. Τόσο δύσκολο είναι; Ναι όταν οι προθέσεις παραμένουν προθέσεις και προσπάθειες. Τα βαρέθηκε όλα αυτά και το χειρότερο, τα συνήθισε! Σε καμία περίπτωση η συνέχιση αυτής της στείρας τακτικής αποφυγής ευθύνης, με αναποτελεσματικότητα.

Η πρόκληση είναι η πορεία με την αλήθεια και τον ορισμό δεσμευτικών κινήσεων και πράξεων. Ούτε παρακολουθήσεις, ούτε δημοσκοπήσεις, ούτε συγκεντρώσεις, ούτε ξύλινοι λόγοι. μήτε τηλεοπτικοί διαξιφισμοί, χρειάζονται πλέον. Ξαμόλα τους βουλευτές στην επαρχία με μία σελίδα λιτών και συγκεκριμένων προτάσεων, κάνε και κάποια σποτάκια με την ίδια σελίδα και ετοίμασε τα νομοσχέδια για άμεση ψήφιση και εφαρμογή. Ο τρόμος των άλλων, η αήττητη αλήθεια σου.

Το απλό είναι και δύσκολο, για αυτούς που έχουν αναστολές. Και η αλήθεια μαθεύεται όταν δημοσιοποιείται. Αποτελεσματική αλλαγή τακτικής, πριν είναι αργά.